Witam!
W zasadzie to mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy akumulatora do tego modelu Olympusa. Pytanie jest proste ale chyba nie do końca. Czy używanie zamiennika oryginalnego akumulatora Olympusa BLM-1 jest w pełni bezpieczne. Powszechnie spotykane zamienniki mają odrobinę większe napięcie 7,4V zamiast 7,2V. Przyznam szczerze, że jeśli istniałoby jakiekolwiek ryzyko uszkodzenia aparatu to jednak wolałbym wydać na oryginał. Z drugiej strony przypuszczam, że zamienniki są popularne i przez to "przetestowane"(?). Może ktoś może mi pomóc?
A jeszcze jedno pytanie. Ciekawi mnie czy kogoś zaintrygował luz miedzy korpusem a ruchomą częścią obiektywu. Kiedy delikatnie chwycę za przedni człon obiektywu (szczególnie przy szerokim kącie) to mogę nim poruszać w kierunku prostopadłym do jego osi. Myślę, że jest to luz rzędu jednego milimetra (w sumie).
Prawdopodobnie nie ma to żadnego wpływu na jakość zdjęć gdyż jest to część służąca do ogniskowania obiektywu jednak luz jest moim zdaniem spory.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Niedługo postaram się opisać moje wrażenia z obsługi tego modelu aparatu.
Pozdrawiam