Hijacintus, bardzo klimatyczna ostatnia seria. Lubię bardzo, jaki obiektyw?
Luna2002 kurcze, nie mogłem oderwać wzroku od ostatniej fotki...Super![]()
Hijacintus, bardzo klimatyczna ostatnia seria. Lubię bardzo, jaki obiektyw?
Luna2002 kurcze, nie mogłem oderwać wzroku od ostatniej fotki...Super![]()
Acidmk: Zeiss Jena Pancolar 1,8/80 z doczepionym telekonwerterem TCON-14B (1,45x), który podobno nie zmniejsza światła obiektywu, więc teoretycznie twór o parametrach 1,8/116. Zdjęcia robione na pełnej dziurze.
Jak co roku musiałam przejść się na Powązki. Pogoda była piękna. Powązki również - mnóstwo liści, klimat bajeczny. I mimo że to cmentarz to było cudownie. Do tego stopnia, że średnio mi szło skupienie się na robieniu zdjęć.
Pozdrawiam, Jola
Witam!
Mnie również zainteresował ten temat. Postanowiłam pokazać Wam kilka detali, które wypatrzyłam na cmentarzach w Cieszynie.
"Więc chodź, pomaluj mój świat na żółto..." : Nikon D90 + 18-105mm + grip + 50mm f/1.8
Oly E-520 : zawsze będę cię mile wspominać z łezką w oku!
Pierwsze zdjęcie jest najbardziej wymowne, podoba się.
Witaj
Ja natomiast uwazam ze druga fota swietna , zreszta cala seria fajnie pokazana w jednym tylko lekko zabraklo ostrosci i w jednym troche inaczej bym kadrowal , ogolnie podobuje sie.![]()
Ostatnio edytowane przez bernard74 ; 12.12.10 o 22:04
Dziękuję bardzo za komentarze. Dzisiaj chcę pokazać kilka zdjęć zrobionych jesienią na cmentarzu żydowskim w Cieszynie.
"Więc chodź, pomaluj mój świat na żółto..." : Nikon D90 + 18-105mm + grip + 50mm f/1.8
Oly E-520 : zawsze będę cię mile wspominać z łezką w oku!
Przez przypadek znowu trafiłam na ten watek i nie mogłam oderwać oczu od niektórych zdjęć. Widzę, ze nie tylko ja spaceruję po cmentarzach. Chyba będę tu częstszym gościem, tyle, że u mnie są tylko 3 cmentarze a jeden spędza mi sen z powiek, ale zwykle w czasie podróży wchodzę na cmentarze spotykane po drodze. Można tam wiele się dowiedzieć, zwłaszcza, ze na starych nagrobkach wypisane jest często bardzo dużo informacji![]()
U nas jest jeden cmentarz, zapomniany, poewangelicki, z ponikiem żołnierza wehrmachtu z czasów 1 wojny światowej, na którym jesienią ma się rozpocząć ekshumacja a na terenie cmentarza ma zostać pobudowana prawdopodobnie restauracja. Oprócz wielu nagrobków jest tam jeszcze kaplica cmentarna - neogotycka i dom grabarza w podobnym stylu no i oczywiście wspomniany pomnik żołnierza wermachtu. Sam cmentarz w swym zapomnieniu stał się bardziej magicznym i przerażającym miejscem. Ostatnimi czasy ktoś wykosił chaszcze wiec wygląda na bardziej przyjazny, ale za to uwidocznił dziury po zapadłych grobach i niektórych nadal straszy tylko czym innym.
zamieszczam coś z tego właśnie cmentarza
![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs