Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: filtr szumów w E-520

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Po co zapisywać RAW-a do stratnego i skompresowanego jpg-a. Czyż nie lepiej zapisać w małym tifie lub png ? Jakość jest bez porównania lepsza.
    I np. tif do fotolabu, a png na stronę www. Zapomnieć o jpg na zawsze
    Odpowiedź brzmi: żeby plik ze zdjęciem był rozsądnej wielkości.

Dobrze skompresowany JPG nie straci na jakości w sposób, który ma jakiekolwiek znaczenie, czy to przy wydrukach, czy oglądaniu na ekranie, a będzie zajmował znacznie mniej niż TIFF, czy PNG.

Zapisz sobie zdjęcie w PNG i zobacz ile zajmie miejsca. Jak dasz zdjęcie w PNG na stronę www, to się nie wypłacisz za transfer, a userzy będą omijać twoją stronę z daleka, bo będzie się wolno ładować.
    PNG służy do zapisywania grafiki - zrzutów ekranu, wykresów itp., a nie ZDJĘĆ, przy zdjęciach radzi sobie bardzo słabo w porównaniu do stratnego JPG.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Już wiem, że pomaga(?) tylko jpg- om ale czy na pewno nie ma żadnego wpływu wpływu na RAW-y? Czy rzeczywiście dla RAW-a jest obojętne- włączony czy wyłączony?
    RAW jak sama nazwa wskazuje jest prosto z matrycy, i jedyne co ma na niego wpływ to ekspozycja. Oraz oczywiście filtr szumu . Ale nie ten o którym mówisz, tylko ten drugi - odejmujący pustą klatkę przy długich czasach.

Wszystkie pozostałe ustawienia na RAWa nie wpływają, choć są w nim odnotowywane (np. jako podpowiedź dla programów wywołujących).

darkelf
    Gość
    RAW oznacza, że na zdjęcie żadne wbudowane w aparat filtry nie mają wpływu, wszystko robisz sobie na komputerze.

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To ja jeszcze się podepne...
    Czyli na orf-a nie mają wpływu ustawienia w aparacie typu jasność, kontrast, nasycenie, a tylko na zaszytą w nim miniaturke. Ewentualne ustawienia podpowiadane są w OM. W moim poprzednim sp-510uz na stałe miałem ustawioną korekte na kontrast i ostrość -1 (w jpg), bo dawało to o wiele lepsze rezultaty i teraz ustawione mam tak samo, tyle że foce w rawach. A więc oglądam zaszyty podgląd z tymi ustawieniami, a orf jest nadal surowy tak jak go matryca stworzyła? Hmm.
    ...tylko czas i przysłona decyduje o jego postaci??? i nic więcej? Jeszcze chyba przestrzeń kolorów Adobe. Może jeszcze coś się znajdzie, o czym warto wiedzieć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dembik79 Zobacz posta
    TCzyli na orf-a nie mają wpływu ustawienia w aparacie typu jasność, kontrast, nasycenie, a tylko na zaszytą w nim miniaturke. Ewentualne ustawienia podpowiadane są w OM.
    Zgadza się.

...tylko czas i przysłona decyduje o jego postaci??? i nic więcej?
    Oraz ISO, obiektyw i to co jest przed obiektywem.

Jeszcze chyba przestrzeń kolorów Adobe.
    Też nie.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czyli na orf-a nie mają wpływu ustawienia w aparacie typu jasność, kontrast, nasycenie, a tylko na zaszytą w nim miniaturke.
    ORF i pewnie każdy plik typu RAW składa się z dwóch części:
    - nagłowka z zawartymi metadanymi typu EXIF, miniaturki itp
    - danych z matrycy.

Ustawienia w aparacie nie wpływają na dane z matrycy (poza trybem NR) a wyłącznie na dane zapisane w nagłówku.

Ewentualne ustawienia podpowiadane są w OM.
    Podpowiadane na podstawie danych z nagłówka ORFa

A więc oglądam zaszyty podgląd z tymi ustawieniami, a orf jest nadal surowy tak jak go matryca stworzyła?
    Tak.

...tylko czas i przysłona decyduje o jego postaci??? i nic więcej? Jeszcze chyba przestrzeń kolorów Adobe.
    Nie. Zmieniając sRGB na Adobe dane z matrycy nie zmieniają się.
    Zmieniają się dane z nagłówka: balans bieli (wzmocnienie R i B) i poziomy saturacji, które są brane pod uwagę podczas wywoływania ORFa.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1