Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: wykorzystanie polarka :)

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

wykorzystanie polarka :)

witam. wiem ze pytanie ebdzie baaaardzo lamerskie, wiec bylbym bardzo wdzieczny za rady a nie "jezdzenie" po mojej laikowskiej osobie

chcialbym sie dowiedziec jak uzywac filtru polaryzacyjnego?
    od niedawna jestem posiadaczem japrostrzej wersji takiego filtru firmy Hoya.
    po zamontowaniu filtru na tuleje - zauwazylem ze z zewnetrznej strony filtru jest ruchoma czesc - i po wypstrykaniu kilku zdjec zauwazylem ze wplywa ona znacznie na zdjecia
    teraz pytanie:
    czy sa jakies reguly jak powinna byc ustawiana ta "obrecz"?
    wiem ze dopiero po nacisnieciu do polowy migawki widze jak wplywa ustawienie polarka na zdjecie?
    czy jest jakis inny sposob - czy pozostaje tylko wlaczenie trybu automatycznego AF?
    prosilbym o ogolne porady jak korzystac z tego filtru..
    z gory dziekuje wszytskim wyrozumialym ludziom za pomoc ))
    Andy

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    maland: w widzisz u gory forum button z napisalem FILTRY ?

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

filtry

widzialem button. jednak, caly marterial tam opisany, nie rozwiazuje mojego problemu. wiec prosilbym jednak o jakas pomoc..

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli Arturo pozwoli to tak troszkę wytłumacze po chłopsku co z tym filterkiem....sama miałam niezły problem bo nie wiedziałam co i jak....generalnie w miarę obracania obręczy albo bedziesz tracił odblaski np w szybie, na tafli wody lub jeśli skierujesz filtr w stronę nieba to kolor niebieski stanie sie głębszy, ciemniejszy. Moja rada trzeba ćwiczyć i tyle zrobić zdjęcie i zobaczyć jak wyszło... nie ma ustalonej pozycji filtra w jakiej uzyskamy dany efekt - przynajmniej ja nie zwracam na to uwagi po prostu kręce nim i obserwuję na monitorku jaki efekt uzyskałam....jeszcze przed naciśnięciem spustu migawki. W przypadku cyfrówek z tulejkami o tyle problem staje się mniejszy z filtrami kołowymi, że tuleja powoduje stałe umocowanie filtra i w przypadku zastosowania zoomu nie zmienia nam się wczesniej ustawiony kat na filtrze polaryzacyjny - czego nie można powiedzieć o aparatach z wiymienna optyką....tam poniosłam porażkę na początku używania filtra bo nie pamietałam, że filtr zawsze ustawia sie na końcu
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

filtr

wielkie dzieki Ewci@. tylko zdaje mi sie ze jak krece polarkiem to jak patrze przez "celownik" to nie zauwazam zmian.. dopiero po przycisnieciu spustu migawki widze jakie bedzie zdjecie.. :/

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @malandmusisz najpierw wcisnac do polowy spust, aby aparat zablokowal wspolczynik wzmocnienia i dopiero wtedy krec polarkiem.

@Ewci@ szkoda ze nici z D70, byloby co poogladac. Acha nie BOB Budowlany tylko budowniczy
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Vodniku - budowlany, budowlany bo do budowniczego mi jeszcze sporo brakuje .....tak ktoś powiedział , że jak wybuduję dom to będę budowniczy

A ja ciągle mam nadzieję, że to D70 może kupie , właśnie dziś na e - bay.de ktoś miał D70 za 701 Euro...... ale skad 700 Euro wyskrobać no nic zobaczymy

Co do filterka to bardzo ciężko w wizjerze zobaczyc zmianę dlatego ja sprawdzam na LCD, lub właczam podgląd ( naciskam przycisk Quick View gdy przycisk migawki jest naciśnięty do połowy )
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest