Na 361 taka spokojna, czysta woda, perspektywa fajna, tylko kolory jakby przeciągnięte![]()
Na 361 taka spokojna, czysta woda, perspektywa fajna, tylko kolory jakby przeciągnięte![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
356 i 360 - bardzo malarskie zdjęcia.
No boli i to często. Ale obiecuję, że będę się starał za każdym razem trafniej je regulować. Tu bardzo przydatne mi są wasze wytyki.
Dzięki za parę słów.
Dziś ta sama rzeka, ale z innej niż dotąd perspektywy. Zapewniam, że takiej jeszcze nie było.
365.
366.
367.
Na ostatnim to Piskorz. Dość rzadki ponoć i chroniony, zdziwiłem się więc ile tego tutaj jest !
Dawno nic nie było i jeszcze jakiś czas susza potrwa. Taka cisza przed burzą bo szykuje się dużo i dobrze.
368.
Powiedziałem sobie, że będę umieszczać zdjęcia z których w mniejszym niż większym stopniu jestem zadowolony. Nowe technologie matryc, duża rozpiętość tonalna a w obróbce nie do końca umiem to potem wykorzystać. Ale umieszczam bo może coś doradzicie.
369.
Tak było miesiąc temu. Potem upały, fitoplankton mnoży się jak dziki i przejrzystość spadła do pół metra...
370.
3 zdjęcia i każde innym aparatem, em-5, e-3, xz-2
361 ładny obrazek - kolorki na styku przesycenia, ale w tym przypadku do przyjęcia, bardziej bajkowo wyszło.
OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
flickr: lcf80
Pełną gębą acz nieśmiało wkraczam w upragniony i wymarzony świat zdjęć podwodnych. Takie, tylko że lepsze zdjęcia będą się tu pojawiały coraz częściej.
374.
Salpa (Slapa Salpa) to przesympatyczna rybka, widywana niemal zawsze w sporych ławicach pasących się zielskiem porastającym kamienie na niewielkich głębokościach. W Morzu Śródziemnym czy Atlantyku to podstawowe źródło frajdy dla wszystkich zaopatrzonych w rurki i maski penetrujących przybrzeżne rejony. Jaskrawo żółte płetwy i podłużne paski czynią te rybę nadzwyczaj urodziwą, szczególnie w słoneczne dni.
375.
Talasoma pawia (Thalassoma pavo). Papuga z płetwami, przepięknie ubarwiona ryba której kolory niesamowicie mienią się w słońcu. Na zdjęciu samczyk całkiem sporej wielkości (rzadko widuje się większe niż 20-25cm). Bardzo pospolite, dostępne na stosunkowo niewielkich głębokościach (5-10m).
376.
Skorpena (Scorpaena maderensis)
Tu brzydal dla odmiany. Skorpeny nie należą do najsympatyczniejszych, w każdym razie nie sprawiają takiego wrażenia. Duże, kanciate i uzębione pyski, wyłupiaste oczy i zawsze nastroszone płetwy. Doskonale się kamuflują i przyczajone pomiędzy kamieniami z łatwością zlewają się z otoczeniem. Do rodziny skorpenowatych należy kilka gatunków, największe rosną ponad 50cm. Ta ze zdjęcia to Scorpaena maderensis, które preferują raczej małe rozmiary ( do 15-20cm). Schodząc poniżej 10m warto się za nimi rozejrzeć pomiędzy kamieniami, lecz gołymi rękoma za wiele nie molestować bo ukłucia jadowitymi kolcami są bolesne.
Taką popularnością cieszą się zdjęcia podwodne w tym wątku, że nim dodam kolejne to podrzucę też z nieco innje mańki.
Znowu nie spałem w nocy
377.
Santa Cruz de Tenerife w świetle księżyca. Papa Teide ledwie widoczny wśród chmur.
378.
Kupi człowiek zdalny wyzwalacz, który okazuje się działać na metr... Kolejne więc zdjęcie z serii 12s.
379.
Są "Kanary" to i jest luksus.
na blogu więcej efektów bezsenności
Pokazujesz to fascynujące niebo, które uwielbiam obserwować nocą w morskich wędrówkach wokół Portugalii...
Obrazki podwodne są ładne kolorowe ale jakieś takie nieprzekonywujące, może załóż osobny watek w działach fotograficznych i nasi fotografowie podwodwodni coś podpowiedzą? Kilku ich jest na forum.
Ostatnio edytowane przez apz ; 2.10.14 o 06:55
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro