Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Kalibrator do monitora LCD

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta

Obecnie ustawiłem w ps w color settings -> working space utworzoną po kalibracji spyderem i opcję, aby ps pytał się przy każdym otworzeniu zdjęcia którą przestrzeń ma wybrać. Działa to tak, że gdy otwieram rawa w camera raw, plik otwierany jest w sRGB, następnie gdy przechodzę do ps, system pyta się czy ma pozostawić sRGB czy przejść na working space utworzoną przez spydera. Oczywiście wybieram przestrzeń roboczą spydera.

W ten sposób, pracuję w przestrzeni roboczej po kalibracji. Jeżeli kalibrator się spisał to tak obrobione zdjęcie powinno być identyko po wydruku w dobrym labie.
    Oj, niestety nie. Jeżeli pracujesz w przestrzeni roboczej monitora to jest to jednoznaczne z wyłączeniem zarządzania kolorami. Nawet photoshop o tym ostrzega (patrz w załącznik).

Powinieneś pracować w przestrzeni SRGB, a photoshop znając profil monitora wie jak należy zmienić kolory żeby to co widzisz na monitorze było możliwie bliskie temu jak wygląda to zdjęcie na idealnym monitorze który ma przestrzeń barw SRGB. Z tego co rozumiem zarządzanie kolorami to tak to właśnie działa

Alternatywnie, kompletnie wyłączasz zarządzanie kolorami, poprawiasz kolory tak, żeby wyglądały dobrze na Twoim monitorze i do każdego zdjęcia które chcesz odbić w labie dołączasz profil kolorów swojego monitora. Profil można traktować jako swego rodzaju słownik z przestrzeni monitora na SRGB - tj. co oznacza kolor X dla tego urządzenia i jak go można wyrazić w przestrzeni SRGB.

Jeżeli lab jest dobry to będzie respektował profil załączony do zdjęcia i sam dokona odpowiednich korekcji kolorystycznych przed wydrukowaniem zdjęcia. Uważam jednak że to jest gorszy wybór, bo jeżeli masz wszystko w SRGB to jest prościej - fotolab może olać profil kolorów, a Ty nie musisz ręcznie poprawiać dobrego zdjęcia w SRGB po to żeby dobrze wyglądało na Twoim nieskorygowanym monitorze, a lab nie musi potem używać profilu kolorów zawartego w zdjęciu do odwrócenia zmian które wprowadziłeś.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RGB_Monitora.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	171,4 KB
ID:	40286  
    Ostatnio edytowane przez yoggie ; 24.10.10 o 14:10
    Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
    Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Może dałem złe zdjęcie na którym nie widać tej różnicy. Twoje to pikuś przy tym moim na dole. Lewe PS prawe podgląd Windows ale tak samo wygląda w LR. Zmiany podglądu w PS nic nie zmieniają.
    Faktycznie różnica jest duża. Albo masz mocno rozjechany monitor, albo profil kolorów jest kompletnie z d.. wzięty. Odpal photoshopa i narysuj szary gradient i zobacz czy faktycznie jest szary. Jeżeli tak, to miałeś rozjechany monitor. Jeżeli jest zielony, to profil kolorów jest do bani.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do zdjęcia się nie przypisuje profilu monitora, on jest tylko potrzebny do tego aby dany program wiedział jak ma Ci pokazać kolory na Twoim konkretnym monitorze (on to sobie sam w locie robi).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yoggie Zobacz posta
    Oj, niestety nie. Jeżeli pracujesz w przestrzeni roboczej monitora to jest to jednoznaczne z wyłączeniem zarządzania kolorami. Nawet photoshop o tym ostrzega (patrz w załącznik).

Powinieneś pracować w przestrzeni SRGB, a photoshop znając profil monitora wie jak należy zmienić kolory żeby to co widzisz na monitorze było możliwie bliskie temu jak wygląda to zdjęcie na idealnym monitorze który ma przestrzeń barw SRGB. Z tego co rozumiem zarządzanie kolorami to tak to właśnie działa

Alternatywnie, kompletnie wyłączasz zarządzanie kolorami, poprawiasz kolory tak, żeby wyglądały dobrze na Twoim monitorze i do każdego zdjęcia które chcesz odbić w labie dołączasz profil kolorów swojego monitora. Profil można traktować jako swego rodzaju słownik z przestrzeni monitora na SRGB - tj. co oznacza kolor X dla tego urządzenia i jak go można wyrazić w przestrzeni SRGB.

