Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Kalibrator do monitora LCD

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ok. Dzięki wszystkim za info. Wezmę tego spidera 3.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    grizz: Sęk w tym, że jeszcze nie jest zatrudniony. Na razie tworzy się stanowisko.
    Pracujesz w przedsiębiorstwie państwowym, czy w prywatnym z zagraniczną kadrą kierowniczą?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ColorMunkiPhoto i nie dość że skalibruje sobie potencjalny grafik monitor to jeszcze potencjalną drukarkę i beamer potencjalny sobie potencjalnie skalibruje.
    I nie jakimś schrottem a la zabawka spyder ale prawdziwym spektrometrem.

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tiaaa. To może sonda?

--

grizz: Tak się nieszczęśliwie składa, że sam jestem kierasem ale jeszcze nie pracuje tu taki co by się posiłkować jego wiedzą w tym temacie.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Ja mam monitor skalibrowny zwykłym Spyderem za 300 zł
    Podłączę kilka swoich pytań, jeśli można

Po pierwsze primo: jaki masz monitor? pytam, ponieważ ongiś przeczytałem, że kalibrator tej klasy nic nie da z uwagi na fakt, że kalibracja fabryczna w 90% monitorów jest zwykle lepsza. sporo ludzi narzekało za to, że po takiej kalibracji mieli problemy

Po drugie primo: chcę skalibrować tylko monitor pod Lab, Spyder 2 naprawdę starczy?

Po trzecie primo-ultimo: o Spyderach krąży pogłoska, że są bardzo nierówne, ktoś potwierdza?

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    A sory za trywialne pytanie bo nie korzystałem nigdy z tego. Czy wystarczy, że monitor i karta grafiki ma możliwość ustawiania poszczególnych kanałów RGB, temperatury koloru itp
    Te cechy akurat nie maja wiekszego znaczenie dla kalibracji, kalibrator mierzy Ci "Jak bardzo czerwony jest czerwony, a niebieski, niebieski" sprawdza punkt bieli, kontrast i tym podobne. Tworzy na tej podstawie profil ICC, czyli lopatologicnzie plik w ktorym sa zapisane wsyztskie te pomiary.

W ustawieniach windowsa potem przypisujesz ten profil do monitora. I za kazdym razem jak wyswietlasz obraz na ekranie jest on korygowany wedle tego co masz podane w profilu ICC.

Czyli jesli okaze sie, ze bialy na twoim monitorze ma dominante czerwona, on ja zniweluje np. dodajac odrobine niebisekiego.

W takiej sytuacji jak juz masz skalibrowany monitor, suwakow do przestawiania ilosci skladowych lepiej nie przestawiac, a jak juz to zrobisz to kalibracje trzeba wykonac ponownie. Bo, jak sobie przestawisz suwak by bylo np. wiecej niebieskiego, profil icc nie bedzie o tym wiedzial, ma zapisane stare pomiary i on dalej bedzie troche dodawal niebieskiego po swojemu.

Mam nadzieje, ze bedzie pomocne
    Pozdrawiam!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Podłączę kilka swoich pytań, jeśli można

Po pierwsze primo: jaki masz monitor? pytam, ponieważ ongiś przeczytałem, że kalibrator tej klasy nic nie da z uwagi na fakt, że kalibracja fabryczna w 90% monitorów jest zwykle lepsza. sporo ludzi narzekało za to, że po takiej kalibracji mieli problemy

Po drugie primo: chcę skalibrować tylko monitor pod Lab, Spyder 2 naprawdę starczy?

Po trzecie primo-ultimo: o Spyderach krąży pogłoska, że są bardzo nierówne, ktoś potwierdza?
    Jesli chodzi o Spydery w wersjach 1 i 2 nei miały one dobrej opinii. W przypadku 3 poprawili sporo i w tej chwili nie słyszałem, żeby coś się działo. Z tą kalibracją różnie bywa. Wiesz, to tak naprawdę komendy z karty jak monitor ma wyswietlać obraz. Oczywiście w momencie kiedy karta jest profi (QuadroFX/FX, ATI Fire, Matrox Phaelia) i monitor także (Wszystkie praktycznie EIZO i większość DELL) to nie ma problemów. Na moich FlexScanach (2 sztuki) podpiętych na FX nVidii kalibrowałem, ale kompletnie nic się nie zmieniło w obrazie. Natomiast wszystkie tańsze monitory w połączeniu z masowymi kartami trzeba skalibrować. Laptopy to już obowiązkowo bo w 99% mają zbyt zimne barwy.

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dinx6: jaki monitor i grafika podałem na początku wątku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    w tym zestawie może nie być potrzebny kalibrator do samego monitora (ale gwarancji że nie będzie potrzebny nikt nie da)

jednak kalibrator do wydruków może się bardzo przydać, jeśli będziecie sporo drukować na różnych urządzeniach

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wydruków nie przewiduje się. Digitalizacja dokumentów i wystawianie na www. Oryginalne tiff-y magazynowane na ewentualne potrzeby reprodukcji i zabezpieczenia oryginału analogowego na wypadek jego zniszczenia.

Wspomnieliście o laptopach więc przewiduje się też jedno mobilne stanowisko czyli, że kalibrator przyda się tak czy inaczej.