Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Jaki skaner do filmów BW?

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Najlepsze wyniki przy umiarkownej cenie osiągniesz chyba na Nikonie Coolscan V (mozna poszukać starszy i tańszy Coolscan 40). Jest w miarę szybki a uzyskiwane rozdzielczości rzędu 4000 pixeli/cal należą do rzeczywistych a nie pobożnych pragnień producenta. Przy tym wysokie Dmax (chyba ponad 4,2)

Nie wiem jakie BW negatywy chcesz skanować. Jeśli nowe (do procesu C41) to wykorzystasz świetnie działający mechanizm usuwania rys i zabrudzeń. Niestety nie działa przy dawnych negatywach.
    Sporo o zaletach skanerów poczytasz na: http://www.filmscanner.info/
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Nie wiem jakie BW negatywy chcesz skanować. Jeśli nowe (do procesu C41) to wykorzystasz świetnie działający mechanizm usuwania rys i zabrudzeń. Niestety nie działa przy dawnych negatywach.
    Sporo o zaletach skanerów poczytasz na: http://www.filmscanner.info/
    Tradycyjne BW. Niech mnie ręka boska broni przed BW w procesie C41.

A może ma ktoś na zbyciu ramki ze starego skanera?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar Jester23
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    używkę: Epson 3200 (od 35mm do 4x5cali)
    nówkę, którykolwiek z tańszych Epsonów (oczywiście tylko do 35mm).
    Mam Epsona 3200 - nie polecam, chyba, że ktoś ma naprawdę minimalne wymagania i skanuje negatywy do www.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    V700, które posiadam (w pracy) daje realnie coś około 3200 DPI, ma więcej, ale to już nic nie wnosi w detal.
    Nie dziwne, że nie wnosi, bo nie ma nawet 3200: http://www.filmscanner.info/en/Epson...V700Photo.html
    (pod koniec testu: " In a test scan of an USAF test chart the horizontal lines of the element 5.3 and the vertical lines of the element 5.5 can yet still be differentiated. The result is therefore an actual resolution of only about 2300 dpi. That's less than 40% of the claimed resolution. The scan of a 35mm-slide or a negative using 2300 dpi, results in a file with approximately 7 megapixels."

W domu mam AGFę SnapScan e50 i z BW radzi sobie całkiem przyzwoicie (bo do kolory to się kompletnie nie nadaje), rozdzielczość max to 2400 dpi.
    Też nie. Ma 1200x2400 - czyli linijka ma 1200 dpi "na szerokość", przesuwa się wolno, więc "wzdłuż" wyciąga 2400. Soft interpoluje te 1200 dpi z linijki do 2400 i w efekcie dostajesz marketingowe 2400.
    Ostatnio edytowane przez Jester23 ; 7.10.09 o 22:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dżemik, mam gdzieś w szafie taką agfę, ale już dawno posiałem ramki do skanowania. Można gdzieś takie coś dokupić?

Interesuje mnie tylko BW i skan do netu. Więc jeśli mówisz, że agfa e50 daje radę to wolę nie wydawać niepotrzebnie kasy.
    Może można to czymś zastąpić?
    Spokojnie możesz sam takie ramki sobie zrobić np z czarnej tektury

Zorki-C + Ilford PAN 400 - skanowane AGFA e50:

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    a oto matryca w 300DPI, żebyś wiedział jak to ma wyglądać (białe ma być wycięte, otwórz w nowym okienku i zapisz na dysk)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled - 1.jpg
Wyświetleń:	311
Rozmiar:	276,8 KB
ID:	24480  
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 7.10.09 o 23:58

piotrek204
    Gość
    Jesli filmow bedzie duzo to polecam upolowac jakiegos coolscana, roznica w wygodzie i szybkosci w porownaniu do plaskich spora.
    Podobno nowsze skanery oparte na LED'ach kiepsko sie nadaja do materialow na srebrze, ale moj 8000ED jakos daje rade.
    Tutaj skany bez zadnego dotykania, przy 2000dpi.
    http://gallery.dziki.pl/wycieczka-I

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    a oto matryca w 300DPI, żebyś wiedział jak to ma wyglądać (białe ma być wycięte, otwórz w nowym okienku i zapisz na dysk)
    Dzięki Dżemik. Właśnie się dogaduję z gościem z Allegro, który sprzedaje uszkodzony skaner i opyli mi same ramki.

Potrzebuję skanera tylko do srebrowych negatywów BW i do zdjęć w necie, więc jeśli moja stara Agfa e50 da radę to nie będę specjalnie kupował nowego.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Wieść gminna niesie, ze skanery na standartowych lampach lepiej skanują cz-b niż nowsze na diodach LED . A czy to prawda ??
    Polecam wszystko z epsona powiedzmy od V200 wzwyż ( nie w wnikajać w starsze- również porzadne modele ).

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Najlepsze wyniki przy umiarkownej cenie osiągniesz chyba na Nikonie Coolscan V (mozna poszukać starszy i tańszy Coolscan 40). Jest w miarę szybki a uzyskiwane rozdzielczości rzędu 4000 pixeli/cal należą do rzeczywistych a nie pobożnych pragnień producenta. Przy tym wysokie Dmax (chyba ponad 4,2)
    Rozdzielczosc zgoda, faktycznie 4000DPI wnosi nowe detale. Dmax to bajka, podaja tyle ile wynika z ilosci bitow przetwornika A/D.
    Beben ma w specyfikacji Dmax 4.0.

Mozna troche wiecej wyciagnac z nikonow grzebiac w opcjach, jest opcja modyfikacji wzmocnienia sygnalu co potrafi pomoc przy ratowaniu zle naswietlonych klatek. Nie widzialem takich opcji w epsonach a potrafi to troche wyciagnac z CCD.

Jesli ktos planuje zakup nikona moge podeslac surowe skany i NEF'y.
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Wieść gminna niesie, ze skanery na standartowych lampach lepiej skanują cz-b niż nowsze na diodach LED . A czy to prawda ??
    Mam wrazenie ze na LED'ach skan jest duzo bardziej kontrastowy, trzeba pozniej w PS'ie wyciagac cienie i swiatla. Ale trudno tu ocenic co jest specyficzne dla skanera a co dla LED'ow. Ogolnie to sie da i efekty sa dobre.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 28.10.09 o 11:34 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Mam wrazenie ze na LED'ach skan jest duzo bardziej kontrastowy, trzeba pozniej w PS'ie wyciagac cienie i swiatla. Ale trudno tu ocenic co jest specyficzne dla skanera a co dla LED'ow. Ogolnie to sie da i efekty sa dobre.
    Moja wiedza na temat skanerów jest raczej uboga i nie do końca wiem co się dzieje po drodze. W Epsone mam tak ze po prescanie mam dostęp do krzywych, nigdy mi się nie zdarzyło żeby histogram na źródle dotykał lewej lub prawej strony (sprawdzę co się stanie jak włożę tam tekturę), przesuwam zakres "czerni" tak żeby łapał całość a potem w PSelements dokonuje korekcji (skan 48 bit).