Jeżeli lab jest dobry to będzie respektował profil załączony do zdjęcia i sam dokona odpowiednich korekcji kolorystycznych przed wydrukowaniem zdjęcia. Uważam jednak że to jest gorszy wybór, bo jeżeli masz wszystko w SRGB to jest prościej - fotolab może olać profil kolorów, a Ty nie musisz ręcznie poprawiać dobrego zdjęcia w SRGB po to żeby dobrze wyglądało na Twoim nieskorygowanym monitorze, a lab nie musi potem używać profilu kolorów zawartego w zdjęciu do odwrócenia zmian które wprowadziłeś.
    czyli reasumując:

1. Po kalibracji monitora w ustawieniach windows monitora mam nowy profil kolorów utworzony przez kalibrator

2. W photoshop nic nie zmieniam, w kolor settings pracuję na sRGB, jak również w proof setup pozostawiam sRGB

?

Jeżeli powyższe jest ok to w jaki sposób mam poinformować photoshop że używam innego profilu monitora?
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    czyli reasumując:

1. Po kalibracji monitora w ustawieniach windows monitora mam nowy profil kolorów utworzony przez kalibrator

2. W photoshop nic nie zmieniam, w kolor settings pracuję na sRGB, jak również w proof setup pozostawiam sRGB

?

Jeżeli powyższe jest ok to w jaki sposób mam poinformować photoshop że używam innego profilu monitora?
    Nie wiem jak Photoshop ale w gimpie w preferencjach jest możliwość ustawienia profilu monitora lub opcja korzystania z profilu który jest zainstalowany w systemie.

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    czyli reasumując:

?

Nie musisz. Photoshop sam pobiera informację o profilu urządzenia na którym wyświetlasz zdjęcia od systemu operacyjnego.

Gdyby dałoby się przypisać jeden profil którego Photoshop ma używać i olać ustawienia systemowe, to ludzie którzy mają dwa różne monitory mieliby lekko przerypane

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    czyli reasumując:

Próba kolorów ma być wyłączona w ogóle. Ten ficzer służy głównie do tego, żeby zobaczyć jak będzie wyglądać Twoje zdjęcie po wydrukowaniu na drukarce z innym możliwym do odwzorowania zakresem barw. Sądzę, że to może być fajne jak masz do wyboru kilka drukarek o różnym gamucie i chcesz wybrać tą która najlepiej odwzorowuje barwy obrabianego zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez yoggie ; 24.10.10 o 15:53 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yoggie Zobacz posta
    Nie musisz. Photoshop sam pobiera informację o profilu urządzenia na którym wyświetlasz zdjęcia od systemu operacyjnego.

Gdyby dałoby się przypisać jeden profil którego Photoshop ma używać i olać ustawienia systemowe, to ludzie którzy mają dwa różne monitory mieliby lekko przerypane

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Próba kolorów ma być wyłączona w ogóle. Ten ficzer służy głównie do tego, żeby zobaczyć jak będzie wyglądać Twoje zdjęcie po wydrukowaniu na drukarce z innym możliwym do odwzorowania zakresem barw. Sądzę, że to może być fajne jak masz do wyboru kilka drukarek o różnym gamucie i chcesz wybrać tą która najlepiej odwzorowuje barwy obrabianego zdjęcia.
    Ok, wszystko (chyba) jasne. Dzięki yoggie za pomoc.
    Jeżeli ktoś chce sie bardziej zagłebić w temat, to polecam ten artykuł Janusza Body:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cała przyjemność po mojej stronie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar drozdu
    Mieszka w
    wiocha k/Wrocławia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    yoggie: czy aby na pewno PS sam pobiera profil od systemu operacyjnego? z tego do wyczytałem w necie i z mojego doświadczenia wynika, że nie.
    ja pracuję na sRGB, ale jeśli chcę zobaczyć zdjęcie dokładnie tak, jak będzie widoczne w przeglądarce, to muszę użyć view -> proof colors (Ctrl-Y), przy czym proof setup mam ustawione na profil wypluty z kalibratora i1display2.
    różnica po Ctr-Y jest znaczna i zdjęcie wygląda dokładnie tak, jak wyświetlane w przeglądarce.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Pobiera, a właściwie nie pobiera, tylko używa profilu monitora zainstalowanego w aplecie właściwości ekranu, kiedy na ekran coś renderuje. Każde inne działanie jest sprzeczne z całą ideą zarządzania kolorem.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto