Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 135

Wątek: O trybie M

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Nie chodziło mi dosłownie o "równanie do drabinki"

Jaką przewagę daje używanie trybu M nad priorytetami? bo wg mnie żadną.

Podłączyłem się do wątku bo w środowisku foto przyjęło się, że ktoś kto fotografuje w trybie M jest pro, a przecież umiejętne korzystanie z priorytetów z ewentualną korekcją daje to samo tylko jest trochę szybsze i wygodniejsze w dodatku.
    Dam przykład trochę z boku, ale chyba dobrze opisujący sytuację. Robiłem sobie kiedyś zdjęcia makro i coś mi za ciemne wychodziły. Zorientowałem się, że zaszła klasyczna sytuacja, w której producent zaleca założenie zaślepki na wizjer. Fociłem w trybie A, ale z samowyzwalaczem, więc odsuwałem oko od wizjera. Używałem naturalnego światła, no i tak wyszło, że mi słońce świeciło w wizjer i ogłupiało światłomierz. No to przeszedłem w tryb M i problem się skończył, bo raz ustawionej ekspozycji aparat nie przestawiał. Przy tym było szybciej, niż gdybym każdorazowo zamieniał muszlę na zaślepkę.

W wątku pojawia się parę razy przykład koncertów. Tam masz trochę podobną sytuację. Oświetlenie zmienia się w ułamku sekundy. Od przymierzenia do dociśnięcia migawki scena może zupełnie się zmienić - i spróbuj w takich warunkach polegać na korekcie ekspozycji. Z drugiej strony, przy estradzie oświetlonej statycznie wystarczy ustawić raz i ekspozycja nie będzie pływać w zależności od kadrowania. (To taka moja teoria, nie fociłem koncertów, a jedynie wręczenie nagród.)
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Jaką przewagę daje używanie trybu M nad priorytetami? bo wg mnie żadną.
    Dlatego nie powinieneś go używać - bo nie wiesz jak ułatwia życie i jak przyspiesza pracę.

Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Gdybym w fotografii krajobrazowej w trypie M miał po każdej zmianie ogniskowej wprowadzać korektę ekspozycji to by mnie coś trafiło...dlaczego mam sobie życie utrudniać? W większości przypadków nie ma na to czasu. Chyba, że jestem w górach sam i nic mnie nie goni...wówczas pobawić się można.
    O ile w innych dziedzinach fotografii jestem w stanie wyobrazić sobie fotografowanie w trybie A, o tyle w pejzażu już nie. Przecież to przyspiesza wszystko i ułatwia kadrowanie niesamowicie! Po co zmieniać ekspozycję po każdej zmianie ogniskowej, światło nie zmienia sie tak szybko, przy danym kadrze pozostaje takie samo mniej więcej!
    Ja przy pejzażach działam zawsze na M, i procedura jest zawsze taka sama. Ustawiam przesłonę i migawkę wg wskazań aparatu na pomiarze matrycowym, strzelam zdjecie, patrzę na histogram, koryguję odpowiednio, strzelam następne, koryguję jeśli trzeba i tak do gotowego. I jeśli parametry są ok, to potem zero stresu... skupiasz się tylko na kompozycji, co jakiś czas kontrolując histogram. I przez większośc czasu nei zastanawiasz się co masz poustawiane, bo to do niczeg onie jest potrzebne. Przy długich ekspozycjach po zachodzie słońca światło zmienia się szybko i wprowadzasz na oko wydłużki czasowe... i to cała filozofia

Wg mnie osoby, którzy nie rozumieją do końca w jaki sposób działa światłomierz w aparacie i do czego służy histogram, boją się przejśc z automatu (tryb A, P czy S to zwykły automat, z jednym zmienialnym parametrem) do eMki. Spróbowac wystarczy! A opowiastki o słynnych fotografach używających programów automatycznych to zwykłe "urban legends".

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Stosuje tryb M dla panoram i na koncertach oraz tam gdzie
    automatyka nie radzi sobie.

