Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Po co Ci programy do obróbki zdjęć? [wieczór 4]

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie znam, czy chodzi o zdjęcia z miejsc wypadków dla PZU?
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    i kartotekę dentystyczną.
    Dokument, reportaz, street, inne.

Juz opisywalem na tym forum historie, jak National Geographic dal na okladke zdjecie zrobione w Egipcie, zdjecie piramid. Super numer, same pochwaly. Az wydanie zobaczyl jakis Egipcjanin. Burza, wrzawa na skale kraju. Okazalo sie, ze nie ma takiego miejsca nigdzie w Egipcie. Po prostu ktos zmyslny sobie poprzesuwal piramidy, cos wkleil.

Po tym zaczela sie burzliwa dysksusja w branzy. Z tego co slyszalem, NG ma od tamtej pory jakies swoje wewnetrzne normy i granice modyfikowania rzeczywistosci.

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Bardzo zakłamani goście. Używają cyfrowych aparatów, w których musi siedzieć fotoszop, owszem, czasem bez suwaczków - czysty automat. I tacy mają czelność mówić, że nie ruszane
    Janko, nie mieszaj pojec. JPG to wykorzystanie softu do wywolania surowego obrazu z matrycy wg wizji inzynierow z fabryki sprzetu. Mozesz to odniesc do WYWOLANIA, ale nie do EDYCJI. Pytasz dalej dlaczego to rozrozniac. Wlasnie dlatego.

Po co granica? Fotografia to sztuka czy konkurs na ''kto najbliżej granicy''? Ja nie uznaję żadnych granic twórczych, moja podziałka analizująca zdjęcia wyraża się w nieokreślonych jednostkach estetyki, oddziaływania, świeżości, uczuć, obserwacji...
    Masz prawo robic wszystko. Ale nie nazywaj wszystkiego FOTOGRAFIA, lecz czasem GRAFIKA, czy FOTOMONTAZEM
    Nikt Ci nie broni

* * * * * *

Czytajac czesc powyzszych postow, mam nieodparte wrazenie, ze nie do konca rozumiecie moje rozumowanie, co wynika z zaszlosci historycznych uzywania Photoshopa w naszym kraju.

Ja sam uzywam jedynie RAW'ow. Wszystkie wywoluje. Tez tlumacze wszystkim naokolo na roznych forach, ze nie ma czegos takiego jak niedotykane zdjecie z puszki! Ale nie do tego sluzy Photoshop! Do tego sluzy LR, ACR, Silkypic, DCRAW i wiele innych.

Tu sie konczy pewna granica. Uzyskane w ten sposob zdjecie, mozna nastepnie zaimportowac oraz zaczac obrabiac w edytorze graficznym. Mozna sie bawic w fotomontaz, czy dalsze upiekszanie wg wizji grafika. Super. Moze to robic jedna i ta sama osoba. Bardzo czesto spotykane zjawisko w PL

PS: Granica nie jest super przejrzysta. Programy takie jak LR maja dodawane do swojej funkcjonalnosci pewne elementy programow graficznych.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...5&postcount=29
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 18.10.09 o 20:57 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dokument, reportaz, street, inne.
    [...]
    Masz prawo robic wszystko. Ale nie nazywaj wszystkiego FOTOGRAFIA, lecz czasem GRAFIKA, czy FOTOMONTAZEM
    Nikt Ci nie broni
    Beznadziejne porównanie.
    Fotografia zawsze tworzy w streecie, reportażu dokumencie. Zawsze. Odbiorca widzi obraz, obraz maanipulowny przez kadr, GO, czas migawki.
    Widzimy malutki wycinek wycinka jakiejś sytuacji.

