pomijając przelicznik ogniskowych nadal nie dowierzam Gundiemu że zoom jest automatyczny tak jak w metz 48 i 58 (tzn zmieniając ogniskową obiektywem głowica lampy dostosuje się automatycznie). Jestem (byłem) pewien że 36 nie ma automatu i głowicę w lampie musisz ustawić ręcznie
ketero, poszukaj... Na forum było duuużo o Metzach, wiem, bo sama kiedyś szukałam. Naprawdę, szukając prawie wszystkiego się dowiesz. A i szybciej będzie, bo zanim ktoś odpowie to już dawno sam to znajdziesz![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ostatnio edytowane przez Gundi ; 11.10.09 o 21:23
CZyli pozostał mi TUMAX
nie podejmował bym decyzji brakiem automatu - ja prawie z tego nie korzystam (wysuwając wbudowany dyfuzor w metz 58 zoom się wyłącza), praktycznie zawsze odbijam światło od sufitu, ściany itp. Tak jak mówiłem - nie mam doświadczenia w tumaxach.
Oj sugerowałem się tematem o 48 AF-1...
Przepraszam nie chciałem zamieszania zrobić. Metz 36 nie ma AF.
Przepraszam GUNDI a co ma wg Ciebie?
U mnie z razem z Olkiem E 520 wszystko działa włącznie z TTL !
A przy okazji to chyba miałeś na myśli Metz C 2 bardzo zreszta podobny
pozdrawiam
Używałem przez rok Olympusa Fl-36 a od mniej więcej roku mam Metza 48 AF-1. Jeżeli miałbym porównywać oba te flesze, to z pełnym przekonaniem powiem, że Metz jest lepszy. Fakt, jest mniej "kompaktowy" (co było dużą zaletą Olympusa), ale znacznie lepiej mi się z nim pracuje. Zasadniczą wadą Olympusa jest jego zasilanie - kilka razy straciłem dobre ujęcie (zwłaszcza gdy trzeba było błysnąć na maxa) bo lampka się musiała naładować. Z Metzem tego problemu nie mam. Jeżeli miałbym go kiedyś wymienić na coś silniejszego, to też pozostałbym przy Metzu - np. przy 58 AF-1. Może to dlatego, że w dzisiejszym świecie przedmiotów Made in China to jest nadal solidny niemiecki produkt, a poza tym Metz przynajmniej dla mnie zawsze był synonimem porządnej lampy błyskowej. A czy ma wady? Jak na razie w eksploatacji nic nie zauważyłem. No, właściwie ma jeden - Metz postanowił chyba oszczędzić parę euro na użytkownikach 48 AF-1 i do lampy nie dokładać futerału (a czasem się przydaje). No i Fl-36 był nieco lżejszy. Teraz jak do korpusu z dopiętym 14-54 założę lampę, to zaczyna się robić trochę ciężkawo... Poza tym, jak już napisałem - to bardzo fajna lampa i gorąco ją polecam!
Mogę też zaręczyć, że Metz 48 AF-1 ma zoom w głowicy. Ustawienia są następujące: ogniskowa obiektywu wartość na wyświetlaczu lampy
14 mm 24 mm
18 mm 28 mm
25 mm 35 mm
35 mm 50 mm
54 mm 105 mm
Ostatnio edytowane przez Ziootek1971 ; 12.10.09 o 20:56
Ziootek
E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1
A czy ten Metz nie ma czasem wersji dedykowanej pod Olympusa? Np. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/metz-l...1-olympus.html
Ostatnio edytowane przez MartinP ; 13.10.09 o 12:04
E-520 i inne foto szpeje