Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Fotografowanie Katedry

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Wielkie dzięki z pomoc
    Kiedyś oddawałem zdjęcia do wywołania ale to był inny format fotografa (nastolatek z aparatem).
    Sam zamknąłem się też kilka razy w samodzielnie skonstruowanej ciemni (łazienka) i popróbowałem wywoływania ale niska klasa sprzętu i koszta zniechęciły mnie.
    Co do aparatów to używałem polskich produkcji zenit itp a potem przesiadłem się na APSy kodaka.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak najlepiej oświetlić płaskorzeźby pozłacane lub posrebrzane po bokach. Chodzi mi np. o przedstawienia twarzy świętych w otoczone aureolami złoconymi.
    W nawach bocznych jest często słabe światło i zawsze używałem flesza który jednak powodował silne odblaski. Sama twarz jest jest często ciemna i niedoświetlona.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Wielkie dzięki z pomoc
    Kiedyś oddawałem zdjęcia do wywołania ale to był inny format fotografa (nastolatek z aparatem).
    Sam zamknąłem się też kilka razy w samodzielnie skonstruowanej ciemni (łazienka) i popróbowałem wywoływania ale niska klasa sprzętu i koszta zniechęciły mnie.
    Co do aparatów to używałem polskich produkcji zenit itp a potem przesiadłem się na APSy kodaka.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak najlepiej oświetlić płaskorzeźby pozłacane lub posrebrzane po bokach. Chodzi mi np. o przedstawienia twarzy świętych w otoczone aureolami złoconymi.
    W nawach bocznych jest często słabe światło i zawsze używałem flesza który jednak powodował silne odblaski. Sama twarz jest jest często ciemna i niedoświetlona.
    a jak uzywaeś flasha ? świeciłeś " na wprost " ?

sądzę że jesli masz możliwość dobrym rozwiązaniem było by zdalne wyzwolenie lampy i ustawienie jej z boku tak aby swiato nie spłaszczało tylko modelowało i aby odblaski pomagały a nie przeszkadzały w uzyskaniu dobrego zdjęcia

statyw do lampy błyskowej to jakieś grosze - podobnie jak wyzwalacz radiowy
    (oczywiście grosze kosztują chińskie wynalazki a nie wszystkie )

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Tak myślałem, że tylko samodzielna lampa da lepszy efekt. Ja próbowałem doświetlenia z boku zwykłą lampą ew. pstrykałem z pewnej odległości.
    Zastanawiałem się jaki filtr pomaga w tłumieniu odblasków.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    polaryzacyjny tłumi odblaski - ale to zależy czy odbicie jest od powierzchni metalicznej czy nie metalicznej

tylko minus jest jeden - polaryzacyjny filtr "pozera światło" więc musisz liczyć się z tym ze odetniesz to czego i tak masz nie wiele czyi ilość światła
    Ostatnio edytowane przez dobas ; 15.10.09 o 02:07

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    często po ustawieniu poźniejszym WB w programie wychodzą ciapki na zdjęciu. Balans Bieli najlepiej ustawiać od razu w pomieszczeniu na wzornik - ostatecznie może to być biała kartka.
    Droplet wie co mowi. Chodzi o clipping. Moze sie to zdarzyc wtedy, gdy ustawiony balans podczas robienia zdjecia znacznie sie rozni od ustawionego podczas wywolywania, uwidacznia sie szybciej przy wyzszych ISO oraz po zwiekszeniu ekspozycji (rozjasnieniu)!

Byla kiedys o tym dyskusja tutaj:
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6470

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    ... Chodzi o clipping. Moze sie to zdarzyc wtedy, gdy ustawiony balans podczas robienia zdjecia znacznie sie rozni od ustawionego podczas wywolywania, uwidacznia sie szybciej przy wyzszych ISO oraz po zwiekszeniu ekspozycji (rozjasnieniu)!...
    SŁUCHAJCIE UWAŻNIE, BO POWIEM TO TYLKO RAZ! Ustawienie WB nie ma żadnego wpływu na dane RAW schodzące z matrycy. ŻADNEGO!. Można za to przy dalszej obróbce popełnić wiele różnych błędów uwidaczniających się w postaci obcięcia (clippingu), zakolorowań, przebarwień lub plam.

Zainteresowanych odsyłam do obszernego i wnikliwego omówienia problemu autorstwa Guillermo Luijk'a.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    polaryzacyjny tłumi odblaski - ale to zależy czy odbicie jest od powierzchni metalicznej czy nie metalicznej

tylko minus jest jeden - polaryzacyjny filtr "pozera światło" więc musisz liczyć się z tym ze odetniesz to czego i tak masz nie wiele czyi ilość światła
    Dla wyjaśnienia: filtrem polaryzacyjnym nie wytniesz odblasków z lampy wbudowanej lub znajdującej się niedaleko aparatu, bo kąt odbicia światła będzie zbyt mały dla efektywnego spolaryzowania światła (patrz->Kąt Brewstera – Wikipedia, wolna encyklopedia). Za to przy ustawieniu lampy z boku może to dać niezłe efekty, choć zabawa jest żmudna.
    No i oczywiście nie uda się polarem osłabić odbić od złoceń (i na ogół srebrzeń), bo są one robione z cienkich folii metalicznych, nie polaryzujących światła przy odbiciu.
    Ostatnio edytowane przez Ceat ; 15.10.09 o 09:38 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    SŁUCHAJCIE UWAŻNIE, BO POWIEM TO TYLKO RAZ! Ustawienie WB nie ma żadnego wpływu na dane RAW schodzące z matrycy. ŻADNEGO!. Można za to przy dalszej obróbce popełnić wiele różnych błędów uwidaczniających się w postaci obcięcia (clippingu), zakolorowań, przebarwień lub plam.

Zainteresowanych odsyłam do obszernego i wnikliwego omówienia problemu autorstwa Guillermo Luijk'a.
    Dzięki Ceat za wyjasnienie.

Właśnie tak myślałem, bo nad clippingiem nauczyłem się panować jak zepsułem parę zdjęć kwiatów i mnie tu pouczono ;D I od tego czasu nie widziałem plamek na zdjęciach (chyba że popełniłem błędy co jeszcze mi się zdarza). Robię kwiaty i inne mocno kolorystyczne motywy - gdzie przeważa jeden kolor na - minus 0.7EV. Inaczej zawsze czerwony albo niebieski mi wyleci poza zakres.

A poza tym logika przetwarzania rawów jest taka że nie da się zepsuć poprzez zapisanie lub nie zapisanie WB do pliku obok danych. Chyba że aparat sam z siebie zapisuje jeszcze w rawie obok danych naturalnych - dane rozjaśnione (ale mój tego nie robi bo to tylko stare e-500, w którym i tak trudno zapanować nad kolorami).
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cieszę się że mogłem pomóc.

Przywołany artykuł dobrze opisuje problemy clippingu/hilight recovery etc, jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości warto do niego sięgnąć.
    Jeszcze jedna uwaga (pewnie już to wiesz): skoro robisz zdjęcia mocno nasyconych barw stosuj AdobeRGB (a nie sRGB), ze względu na dużo większy gamut barwny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    ....
    Jest mi obojętne z czego robią się te niebieskie plamki ale jeśli ustawię sobie wcześniej WB manualnie i nie ruszam go podczas wywoływania zdjęcia 1 to nie mam takich artefaktów na jak na zdjęciu 2 gdzie ustawiłem WB na białą gitarę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	surowe.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	259,5 KB
ID:	24717   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wb_ustawiany_probnikiem_na_gitare.jpg
Wyświetleń:	106
Rozmiar:	279,8 KB
ID:	24718  

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Pomieszanie z poplątaniem. W "1" masz scenę (i gitarę) mocno żółtą, jeśli podciągniesz ją do bieli, jak w "2" też Ci wylezą niebieskie plamy (bo znacznie wzmocnisz niebieski kanał by usunąć żółć).

Zrób następującą próbę, w świetle żarówek: zdjęcie 1 z WB ustawionym na słoneczko, zdjęcie 2 z WB na żarówę. Teraz wywołaj jedno i drugie, USTAWIAJĄC PRZY WYWOŁANIU W OBU WB NA ŻARÓWKĘ. Będą identyczne.