To tak jakbyś za malarzy uznawał tylko hiperrealistów. bo reszta to przekłamuje rzeczywoistośc.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Do obróbki zdjęć

A tak na serio: Czasem, zwłaszcza przy dobrym, "malarskim" świetle z puszki wychodzi mi gotowe zdjęcie. A czasem nie, i wtedy obrabiam, żeby wydobyć to, co widziałem, robiąc zdjęcie, albo żeby dorobić nową interpretację. A czasem po prostu próbuję ratować technicznego knota.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Fotografia zawsze tworzy w streecie, reportażu dokumencie. Zawsze. Odbiorca widzi obraz, obraz maanipulowny przez kadr, GO, czas migawki. Widzimy malutki wycinek wycinka jakiejś sytuacji.
    Piekne slowa Wyryc

Tylko nie wiem, co to ma do tego co ja pisalem

Ja klade wlasnie akcent na rozroznienie:

- fotografii jako wyniku pracy nad kadrem, GO, czasem migawki. Nazywam to zdjeciem. Malowaniem swiatlem. Wlaczam w to rowniez WYWOLANIE.

od
    - malowania pedzlem i innych super akcji przydatnych w pewnych okolicznosciach (reklamowka, plakat, magazyn kolorowy i wiele innych), ktore nazywa sie EDYCJA (wlaczajac poprawianie knota, jak napisal przedmowca).

Jedno i drugie zyje swoim zyciem, jest uzywane w roznych okolicznosciach, drugie bazuje na wyniku pierwszego. Mysle, ze warto o tym pamietac w kontekscie watku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Jerry ale jest jeszcze coś pomiędzy. Między wywołaniem a "malowaniem pędzlem". Myślę o subtelnych zabiegach z kolorem, kontrastem, które mimo że proste, dość mocno zmieniają obraz pierwotny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wielokrotnie padaly tutaj szumne slowa "liczy sie efekt koncowy".
    I trudno sie z nimi nie zgodzic.

Prosze obejrzec film:

i odpowiedziec sobie na pytania:
    - ile procent czasu - w produkcji efektu koncowego - zajmuje fotografowi malowanie swiatlem?
    - ile procent czasu - w produkcji efektu koncowego - zajmuje grafikowi edycja surowki?

oraz:
    - dlaczego ostatnio tak czesto rozmawia sie o kobietach majacych problemy ze soba, nie potrafiacych zrozumiec, ze to co widza w magazynach, reklamach, folderach reklamowych - nie jest rzeczywistoscia?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Po co długopis, wystarczy sam wkład, też pisze.
    Po co kroić chleb, szynkę, pomidory, smarować masłem, układać wszytko na talerzu, można ugryźć pajdę chleba, umaczać w maśle, zagryźć pomidorem i kawałkiem szynki.
    Po co kosmetyki, do cywilizowanego życia wystarczy mydło.
    Itd.

Szkoda, że tak rzadko pada komentarz ''nieestetyczna obróbka'' (albo ''nieestetyka wskutek braku obróbki'').

Bardzo zakłamani goście. Używają cyfrowych aparatów, w których musi siedzieć fotoszop, owszem, czasem bez suwaczków - czysty automat. I tacy mają czelność mówić, że nie ruszane

Po co granica? Fotografia to sztuka czy konkurs na ''kto najbliżej granicy''?
    Ja nie uznaję żadnych granic twórczych, moja podziałka analizująca zdjęcia wyraża się w nieokreślonych jednostkach estetyki, oddziaływania, świeżości, uczuć, obserwacji...

Ale po co to wszystko nazywać?
    Amen

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Jerry ale jest jeszcze coś pomiędzy. Między wywołaniem a "malowaniem pędzlem". Myślę o subtelnych zabiegach z kolorem, kontrastem, które mimo że proste, dość mocno zmieniają obraz pierwotny.
    To, jak wspomnialem wczesniej - jest elementem WYWOLANIA, jak i wywolywarek RAW'ow. Do tego nie trzeba programu do edycji grafiki. Pisalem, ze nie ma super jasnej, klarownej granicy.

Jak ktos chce, moze i pojechac z wywolaniem. Dam przyklad jednej z moich prac, ktora wlasnie moge bardziej nazwac grafika, niz zdjeciem:

Bardziej chodzi o nazwanie rzeczy po imieniu. Mozna byc fotografem i grafikiem zarazem.

Moje ambicje w temacie fotografii vs edycja sa po prostu wieksze, niz te z filmu, do ktorego link dalem wyzej. A efekty pokazane w watku:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...6&postcount=16
    sa na miejscu w reklamie, plakacie, slubnych -jak nie dodam, zaraz Mariush mnie rozstrzela

Ale ta umiejetnosc nie jest potrzebna fotografowi. Chyba, ze slubnemu, bo ten nie ma grafika na etacie w redakcji, czy agencji.

