Witam
Mam pewien problem, a bardziej dylemat, ponieważ nie wiem, która lampe wybrać. Proszę o pomoc, przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między nimi dwoma. Ogólnie, która, jest lepsza i którą bardziej polecacie.
Witam
Mam pewien problem, a bardziej dylemat, ponieważ nie wiem, która lampe wybrać. Proszę o pomoc, przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między nimi dwoma. Ogólnie, która, jest lepsza i którą bardziej polecacie.
Lepszy jest Metz bo jest mocniejszy i bardziej szybkostrzelny.
PS do amatorskich zastosowań FL-36 wystarcza, a jego niewielkie rozmiary to wygoda.
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
Będzie krótko metz i kropkaMożna poczytać w wielu wątkach na tym forum . Mocniejszy i szybszy a to juz dużo.
E-510 14-42 , helios 58/2
Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
.................................................. ..
Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.
A co powiecie o tym http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s ? Jest lepszy od http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/...l880afz,10031s ? Czy taka liczba przewodnia mi wystarczy do zrobienia zdjęcia grupowego z ok 5 m ? Czy metz ma regulację w poziomie ? Proszę o odpowiedź. O co chodzi z zoomem lampy i tym TTL ? Podejdą te lampy pod mojego e420 ?
Tylko ja chcę lampę do 400 zł bo jestem amator i jak w roku porobię zdjęcia na 2 urodzinach na sali to dużo. A nikt z rodziny nie bawi się fotografią. Rozumiem metz to marka a ten tumax to straszny badziew ? O co chodzi z zoomem lampy chodzi że w tych ogniskowych muszę ustawić obiektyw żeby robić zdjęcia w określonych ustawieniach lampy?
TTL to pomiar światła przez obiektyw, wymusi na lampie tyle światła ile potrzeba (chyba że lampa nie wyrobi bo będzie za słaba więc wtedy fota będzie niedoświetlona)
zoom ten metz ma tylko manualny więc teoretycznie za każdą zmianą ogniskowej powinieneś zmieniać zoom na lampie. Możesz też ustawisz najkrótszą ogniskową na lampie i będzie ok. Jedyny minus to taki że lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem.
Tumax ma chyba lepsze funkcje ale kompletnie nie mam doświadczenia z tą marką. Może coś inni doradzą