Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 135

Wątek: O trybie M

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Poza tym każdy ma jakieś tam "patenty" na ustawienia aparatu, zwykle oparte na któryś z trybów automatycznych.
    Nieeeee... to niemożliwe, pewnie podawali się tylko za tych znanych. Oni skrzętnie ukrywają swoje tajemnice (A ? S ? M? tylko można zgadywać) by nikt ich nie odkrył.

JA JA JA jestem prawdziwym fotografem artystą, kręcę kolkami i kręcę ! M - Kreciola, czytajcie mnie bo to ja mam coś do powiedzenia. Ja robię tak i srak. Wiec tak jest lepiej a wy jesteście no hmm nie znacie się.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ktotek, Joe Buissink podobno tez używa trybu P (twierdząc, ze to tryb dla profesjonalistów )

qbic - lepszy ekshibicjonizm warsztatowy (który cośkolwiek pozytecznego wnosi do dyskusji) niż sensacje o profesjonalistach fotografujacych na automacie

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    niż sensacje o profesjonalistach fotografujacych na automacie

Tyle ze to żadna sensacja

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Tyle ze to żadna sensacja
    Racja... sensacją byłoby gdyby ci kolesie (i koleżanki) używali ZD14-54...

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    A ja mam w czoko kto robi na M, P, A, S czy co tam jeszcze innego wykręci.
    Robię tak jak mi wygodnie i cześć
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    A ja mam w czoko kto robi na M, P, A, S czy co tam jeszcze innego wykręci.
    Robię tak jak mi wygodnie i cześć
    O to właśnie chodzi.
    Fotografii jest wszystko jedno czy jest zrobiona w trybie P, D, A, S, W, M, N, O, G czy zielonym kwadraciu - to zawsze kombinacja przesłony i migawki. Mi tez jest wszystko jedno.
    Tyle tylko, że czytając niektóre wypowiedzi mam wrażenie, że dyskutanci piszą o sprawach, o których mają pojęcie takie jak ja o sterowaniu samolotem

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dlatego nie powinieneś go używać - bo nie wiesz jak ułatwia życie i jak przyspiesza pracę.
    O ile w innych dziedzinach fotografii jestem w stanie wyobrazić sobie fotografowanie w trybie A, o tyle w pejzażu już nie. Przecież to przyspiesza wszystko i ułatwia kadrowanie niesamowicie! Po co zmieniać ekspozycję po każdej zmianie ogniskowej, światło nie zmienia sie tak szybko, przy danym kadrze pozostaje takie samo mniej więcej!.
    Widocznie poruszamy się po zupełnie różnych terenach.Jesli wyjdziesz sobie ponad regiel górny w Tatrach czy innych wyższych górach to faktycznie masz rację. Może nawet po przeczytaniu Twojej wypowiedzi spróbuję sie pobawić w M. W większości przypadków jednak poruszam sie po terenach bardziej urozmaiconych. Przykładowo w górach niższych od Tatr gdzie co chwila albo wchodzisz w las albo wychodzisz na osłonecznioną polanę światło zmienia się gwałtownie. W lesie to nawet spada do takich poziomów, że bez stabilizacji sie nie obejdzie i to nawet w samo południe. Wtedy nawet trzeba się ratować zmniejszeniem przysłony i wówczas ogniskowa jakiś wpływ ma. Pewnie się zapytasz po co robić zdjęcia w lesie...no cóż każdy ma jakieś zboczenia Jedno jest pewne...wątek ten spowodował, że pomyślę poważniej o trybie M
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 20.11.09 o 20:12 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Za Ktotkiem - focąc cyfrą, lukając na histogram i wstrzeliwując się po dziesięciu klatkach w ekspozycję to żadna filozofia. I nieważne czy focone na M, P, S czy jeszcze inaczej. Prawdziwa sztuka to slajd na analogu. Chciałbym zobaczyć w takiej sytuacji mądralę Mariusza. Tryb M. pomoże Ci jak.... *

* Tu siem sam ocenzurowałem, bo mody znowu się do mnie przypieprzą.

Nie ma żadnego znaczenia w jakim trybie się foci. Najważniejsze to wyczucie światłomierza i umiejętność wprowadzenia poprawki ekspozycji. A w jakim trybie to najmniej istotne. Przy cyfrze to jest banał. Metodą prób i błędów podglądając histogram w końcu każdy się wstrzeli.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.11.09 o 21:07
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Fotografii jest wszystko jedno czy jest zrobiona w trybie P, D, A, S, W, M, N, O, G czy zielonym kwadraciu - to zawsze kombinacja przesłony i migawki. Mi tez jest wszystko jedno.
    Tak sobie patrzę na zdjęcia, które sobie powiesiłem nad biurkiem. Osiem fotek z prostego kompaktu, mojej pierwszej cyfry, kiedy byłem jeszcze większym amatorem, niż teraz. Może nie są to wiekopomne dzieła, ale wszystkie są (dla mnie) ładne. Robiłem w trybie "zielony automat", myśląc tylko o kadrze. Są przepały, jest nienajlepszy balans bieli, kolorki marne, bo drukowane z Picasy na zwykłym papierze. Wszystko to jakoś ujdzie, ale kadr musi być ciekawy i treść musi przyciągać. Taka mała dygresja.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez AdSR Zobacz posta
    Są przepały, jest nienajlepszy balans bieli, kolorki marne, bo drukowane z Picasy na zwykłym papierze. Wszystko to jakoś ujdzie, ale kadr musi być ciekawy i treść musi przyciągać. Taka mała dygresja.
    Jasne, oczywistą oczywistością jest, że przysłowiowe cycki amatorsko zrobione komórką w wyśmiewanym "naszoklasowym" lusterku będą miały i tak większą oglądalność niż super widoczek zrobiony w trybie M.