W zaprezentowanych zdjęciach najbardziej brakuje... umiaru. Jak dla mnie za ciemne i HDR został zbyt mocno podkręcony.
W zaprezentowanych zdjęciach najbardziej brakuje... umiaru. Jak dla mnie za ciemne i HDR został zbyt mocno podkręcony.
MK
A to są hdry? Zawsze myślałam, że hdr to technika, która ma na celu zwiększenie rozpiętości tonalnej zdjęcia.
A tu przepalone chmury i smoliste cienie. Nie rozumiem.
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Dokładnie Agulka. Za duży kontrast a co za tym idzie "wyjarane" chmury i "smoła" w cieniach a powinno być zupełnie na odwrót czyli delikatne cienie i biele na granicy przepalenia ale nie przepalone. Mam wrażenie że jednym zdjęciem niehadeerowym można pokazać większą dynamikę od tej na Twoich próbach, więc nie zrażaj się i kombinuj dalej. Pewnie jacyś magicy od hdr-ów pomogą Ci co i jak.
Trochę dziwnie, niebo często wygląda jakby zostało potraktowane mocnym blurem. Jeżeli ta czerń to wina programu od HDR to radze obniżyć "black point", światła można podratować obniżając "white point". Jak rezultat bedzie zbyt jasny, zmieniaj parametr korekcji gamma lub poziom "aplikowania" mapowania na całym obrazie.
To co napisałem odnosi się do Photomatixa, inne programy powinny zawierać podobnie nazywające się opcje.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 23.10.09 o 12:10
Co do techniki HDR - niewiele Ci podpowiem, MSZ dobre użycie HDR to takie gdzie "nie widać" że to HDR, a fotka zyskuje...
Są oczywiście wyjątki (podglądnij galerię przedpiszcy qbic - tak się powinno robić takie zdjęcia), jednak jeżeli chodzi o twoje to jestem na nie.
Co do samych fotek, to kadrowanie też mocno kuleje. Najgorsze błędy:
1 - budynek leci mocno w prawo
4 - niepotrzebny kawałek budynku po prawej
9 - niepotrzebny fragment budynku po lewej
10 - krzywo - leci w prawo
Ze wszystkich fotek MSZ poprawne kadry to nr 2, 6 i 11.
No ale to tylko moja opinia (co ja się tam znam)...
Próbuj dalej, może poczytaj coś o kadrowaniu, kompozycji, na pewno będzie coraz lepiej...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 23.10.09 o 11:58
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Technika techniką jak dla mnie. Nie znam się na HDR a ciemność strasznie razi, o ile ciemność może razić![]()
Jak dla mnie zbyt ciemno. Kadrowanie rowniez na NIE (polecam poczytac o "mocnych punktach"). Co do HDR... hmm... sam dopiero zaczynam z nimi przygode. Proponuje zagladnac do galerii Qbic'a i sluchac wszelkich jego rad![]()
A samego mistrza zapraszam do oceny moich wypocin...
pozdro...
coś mi się wydaje że nietykane oryginały są ładniejsze... daj surowego hdt9 (Large).jpg'a bo jestem ciekawy jak to wyglądało...
E-520 i inne foto szpeje
No to mi pojechaliscie nawet porecz jest zła ?