E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Okienkowa w sensie że na windowsaHugina też wyklikuję i w większości przypadków domyślne opcje są wystarczające i sprawne. Gdzieś widziałem kiedyś poradnik w 5 krokach jak złożyć panoramę i teraz na tym bazuję. Co prawda na full automacie sypie mi jakimiś dziwnym segfaultami, ale jak wczytam fotki i zamiast klikać na autozłożenie kliknę sobie 2 razy więcej to ładnie składa. Hugina też nie znam i jakoś się chyba za szybko nie poznamy
![]()
LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Próbowałem kilku i moim zdaniem Hugin jest najlepszy a przy tym darmowy - idealne rozwiązanie.
Ma duże możliwości które można odkrywać po trochu bo w zasadzie ze wszystkim na auto potrafi zdziałać to samo jak nie więcej co inne tego typu programy. Dobrze radzi sobie z wyrównywaniem ekspozycji. Nie miesza wszystkimi zdjęciami tylko dopasowuje to odstające do reszty ( co jak się okazuje nie jest takie oczywiste). Kapitalne narzędzie maski proste w zastosowaniu i mega przydatne ( wycinanie palców z rogu kadru jeszcze nigdy nie było takie łatwe
). Intuicyjne machanie horyzontem w celu naprostowania i masę więcej co mi do głowy nie przychodzie albo jeszcze nie opanowałem. Jest pełno artykułów w necie, poszukajcie.
BTW zawsze wtykam JPG'i i ewentualnie gdy zapowiada się sporo postprocesu to Hugin zapisuje to co wymyśli w tiff. Co dały by Wam RAW'y jako input ?
[QUOTE=winnetou;774729]Takie szybkie pytankoCzym składacie panoramy?[/QUOTE
Panorama Marker 4 - sam wszystko robi, idealnie składa zdjęcia mogą być nie równo zrobione.złożone z siedmiu zdjęć.
Aplikacja same segreguje poszczególne obrazy z których potem buduje zdjęcie panoramiczne. Można wybrać rodzaj panoramy jaką chcemy wykonać, program oferuję pionową, horyzontalną oraz trzystu sześćdziesięciu stopniową. Wspiera format RAW oraz DNG. Jest także obsługa formatów JPG i TIF
Ostatnio edytowane przez leszekkl ; 28.12.11 o 13:55
Ja też polecam Panorama Maker. Mam jakaś darmową wersję dodawaną do aparatów 3.5 albo 4. Do prostych panoram jest naprawdę dobry i bardzo prosty.
Wysłane z SGS-Tapatalk
Lubię sobie popstrykać.
Ja od Hugna jakiś czas temu uciekłem, choć chwalę go jako takowego. Teraz używam AutoPano jest nawet wersja *.deb![]()
zZz
Skompilowane i ustawione jako główny algorytm w HuginieKod:winnetou@wigwam ~ $ eix -I autopano [I] media-gfx/autopano-sift-C Available versions: 2.5.1 Installed versions: 2.5.1(14:36:00 15.06.2011) Homepage: http://hugin.sourceforge.net/ http://user.cs.tu-berlin.de/~nowozin/autopano-sift/ Description: SIFT algorithm for automatic panorama creation in C![]()
LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt
Panorama Maker jako taki na szybko jest ok, ale czasem uważa się za zbyt mądrego. Tworzy cuda i na dodatek nie da mu się wyjaśnić że źle robi![]()