Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Fotografowanie Katedry

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Dobry statyw sporo kosztuje i sporo waży
    Na wszelki wypadek (gdybyś kupił mniej stabilny) kup wężyk do wyzwalania migawki.
    Dobry statyw sporo kosztuje, ale skąd takie przekonanie, że sporo waży? Olka uniesie np. Slik Pro 340DX. Jest lekki, pewny, stabilny, metalowy, bez elementów plastikowych w mocowaniu głowicy.
    Statyw ciężki to np. taki http://www.sklep.geodezja.pl/p/pl/43...-+zaciski.html. Polecam przeczytać opis. Po wbiciu nóg tego statywu w ziemię i obciążeniu sprzętem jest nie do zdmuchnięcia. Choć trzeba przyznać, że mocowanie w zastosowaniach fotograficznych ma niestandardowe, ale od czego polska wynalazczość.

--------

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Na początek chcę spróbować z kitem bo i tak muszę opanować aparat a nigdy jeszcze nie miałem lustra.
    Nigdy nie miałeś lustra? A ten analog o którym wspominałeś to co to było?

Cytat Zamieszczone przez Mcarto;
    Kiedyś fotografowałem analogami z ustawieniami manualnymi i ogólnie dawałem sobie radę choć nie każde zdjęcia były dobrej jakości ale chodziło mi o dokumentację.
    -------

Mam jeszcze pytanie dot. RAW a JPG. wiem, ze w rawach można dokonywać własnych korekt blansu światła, kolorów...
    ... w JPG też można to robić, choć ten proces nie jest tożsamy z obrabianiem RAW. Bazuje na nieco innych informacjach zapisanych w RAW. Odsyłam do Wikipedii - RAW – Wikipedia, wolna encyklopedia.

ale niezbyt lubię siedzieć na kompie i nie znam tych programów
    Tak jak kiedyś potrzebna była znajomość obróbki w ciemni, tak teraz potrzebna jest znajomość obróbki przy pomocy komputera. Wielu próbowało to przeskoczyć, ale przekonało się, że otrzymywanie pożądanych efektów to w połowie odpowiednie naświetlenie i kadrowanie podczas fotografowania. Drugą połowę stanowi obróbka.

- może to przyjdzie z czasem czy warto zapisywać jednak od razu zdjęcia w RAW czy można do JPG?? Chciałbym opanowywać stopniowo system i bardziej zleży mi na radości z fotografowania niż ślęczenia na kompie.
    Zapisuj w swoim ulubionym formacie. I tak trzeba usiąść do komputera by chociaż dopasować kontrast czy rozjaśnić obraz lub po prostu obejrzeć pliki. O przygotowaniu materiału do wywołania w labie już nie wspominając. Widząc co przechowuje format RAW (RAW – Wikipedia, wolna encyklopedia), jeśli chcesz bazować na "bogatszym" zakresie informacji, to RAW wydaje się być jedynym sensownym formatem zapisu w tym wypadku. Nie ma jednak sensu stosować go, gdy wychodzi się z rodziną na spacer i chce się uwiecznić na tle zabytków czy w kawiarni.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Wielkie dzięki - wężyk już mam w planach, co o statywu to chcę coś lekkiego - wiem, że dobre są ciężkie ale chcę byc mobilniejszy.

Na początek chcę spróbować z kitem bo i tak muszę opanować aparat a nigdy jeszcze nie miałem lustra.

Mam jeszcze pytanie dot. RAW a JPG. wiem, ze w rawach można dokonywać własnych korekt blansu światła, kolorów... ale niezbyt lubię siedzieć na kompie i nie znam tych programów - może to przyjdzie z czasem czy warto zapisywać jednak od razu zdjęcia w RAW czy można do JPG?? Chciałbym opanowywać stopniowo system i bardziej zleży mi na radości z fotografowania niż ślęczenia na kompie.
    Witam !

Zamiast wezyka mozesz ustawic w aparacie samowyzwalacz i robic

Balans bieli ustawiasz, ze robisz 1 zdjecie na biala kartke.
    Pozniej w programie do odczytu rawow dajesz na to probnik bieli
    kierujac to na zdjecie tej kartki i odczytujesz jakie parametry
    trzeba ustawic dla calej sesji.

Wspomne, ze mozesz uzyc pomiaru punktowego i wymierz sobie
    ile Ci wychodzi na swiatlach a ile na cieniach.
    Masz wtedy 2 kadry obliczone i bierzez srodek z obu pomiarow
    i naswietlasz 3 kadr.
    Moze byc tak, ze jak na 2 kadrach zmiescisz tonalnie scene
    nie robisz tego trzeciego zdjecia.

Czyli wypadnie na 1 kadr (2 ekspozycje lub 3).

Pisze to dla zapisu sesji w RAW-ach.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ....

Balans bieli ustawiasz, ze robisz 1 zdjecie na biala kartke.
    Pozniej w programie do odczytu rawow dajesz na to probnik bieli
    kierujac to na zdjecie tej kartki i odczytujesz jakie parametry
    trzeba ustawic dla calej sesji.....
    nie do końca się zgodzę. Dość często po ustawieniu poźniejszym WB w programie wychodzą ciapki na zdjęciu. Balans Bieli najlepiej ustawiać od razu w pomieszczeniu na wzornik - ostatecznie może to być biała kartka.

