Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Metz 48 AF-1 czy Fl-36?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Metz 48 AF-1 czy Fl-36?

Witam

Mam pewien problem, a bardziej dylemat, ponieważ nie wiem, która lampe wybrać. Proszę o pomoc, przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między nimi dwoma. Ogólnie, która, jest lepsza i którą bardziej polecacie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Lepszy jest Metz bo jest mocniejszy i bardziej szybkostrzelny.
    PS do amatorskich zastosowań FL-36 wystarcza, a jego niewielkie rozmiary to wygoda.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Będzie krótko metz i kropka Można poczytać w wielu wątkach na tym forum . Mocniejszy i szybszy a to juz dużo.
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A co powiecie o tym http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s ? Jest lepszy od http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/...l880afz,10031s ? Czy taka liczba przewodnia mi wystarczy do zrobienia zdjęcia grupowego z ok 5 m ? Czy metz ma regulację w poziomie ? Proszę o odpowiedź. O co chodzi z zoomem lampy i tym TTL ? Podejdą te lampy pod mojego e420 ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ketero Zobacz posta
    A co powiecie o tym http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s ? Jest lepszy od http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/...l880afz,10031s ? Czy taka liczba przewodnia mi wystarczy do zrobienia zdjęcia grupowego z ok 5 m ? Czy metz ma regulację w poziomie ? Proszę o odpowiedź. O co chodzi z zoomem lampy i tym TTL ? Podejdą te lampy pod mojego e420 ?
    metz 36 nie ma możliwości regulacji w poziomie, 48'tka już ma.

Co do metzów to uważaj bo częstą wadą jest zacinający się zoom (48'ki i 58'ki). Ja tak mam i wiele moich znajomych również. Po za tą wadą lampy są godne polecenia.
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tylko ja chcę lampę do 400 zł bo jestem amator i jak w roku porobię zdjęcia na 2 urodzinach na sali to dużo. A nikt z rodziny nie bawi się fotografią. Rozumiem metz to marka a ten tumax to straszny badziew ? O co chodzi z zoomem lampy chodzi że w tych ogniskowych muszę ustawić obiektyw żeby robić zdjęcia w określonych ustawieniach lampy?

Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ketero Zobacz posta
    Tylko ja chcę lampę do 400 zł bo jestem amator i jak w roku porobię zdjęcia na 2 urodzinach na sali to dużo. A nikt z rodziny nie bawi się fotografią. Rozumiem metz to marka a ten tumax to straszny badziew ? O co chodzi z zoomem lampy chodzi że w tych ogniskowych muszę ustawić obiektyw żeby robić zdjęcia w określonych ustawieniach lampy?
    TTL to pomiar światła przez obiektyw, wymusi na lampie tyle światła ile potrzeba (chyba że lampa nie wyrobi bo będzie za słaba więc wtedy fota będzie niedoświetlona)

zoom ten metz ma tylko manualny więc teoretycznie za każdą zmianą ogniskowej powinieneś zmieniać zoom na lampie. Możesz też ustawisz najkrótszą ogniskową na lampie i będzie ok. Jedyny minus to taki że lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem.

Tumax ma chyba lepsze funkcje ale kompletnie nie mam doświadczenia z tą marką. Może coś inni doradzą
    Mój wątek
    Mój blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta
    zoom ten metz ma tylko manualny więc teoretycznie za każdą zmianą ogniskowej powinieneś zmieniać zoom na lampie. Możesz też ustawisz najkrótszą ogniskową na lampie i będzie ok. Jedyny minus to taki że lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem.
    O czym ty mówisz? Ma zoom i działa tylko ogniskowe są podane pod APS-C.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Może bardziej po ludzku ?

Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    hmm to nie wiedziałem ze ma automat - w specyfikacji jest:

Metz 36 AF- 4 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85 mm

jeżeli się mylę to sorry za wprowadzanie w błąd ale byłem święcie przekonany że 36t'ka nie ma automatyki
    Mój wątek
    Mój blog