Witam,
znajomy siedzi głęboko zakopany w Afryce z Canonem 5D z kiepskim dostępem do netu.
Czy możecie mu polecić tanie dobre makro do tej puszki.
Dziękuję
Witam,
znajomy siedzi głęboko zakopany w Afryce z Canonem 5D z kiepskim dostępem do netu.
Czy możecie mu polecić tanie dobre makro do tej puszki.
Dziękuję
Nie wiem, ale słyszałem że :
Tamron 90 f/2.8 .... jako wzór
Canon 60 coś tam ale /2.8
podobno ....
poszukałem u konkurencji i masz wynik prawie 80 %-ów
"Najlepiej uzywany Canon 100/2.8 USM macro albo 60mm EF-S jeśli nie myslicie o pełnej klatce"
ja polecam nadal tylko i wyłącznie Sigmę 150 Macro f/2.8(w wersji tańszej Sigmę 105 Macro )
.
Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 16.10.09 o 20:07
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
dzięki za odpowiedź.
Sprawdziłem i znalazłem ceny
Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM - 2049 PLN
Sigma 105mm f/2,8 EX DG Macro - 1999 PLN
cena prawie taka sama, Sigma chwali się gwarancją 3lata+2.
Czy możesz jeszcze napisać dlaczego Sigma jest w/g ciebie lepsza.
Pozdrawiam
odczucia podaje na szkłach które miałem :
ZD 35 Macro - szkło bardzo fajne, ale do Macro które nie ucieka
ZD 50 Macro - szkło z możliwością makro (skala 1:2), ale bardziej do portretu. Ciężko ustawić manualnie ostrość ze względu na "magnetyczny" pierścień ostrości
Sigma 105 - wspaniały obiektyw, już można podejść do robaka nie wchodząc mu na plecy i nie zaglądając do talerza podczas pory obiadowej
Sigma 150 to już pewien luksus. Do robala podchodzisz z dużej odległości mając wielki komfort pracy. Jeżeli używasz AF to jest on "błyskawiczny" i cichuteńki. Błyskawiczny odnosząc się do obiektywów typu Macro. Można bez problemu i ptaszory focićTubus podczas ostrzenia nie wysuwa się.
Małe porównanie tych szkieł masz TU
temat był już opisywany wcześniej m.in.
ZD 35 .... link TU
ZD 50 .... link TU
dylematy która sigma .... link Tu
Sigma 105 .... link TU ale to bardziej o AF w S.105.
Na szybko nie udało mi się odszukać jakiegoś opisu do Sigmy 150ale uwierz mi , warta jest zainteresowania.
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Sebu$ jeszcze raz wielkie dzięki, przekażę znajomemu wszystkie informacje.
Ja mam canona 100/2.8, swietne szklo, polecam. Mozna teraz taniej kupic, wyszla wersja L ze stabilizacja i niektorzy sie przesiadaja. Swojego za 1500 moge oddac![]()
Najtańsze makro, do każdej lustrzanki, to pierścienie pośrednie. Na Allegro komplet pierścieni do EOS'a, z przeniesieniem połączeń elektrycznych pomiędzy obiektywem i korpusem, kosztuje poniżej 300zł. Nie wiem jakie są ceny na ten sprzęt w Afryce.
Chłopaki z ekipy śląskiej Łukasik, Kostkiewicz kupili sigmy 150/2.8. Z tego co mówią lepsza o wiele od canonowskiej 100 i sigmy 105. Z kolei inny znajomy ma sigmę 180mm makro ale to już nie to. Ja mam taką 150tkę do olka i jakość rewela i w makro i jako tele ( 300/2.8 w 4/3). W Polsce teraz ceny są chore ale w dolarach do zniesienia. Swoją sprowadziłem ze Stanów. Dałem: cena + przesyłka 1750 PLN ( teraz w sklepach prawie 3K) .
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"