Ja się tak wymądrzam a sam dopiero zaczynam. Makro próbuję ale jeszcze nikomu nie pokazywałem. Z ręki nie da rady. Ostatnio próbuję na LV i przy powiększeniu ustawić ręcznie. Rezultaty obiecujące ale jeszcze trochę nauki.
Ja się tak wymądrzam a sam dopiero zaczynam. Makro próbuję ale jeszcze nikomu nie pokazywałem. Z ręki nie da rady. Ostatnio próbuję na LV i przy powiększeniu ustawić ręcznie. Rezultaty obiecujące ale jeszcze trochę nauki.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
heh też próbowałem niekiedy z ręki i z nałożoną soczewką niekiedy ciężko trafić![]()
Dziękuje za porady wszystko zapisuje na dysku
a co powiecie na to ????
E-3, ED 70-300 f/4-5,6, Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 ,Zuiko Digital ED 50 f/2.0 Macro,Raynox DCR-250
http://www.robertrybczynski.com
Typowy motyw gdzie konieczny jest edr lub nawet hdr.
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z fotografią krajobrazową, jednak pozwolę sobie skomentować. Musisz zdecydować co ma być głównym motywem zdjęcia. Kadrować tak by nie objąć jakiś niepotrzebnych ciemnych elementów. Na ostatnim zdjęciu (176) to co jest w tle czyli obrośnięte mchem kamienie aż rażą w oczy. Ty zaś postanowiłeś 2/3 kadru zająć ziemią, konarami i jakimiś roślinkami, które MSZ psują to zdjęcie. Gdyby za główny motyw przyjąć kamienie i zbocze obrośnięte mchem, do tego w otoczeniu wody mógłbyś zrobiś zdjęcie jakich mało. Szukaj ciekawych kolorów, odcieni. Staraj się niezamieszczać w kadrze elementów niepotrzebnych, ciemnych.
pozdrawiam
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
Po bokach za ciemno, natomiast w wodzie przepaly...
Szkoda, bo miejsce jak z bajki. Mozliwe, ze hdr warto by bylo w tym wypadku sprobowac hdr-a.![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Brak czasu , brzydka pogoda ale coś ustrzeliłem
wszystkie moje foty są tylko kadrowane nie obrabiam żadnymi programami co wy na to???? co byście zmienili polepszyli, zepsuli :P:P:P
E-3, ED 70-300 f/4-5,6, Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 ,Zuiko Digital ED 50 f/2.0 Macro,Raynox DCR-250
http://www.robertrybczynski.com
1 i 2 na nie. 3 ciekawy motyw![]()