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Wielokrotnie padaly tutaj (...)
    Po 1 blagam nie pisz tak ****** kolorem

Po 2 kazdy z nas widzial ten filmik juz nie raz. mysle ze nawet wiecej jak dwa.
    i to z 3 lata temu.

po 3. wiemy jak wyglada posprocessing zdjęc. i wiemy jak wyglada mieszanie w zdjeciach reklamowych/prasowych/produktowych.

po 4. chyba troche zeszles z tematu.

po 5. wreszcie,
    fotografii jako wyniku pracy nad kadrem, GO, czasem migawki. Nazywam to zdjeciem. Malowaniem swiatlem. Wlaczam w to rowniez WYWOLANIE.
    nie odniosles sie do pytania ktore zadano ci wyzej, jak np usuwanie lini energetycznych, stemplowanie pyłków z matrycy(nie kazdy ma olimpusza, a i na olympusie potrafia sie takowe ujawnic na f20-22 na przyklad) i tek typu KOREKCJE maja sie do twojej wizji Grafiki.

widze u Ciebie Białe i Czarne. a gdzie cała skala szarosci, i reszta RGB?
    kiedys z kowaliksterem mielismy podobna rozmowe. nawiaze wiec do niej, oczywiscie mocno uwypuklajac to co usilujesz przepchnac.
    kazda fotografia cyfrowa to grafika.
    Ot, Rastrowa grafika. piksel kolo piksela w siatce.
    hę?
    http://www.dasbiber.at/files/double-...1219545212.jpg

moze lubie dolewac oliwy do ognia ale wkur....rza mnie takie dzielenie to je ok a to je be
    cos jak szum analogowy vs cyfrowy.
    WTFOMG

^
    THIS! janko, gdybym mogl, Rep+
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 19.10.09 o 00:21

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    nie odniosles sie do pytania ktore zadano ci wyzej, jak np usuwanie lini energetycznych, stemplowanie pyłków z matrycy
    Pisalem o liniach:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...0&postcount=18
    Cos przeoczylem?

Usuwanie pylkow - etap wywolywania, nie trzeba do tego programu do edycji grafiki. Jest to zwiazane z usuwaniem bledow technicznych (chyba tak najlatwiej to nazwac), jak usuwanie winietowania, szumu, czy pre-sharpening (nie wiem jak po polsku). To jest po prostu zwiazane z usuwaniem czegos, co sie wkradlo na drodze rzeczywistosc -> zrzut z matrycy.

widze u Ciebie Białe i Czarne. a gdzie cała skala szarosci, i reszta RGB? kiedys z kowaliksterem mielismy podobna rozmowe. nawiaze wiec do niej, oczywiscie mocno uwypuklajac to co usilujesz przepchnac.
    Nie zauwazyliscie, ze specjalnie i swiadomie prowokuje dyskusje? Chce Was troche pociagnac za jezyk, wywolac do tablicy, ozywic dyskusje, zeby nie bylo 100 postow w stylu "uzywam programow do obrobki do... obrobki".

Chce wywolac bardziej ambitna dyskusje, np. czy ktos wie, jakie regulacje wewnetrzne ma NG a propo fotomontazu? Albo co sie ostatnio dzieje w psychice ludzi, nie potrafiacych rozroznic rzeczywistosci od fotomontazu? Czy nie dzialo sie 50 lat temu? Co sie zmienilo?
    Dlaczego - mlodzi ludzie widzac autentyczne zdjecie zrobione ponad 50 lat temu - faceta robiacego salto w statycznej scenerii - od razu mowia - PS? O tym bym chcial porozmawiac, po grze wstepnej, ktora zaczalem

Nie rozmawiac jedynie o suwakach.
    Zapraszam!

kazda fotografia cyfrowa to grafika.
    Swietnie, naprawde super, ze te slowa padly!
    Bo akurat tydzien temu, dowiedzialem sie, ze sa ludzie, ktorzy rozrozniaja fotografie oraz fotografie cyfrowa.

Mozemy i o tym porozmawiac.