Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Wadliwy egzemplarz E-30?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na ostatnich wyłączony, ale IS tu nie winny, w każdym trybie jest to samo.

Wadliwa pucha niestety.. Coś z matrycą może? Nie znam się - nie chcę przesądzać - w serwisie będą wiedzieli.
    Zdaje się ostrzyć prawidłowo, problem jest z zarejestrowanym obrazem.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Na moje oko wygląda, że matryca jest przekoszona na zawieszeniu (IS?) Jeśli tak to powinno być widać zniekształcenia geometryczne (trapez) przy sfotografowaniu dokładnie prostopadle kartki w kratkę. Tym niemniej reklamuj, nie ma co dumać.

PS. Współczuję, nie ma nic gorszego niż zepsuta nowiutka zabawka...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jakcmil:

Wszystko zależy od tego ile dni temu go kupiłeś. Próbowałbym dogadać się w sklepie, nawet poparł swoją wersję jakąś wódeczką dla sprzedawcy - może da się tak załatwić żebyś dostał inny egzemplarz. Jak się zaczniesz wozić po serwisach to może nie być temu końca.

Mam taką zasadę że nie wsysam macanych aparatów - nigdy nie wiadomo co działo się wcześniej jeśli nie jest w stanie fabrycznym. Możnaby macanego łyknąć świadomie za dużo niższą cenę, ale czy warto?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kaarool:
    Odebrałem go dzisiaj. Może jutro uda się podjechać i dogadać czy by nie wymienili na stanie. Jak napisał Epicure - faktycznie 70 zdjęć nie świadczy o 'macalności'. Myślę, że i bez wódeczki się obejdzie, w końcu to trochę droga sprawa i wypadałoby załatwiać ją do końca, porządnie.

Dzięki za odpowiedzi.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    A zrób zdjęcia przy dobrym świetle, rano. 1/13 czy 1/15 to nie są czasy, które każdy potrafi utrzymać bez poruszenia (sprawdziłem załączniki).

Takie pstrykanie w ciemnościach to nie najlepszy sposób testowania aparatu.

qbic
    Gość
    już ktoś chyba pisał, to wygląda jak krzywo "zawieszona" matryca, prawie jak obiektyw T&S...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Robiłem zdjęcia przy czasach 1/100, 1/200 na ISO3200 i to samo - to nie tu tkwi problem.
    Przejadę się do FJ jeszcze raz i zobaczy się czy wymienią.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    OK, popróbowałem nieco różnych konfiguracji i taką ciekawą przypadłość zaobserwowałem.
    Ostrząc używając:
    - wizjera - wyraźny BF, nieostrości itp
    - LV - j/w
    - LV ale w trybie precyzyjnym (powiększenie x7) - ostrzy idealnie, foty jak żyletki.
    Ciekawa sprawa, nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Albo jest to jakiś totalny banał, który przegapiłem.

Przesyłam nagranie dźwięków jakie czasami wydaje e30 przy uruchamianiu.
    http://w322.wrzuta.pl/audio/1ruFqpQRllR/bez_nazwy_3
    Ostatnio edytowane przez jakcmil ; 15.10.09 o 21:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja szedłbym do sklepu niech wymienią, a jak nie to słał do serwisu. W E-3 miałem podobny problem i poszedł do serwisu i naprawili, teraz mam podobnie z e-30 po aktualizacji firmwaru do 1.1 z 1.0... 12-60, 9-18 leica 25... jeśli robię zdjęcia z większej odległości niż 5 metrów mają ustawioną ostrość w kosmos, czyli nic nie jest ostre, a potwierdza złapanie ostrości, jak robię z 1-3 metrów wszystko jest ok... co dziwne z sigmą 50 1.4 ostrzy idealnie w każdych warunkach... wysyłam body do serwisu pewnie w przyszłym tygodniu. Najlepsze jest to, że kupiłem go bo e-3 leżało w serwisie na podobne objawy po felernym firmware 1.4... na szczęście aktualizację softu zrobiłem po tym jak e3 wrócił z serwisu ;(

pozostaje mi tylko współczuć.... e-3 działa po serwisie wyśmienicie teraz, z e510 nie mam problemu i e1 też na tych samych szkłach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Byłem dzisiaj w sklepie i porozmawiałem z panami - porządna sympatyczna obsługa. Niestety odstawka do serwisu nieodzowna
    Na szczęście 520 ciągle w służbie

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przerażasz mnie kolego.
    Ja tez kupiłem E-30 w FJ jakieś trzy tygodnie temu ale póki co to wszystko jest ok.

Współczuję ci... nowa pucha do serwisu...
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.