Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Po co Ci programy do obróbki zdjęć? [wieczór 4]

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    - ile procent czasu - w produkcji efektu koncowego - zajmuje fotografowi malowanie swiatlem?
    - ile procent czasu - w produkcji efektu koncowego - zajmuje grafikowi edycja surowki?
    To ja też mam zagadkę:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/09/09/1.jpg
    - ile procent czasu - w produkcji efektu końcowego, zajmuje fotografowi malowanie światłem?
    - ile procent czasu - w produkcji efektu końcowego - zajmuje fotografowi dojście w tamto miejsce, ile siły traci idąc cztery godziny w śniegu po pas i ile się naklnie przy tym wszystkim?
    Obróbka trwała może z minutę. Praktycznie nie trzeba było nic robić, trochę zwiększyć kontrast w światłach.
    dlaczego ostatnio tak czesto rozmawia sie o kobietach majacych problemy ze soba, nie potrafiacych zrozumiec, ze to co widza w magazynach, reklamach, folderach reklamowych - nie jest rzeczywistoscia?
    Mówiąc delikatniej - bo brak edukacji. Mówiąc mniej delikatnie - bo są głupie, bo naprawdę niewiele trzeba, żeby zrozumieć, że to reklama czyli kłamstwo. Ale dobra, nastolatki mają prawo być nierozgarnięte więc zostańmy przy braku edukacji.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 19.10.09 o 10:31

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Po co Ci programy do obróbki zdjęć?
    Do do dokończenia wizji. Bo ten aparat zmienia wszystkie kolory i na dodatek ma kadr w tylko jednym kształcie, a mnie czasem potrzebne są inne.

I na dodatek ten aparat zawsze widzi tak samo, niezależnie od tego czy jestem zmęczony, smutny, radosny. A moja wizja świata nie powstaje w oku tylko w mózgu. To samo mogę odnieść do programów do obróbki. Tylko, że niewiele potrafię, więc zazwyczaj coś pozmieniam potnę i po chwili wracam do oryginału. Potem znowu i w końcu jest tak jak widziałem, albo tak jak chciałbym widzieć.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wielokrotnie padaly tutaj szumne slowa "liczy sie efekt koncowy".
    I trudno sie z nimi nie zgodzic.

Prosze obejrzec film:
    http://www.youtube.com/watch?v=pcFlxSlOKNI
    I co z tego?

Jak rozumiem, jak wizażystka dopadnie kobietę, cudownie poustawia się światła, tak, ze z przeciętniaka zrobimy laskę na zdjeciu, to jest ok?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Linki co prawda przestały działać, ale sama dyskusja - filtrując - całkiem ciekawa.
    Mi brakuje chęci i czasu na obróbkę, mimo, że zdaję sobie sprawę, że zdjecia zyskałyby choćby poprzez porawienie kontrastu.
    A, i mam za woooolny komputer, strasznie wkurzające są te wymagania programów.

Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jeżeli chodzi panowie o ingerencję w zdjęcie w trakcie jego obróbki, to już są ustalenia co do tego. Komisja sprawdza czy to zdjęcie (ujęcie) przesłane do konkursu wygląda na autentyczne?.
    -definicja- ''Obraz na zdjęciu ma być prawdziwy i odzwierciedlać sytuację i klimat miejsca w którym zostało wykonane''.
    Opublikowane przez - THE SOCIETIES -

kojot91
    Gość
    Ja nie obrabiam bo to dla mnie nie oddaje prawdziwego monemtu zdjęcia, ale jestem amatorem, to mogę się nie znać

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kojot91 Zobacz posta
    Ja nie obrabiam bo to dla mnie nie oddaje prawdziwego monemtu zdjęcia, ale jestem amatorem, to mogę się nie znać
    Też jestem amatorem. Obrób sobie tak by najlepiej oddać to co zostało w Twojej pamięci....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria
    Po to, żeby to co widziałem było jeszcze fajniejsze, bo lubię grzebać w fotach, bo sprawia mi to masę frajdy
    zwłaszcza jak to są cudze foty.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kojot91 Zobacz posta
    Ja nie obrabiam bo ...
    Skoro wystarcza Ci jpg z puszki to albo masz niewielkie wymagania albo bardzo dobrą puszkę
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

kojot91
    Gość
    no do tej pory wystarczala puszka a teraz juz chcialo by sie wiecej