'Trza' se wziąć tablice i policzyć samemu
'Trza' se wziąć tablice i policzyć samemu
A moglbys rozwinac mysl? Zwlaszcza takie pojecia jak "tablica" i "liczyc" jak liczyc i jaka tablica?
http://www.fototv.pl/artykuly/fotogr...kspozycji.html
tu masz wszystko, możesz ustawać w zenicie 400 i przesunąć skale, żaden problem.
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Moja dobra rada - otwórz okno, weź mocny zamach i wy... to ruskie badziewie jak najdalej*. Tylko uważaj, żeby kogoś nie trafić w głowę.
W obecnych czasach, kiedy fotografia analogowa jest droga (filmy, wywoływanie), szkoda psuć filmy takimi aparatami. Na allegro możesz kupić za grosze genialne japońskie aparaty ze świetnymi i tanimi obiektywami.
* Wiem o czym piszę, bo w młodości miałem kilka zenitów, teraz mam kilka OMów.
RC no nie dramatyzuj!
A Zenita sprzedaj na jakimś pchlim targu a za równowartość kupisz OMkę
Osobiście 12Xp wy.... bez skruchy.Z tym błędem, że wcześniej starszy model (bez elektrycznego światłomierza etc) z dwoma kitami (jeden tamten a drugi od dwunastki właśnie), tele, szeroki i powiększenie sprzedałem za psie pieniądze
(~200zł dokładnie nie pamiętam już..)
zZz
Nie no szkoda mi go, sentymenty itd, poza tym skosnookiego mam olympusa tripa 35Zastanawialem sie nad eosami (analogowymi) ale odpadaja, zostaje przy zenicie
taztaz +
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Taztaz- poleglem, wiem ze moja matma nie jest na dobrym poziomie ale do tej pory nie wiedzialem ze az tak! Kompletnie nie czaje tej tabeli i wzoru poniewaz wynika z tego iz... majac 1/30s i przeslone f2 z filmem 3200 otrzymam zdjecie -2EV... Pomocy!
Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 22.04.10 o 20:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jeśli masz sentyment to postaw go na kominku i wspominaj stare dobre czasy. Pentaxa spotmatica wyrwiesz na allegro za stówe w super stanie. Dokręcasz do niego ruskie (wiele jest niezłych) obiektywy na gwint od zenita.
Naprawdę szkoda się bawić zenitami. Tunelik w wizjerze mają ciemny i malutki jak E-Olki, obraz pokrywa tylko cześć kadru, czasy nie trzymają i mają nędzny zakres od 1/30 do 1/500, bez czasów pośrednich.
Szkoda kasy na psucie filmów tym złomem.
Zapomniałem o Practikach. Jak już musisz focić aparatem wyklepanym w demoludach to to jest dobry wybór.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 22.04.10 o 21:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
Dzieki za wyklad, narazie nie **** kasa zeby inwestowac w analoga, ale jak juz mam to skorzystam nie. Lecz to nie zmienia faktu iz dalej nie czaje tej tabelki
![]()
Ustawiasz światłomierz na 400 ISO i naświetlasz tak jakbyś miał niedoświetlić o 3 EV a więc np. zamiast wskazanego czasu 1/125 używasz 1/1000, lub zamiast przysłony 5,6 używasz 16, itd. Tyle teorii, bo w praktyce taki Zenit to jest chybił-trafił. Jest pytanie czy światłomierz poprawnie mierzy światło, często nie i wymaga kalibracji, często też zachowuje się nieliniowo - dla jednej kombinacji czasu i przysłony pokazuje prawidłowe naświetlanie, a dla innych wartości - takich, że teoretycznie powinno być tak samo, fałszuje wynik o 1 EV. Nawet jak światłomierz pracuje prawidłowo jest pytanie na ile dokładnie aparat naświetla poszczególne czasy. Zenitom zdarzają się też nieszczelności komory filmu, dziwne odblaski wewnątrz aparatu i inne wpadki.
Rafał Czarny dobrze prawi - obecnie dobre analogowce kosztują grosze, szkoda kasy na psucie filmów...
Zobacze, we wtorek pozycze swiatlomierz i sprawdze, z tego co mi sie zdaje dziala prawidlowo, ale dzieki za objasnienie
juz rozumiem
Juz mnie tak nie straszcie, pierwszy film, dostalem za friko i za pol-friko wywolam takze co mi tam, jak bedzie git to zostaje przy zenicie, moze kiedys...
Dzieki wielkie za serie poradi za cierpliwosc :P
Pozdrowka, Czarek
Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 22.04.10 o 22:55 Powód: Automatyczne scalenie postów