Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Oswietlenie w warunkach domowych

Awatar przeman
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    C-760 ,UV+PL Hakuba,Fuji 128Mb,makro domowej roboty (soczewka achromatyczna +5D MC z lornetki)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zato ja jak bywam w studiu daje balans 5300K <- i tak mi sie wydawalo ze taka temp ma sloneczkow poludniowe, a 6500K to raczej chyba zachod, ale co tam ja wiem - dziwne ;]

Pozdrawiam

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DraXan
    zato ja jak bywam w studiu daje balans 5300K <- i tak mi sie wydawalo ze taka temp ma sloneczkow poludniowe, a 6500K to raczej chyba zachod, ale co tam ja wiem - dziwne ;]
    Pozdrawiam
    tu DraXan masz rację, oswietlenie studyjne (lampy błyskowe) mają temp. w granicach 5300 do 6000 K.
    tutaj sprostowanie do DraXan'a posta, 6500K to raczej bardziej w stronę niebieskiego (np: pochmurne niebo), zachód słońca jest cieplejszy, a więc temperatura niższa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotr-pl
    Cytat Zamieszczone przez DraXan
    Pozdrawiam
    tutaj sprostowanie do DraXan'a posta, 6500K to raczej bardziej w stronę niebieskiego (np: pochmurne niebo), zachód słońca jest cieplejszy, a więc temperatura niższa.
    tfu tfu faktycznie moja pomylka 4300K 4500K lub 4800K z takimi przeciez sie bawilem na zachodzie

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    to link do paneli świetlnych bazujących na świetlówkach rurkowych z trzonkiem http://www.tmf.waw.pl/sub_kat.php?kategory=22&subkat=71 ,których dostępność jest w miare dobra jednak problemem jest koszt zasilania - dosyć drogie układy (zapłon, zwiększona częstotliwość świecenia, regulacja jasności)

tutaj oferta Philips - zwykła żarówka eco
    http://tiny.pl/16w
    gdzie świetlówki z oznaczeniem 865 mają barwę 6500 K - pomimo że jest w katalogu to dostępność zerowa - tylko na zamówienie ( jak zamówienie to zwykle hurt )

Link skrócony przez (A)rturo
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A co sadzicie o propozycji mojego domowego stolu spomagajacego fotografie?:>

Prawda ze piekny?

Boki stolu mozna wziosc z kartonu badz jakies plotno a lampki mozna kupic w np. castoramie i koszt takie cuda to max 80zl

Aparat na statywie, definiujemy piekny swoj balans bieli i mozemy robic zdjecia produkta do katalogow

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a jak myslicie, ile takich zarowek philipsa potrzeba zeby dobrze oswietlić takie domowe ministudio?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez (A)rturo
    A co sadzicie o propozycji mojego domowego stolu spomagajacego fotografie?:>
    tak naprawde to brak mi tu jeszcze minimum 3 lampek

*-----*
    | |
    | * |
    | |
    *-----*

ha jaki cudny rysunek

* <- lampki / zrodlo swiatla

-| <- krawedzie stolu :P

tak sie mnie wydaje iz wtedy bedzie najmniej blikow i wieksze zrodlo swiatla ;] no i oczywiscie cos ala bibula na swiatla

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    rozjechal mi sie rysunek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ponawiam pytanie... ile Watt powinno miec takie oswietlenie do studia takiego coby w nim ludzi fotografowac i zeby to w miare przyzwoicie szlo...? mysle ze chyba wyprobuje ten sposob z Philipsa tylko musze wiedziec ile na to potrzeba tych zarowek... hehe