Sprawa uzywania M jest tak naprawde bardziej zlozona bo
    po mimo rozwoju technologii zalozenia systemu
    pomiarowego aparatu zaklada pewne stale wartosci dla sceny
    i jak scena miesci sie w tych zalozeniach mozna powiedziec, ze
    pomiar jest prawidlowy ale jak jest nieco inaczej to juz
    pomiar odbiega od... prawdy

http://www.optyczne.pl/8.5-poradnik-...o%C5%9Bci.html

http://www.fotoamator.szm.com/Techni...a-pompunkt.htm

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 20.11.09 o 09:44
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mariusz, w zasadzie zgoda. Ale do reporterki tryb M? Oświeć mnie, w jaki sposób to ułatwia czyli przyspiesza pracę? Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Po co zmieniać ekspozycję po każdej zmianie ogniskowej (...)
    Bo nie wszystkie obiektywy mają stałe światło?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No ale pejzaż nie robi się chyba na na maxa otwartej dziurze? Tylko jakieś f/8?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    No ale pejzaż nie robi się chyba na na maxa otwartej dziurze? Tylko jakieś f/8?
    Przy wielkości matrycy w kompakcie można w zasadzie już od pełnej dziury.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mariusz, w zasadzie zgoda. Ale do reporterki tryb M? Oświeć mnie, w jaki sposób to ułatwia czyli przyspiesza pracę? Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić.
    Jeśli warunki są względnie niezmienne, to w sposób oczywisty.
    Jeśli są zmienne, to nie przyspiesza
    Kiedy fotografujesz sport na hali - światło jest w zasadzie niezmienne.
    Kiedy fotografujesz mecz ba stadionie - to samo.
    Kiedy fotografujesz WYścigi Pokoju - tu jest gorzej i eMka się nie przyda
    Przykład kotletowy - fotografując w kościele zawsze robię to na M, bo tak jest szybciej, dokładniej i wygodniej.
    Ale kiedy wychodzę na zewnątrz, szybciuteńko przerzucam się na A, bo lecący ryż nie będzie czekał.
    Po prostu trzeba wiedzieć gdzie czego użyć.. a mam czasem wrażenie zagląając do tego wątka, ze niektóre osoby postrzegają tryb M tak jak osoby na pierwszej jeździe na kursie na prawo postrzegają rondo

Korzystanie z eMki oszczędza używania kciuka i przycisku blokady ekspozycji - o tym zapomniałem ejszcze napisać. Po rostu ekspozycja jest zablokowana na stałe i tyle

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Bo nie wszystkie obiektywy mają stałe światło?
    To prawda, ale pejzaże rzadko fotografuje się na maksymalnie otwartej przesłonie = problem znika.
    PS. Hrabia mnie ubiegł.

qbic
    Gość
    ...z wątku zrobił się kącik ekshibicjonizmu warsztatowego.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    O ile w innych dziedzinach fotografii jestem w stanie wyobrazić sobie fotografowanie w trybie A, o tyle w pejzażu już nie. Przecież to przyspiesza wszystko i ułatwia kadrowanie niesamowicie! Po co zmieniać ekspozycję po każdej zmianie ogniskowej, światło nie zmienia sie tak szybko, przy danym kadrze pozostaje takie samo mniej więcej!
    Ja przy pejzażach działam zawsze na M, i procedura jest zawsze taka sama. Ustawiam przesłonę i migawkę wg wskazań aparatu na pomiarze matrycowym, strzelam zdjecie, patrzę na histogram, koryguję odpowiednio, strzelam następne, koryguję jeśli trzeba i tak do gotowego.
    To, że sobie czegoś nie wyobrażasz nie oznacza, że dla kogoś innego inny tryb będzie wygodniejszy czy lepszy. Robiąc serię fot do panoramy - ok - manual, w innym razie - jak się korzysta z histogramu w zasadzie niewiele wnosi ustawiony tryb w aparacie tym bardziej, jak można wyświetlić histogram podczas podglądu na żywo.

A opowiastki o słynnych fotografach używających programów automatycznych to zwykłe "urban legends".
    nie wiem kto dla Ciebie jest słynnym fotografem, swego czasu miałem przyjemność wzięcia udziału w kilku spotkaniach z fotografami organizowanymi przez nowojorską Aperture Foundation - fotografowanie związani z Magnum i nie tylko opowiadali o swoim życiu, zdjęciach, warsztacie foto, metodach pracy, o wszystkim o co ich pytano. Gdzieś na forum zamieściłem nawet relację z takiego spotkania z Josefem Koudelką. W każdym razie jedną z rzeczy, które zapamiętałem jest brak przywiązania i większej dbałości o kwestie techniczno - sprzetowe u części tych ludzi - szczególnie tych robiących reporterkę. Poza tym każdy ma jakieś tam "patenty" na ustawienia aparatu, zwykle oparte na któryś z trybów automatycznych.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook