cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
na ostatnim zdjęciu wygląda jakby ktoś pistoletem maszynowym próbował strącić parę pomarańczy, ale chybił.....![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Piękny, też sobie taki wybuduję.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Wrocław, Cmentarz Grabiszyński, 2014 (Olympus Stylus 1)
Na gęsto zapełnionym grobami Cmentarzu Grabiszyńskim zwróciła moją uwagę rozległa, niemal pusta kwatera z kamienną tablicą na końcu i kilkoma grobami po bokach. Sfotografowałem zarówno tę pustą przestrzeń, jak i samą tablicę.
Litery wyryte dawno temu w kamieniu zatarł deszcz. Udało mi się częściowo odczytać ten napis:
Poniżej widnieje jakaś data, teraz już nieczytelna – prawdopodobnie „1945”. Pierwszego słowa nie odczytałem.[...]
OPOROWA
Z
POSTERUNKU
AKADEMICKIEJ
STRAŻY
UNIWERSYTECKIEJ
[...]
O historii Oporowa, a w tym o Posterunku Straży Akademickiej Oporów, można przeczytać tutaj.
●
Skontaktowałem się z autorką tekstu o historii Oporowa – panią Beatą Bigdą – i po krótkiej rozmowie ustaliłem z nią, że prześlę jej te dwa zdjęcia wraz z moim opisem. Być może, dzięki swej wiedzy lub kontaktom, uda się jej ustalić pełną treść omawianej tu inskrypcji.
●
Pani Beata Bigda odpowiedziała mi:
●Dziękuję za mail ze zdjęciami. Jestem niemal pewna, że pierwszym wyrazem tego napisu jest słowo: PIONIERZY. A rok oczywiście: 1945.
Czyli, „1945” mamy potwierdzone.
Nie jestem przekonany co do tego, że pierwsze słowo brzmi „PIONIERZY”. Mam wrażenie, że albo jest to słowo „MUNDUROWI”, albo „MUNDUROWYM”, co miałoby więcej sensu, ale to słowo sięgałoby za daleko na prawo, czyli nie byłoby wypośrodkowane względem reszty napisu.
A zatem: najbardziej prawdopodobna obecnie treść tej inskrypcji to:
MUNDUROWI
OPOROWA
Z
POSTERUNKU
AKADEMICKIEJ
STRAŻY
UNIWERSYTECKIEJ
1945
Ostatnio edytowane przez cckk ; 6.08.15 o 19:03 Powód: obrót, przycięcie, poziomy, dopiski
Pierwsze krzywo. Skoro już korzystasz z Gimp-a, to skorzystaj z możliwości, które ten program daje. Da się w nim zdjęcie obrócić o dowolny kąt w lewo lub w prawo. Na forum znajdziesz poradniki z obsługi programu. Poza tym obydwa zdjęcia są jakieś takie mdłe, wyprane. Większy kontrast by się przydał. Poza tym nie rozumiem dlaczego są czarno-białe. Bo nie wyszły? Miało być bardziej artystycznie?
Może oszczędź Pani Beacie tych zdjęć, wybierz się jeszcze raz na ten cmentarz i zrób lepsze.
The question is, who cares?
@ahutta
Nie obrabiałem tych zdjęć, bo nie miało to dla mnie znaczenia. Skoro ma znaczenie dla ciebie, to obróciłem i przyciąłem pierwsze oraz skorygowałem poziomy w obu.
●
GIMP pozwala na kolorowanie zdjęć. Chcesz zobaczyć kolorowe, to sobie je pokoloruj.
Ostatnio edytowane przez cckk ; 6.08.15 o 19:12 Powód: kolor