Natomiast chętnie bym się dowiedział dlaczego czasami Olympus nie jest wstanie ustawić ustawić WB na białą kartkę co zresztą zostało udokumentowane podczas spotkania klubowego

Czytałem w książce, że można w kościołach maskować światło z okien nakładanym filtrem. Jednak po moich ostatnich doświadczeniach raczej bym skłaniał do robienia paru zdjęć z różnymi ustawieniami ekspozycji i składania na warstwach.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    (...)
    Natomiast chętnie bym się dowiedział dlaczego czasami Olympus nie jest wstanie ustawić ustawić WB na białą kartkę co zresztą zostało udokumentowane podczas spotkania klubowego
    (...)
    Też to zauważyłem. Np. nie sposób ściągnąć WB z białej ściany oświetlonej latarnia sodową. W trudnych warunkach oświetleniowych czujnik też nie daje rady :/

PS. Co do statywów - można polować na okazje na allegro: http://www.allegro.pl/item775682789_...rotto_bcm.html

PS2. Dobry HDR dla zdjęć architektury nie jest zły. Niestety, czasami przegięcie potrafi zepsuć odbiór najlepszej architektury - vide zdjęcia gmachu Sadu Okręgowego w Katowicach, publikowane w Architekturze-murator. Najlepsza obróbka HDR, to w tym przypadku, taka, której nie widać
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie do końca się zgodzę. Dość często po ustawieniu poźniejszym WB w programie wychodzą ciapki na zdjęciu. Balans Bieli najlepiej ustawiać od razu w pomieszczeniu na wzornik - ostatecznie może to być biała kartka.
    O co ci chodzi z tymi ciapkami? Nie rozumiem.

Pozdrawiam
    A może kartka była zła - z tego co pamiętam wiele było o tym na naszym forum? No chyba, że to był szary kodak wzorcowy - wtedy sam nie wiem.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    ... Np. nie sposób ściągnąć WB z białej ściany oświetlonej latarnia sodową. ...
    To akurat jest dość oczywiste, jeśli przyjrzysz się rozkładowi widma takiej latarni. Próba ręcznego ustawienia BB też nie da (przyzwoitego) efektu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ... Dość często po ustawieniu poźniejszym WB w programie wychodzą ciapki na zdjęciu. ...
    W RAWie? To niemożliwe. Ustawienie BB nie ma żadnego wpływu na RAW (poza odnotowaniem ustawionych współczynników w odnośnych metadanych).
    Ostatnio edytowane przez Ceat ; 14.10.09 o 18:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Coś się uparli z tą latarnią, w knajpie były co najwyżej żarówki energooszczędne. Dwie osoby próbowały z różnymi puszkami na białej serwetce.

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    O co ci chodzi z tymi ciapkami? Nie rozumiem.
    najlepiej zrób zdjęcie w pokoju przy żarówce na dużej czułości i potem ustaw WB. Powtórz zdjęcie z ustawionym WB na wzornik.

Według Alexa Mustarda (tego od fotografii podwodnej) zawsze należy ustawiać WB przy zdjęciach nawet na niższych czułościach bo potem mogą wyjść artefakty. Ponieważ nie używa Olka rozumiem że sprawa dotyczy nawet wysokiej półki z w innych systemach.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jak juz ujarzmisz sprzęt warto popróbować sobie posklejać wnętrze katedry z kilku innych zdjęć

na zasadzie robisz kilka rzędów i kolumn a potem składasz to wszystko w jedno zdjęćie - coś na kształt gigapanoram
    tylko na mniejszą skalę. Baaaardzo przydatne jak się nie mieści wszystko w kadrze

ostatnio tak fotografowałem kika kościołów w prawdze zzewnątrz ale nie ma to znaczenia zasada jest taka sama
    Wyklikane z mobilka
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    w Bristolu na tej zasadzie fociłem witraże w katedrze wyszło miodnie - dużo szczegółów i duża rozdzielczosc
    Wyklikane z mobilka
    Ostatnio edytowane przez dobas ; 14.10.09 o 21:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Czytałem w książce, że można w kościołach maskować światło z okien nakładanym filtrem. Jednak po moich ostatnich doświadczeniach raczej bym skłaniał do robienia paru zdjęć z różnymi ustawieniami ekspozycji i składania na warstwach.

Pozdrawiam
    Witam !

Regulacja balansu bieli na RAW-ie nie powinna miec wplywu
    na powstawanie dodatkowych znieksztalcen w obrazie.

Chodzilo mi o ustawianie balansu bieli na etapie wczytania RAW-a z
    uzyciem probnika bieli skierowanego na te kartke.

Co do skladania paru ekspozycji (najczesciej 2) w jeden obraz
    robilem to wlasnie... recznie maskujac bardzo jasne okna
    oraz punktowe bardzo jasne oswietlenie.

Pozdrowienia
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Ponieważ większość uważa, że piszę bzdury to pewnie ma trochę racji .
    Nie chce mi się testować, ale jestem pewien, że taki efekt występuję przy wyższych czułościach w/g mnie szum zmienia kolor ( ostatnio pojawiły paskudne niebieskie kropki ) po zmianie WB.
    Możliwe, że przy wyciąganiu z cienia przy ISO 100 szum zmienia kolor po zmianie WB.
    Czyli przy porządnie naświetlonym zdjęciu przy ISO 100 moja jest zbędna.