Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 122

Wątek: Kadrowanie [wieczór 1]

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie każdy twór znajdzie odbiorców, będzie się rozbijać o gust oraz możliwości przetwarzania mózgu danego osobnika (percepcji).
    swego czasu B.Mcferrin wyprodukował "don't worry be happy" - miłe , łatwe i przyjemne, zapadające w ucho cóś... w wywiadach pan Bob zastrzega , aby nie zadawać mu pytań o to cóś, stara się przemilczeć ten skok na publikę.

to krótki wstęp, a teraz nawiązując do tematu wątku - pan artysta Bob zrobił cóś wedle obowiązujących kanonów, prawideł itd, zastosował przekładając na język fotografii złote podziały, spirale, mocne punkty itd- trzymał się reguł.
    Słuchając jego płyt można mimo własnego gustu ( podoba się bądź nie) docenić wirtuozerię, pomysłowość, inowacyjność lub jak kto woli ogromną kreatywność. Walory takie jak doskonałe poczucie rytmu, skala głosu ( kilka oktaw), wielowątkowość tematów... dodają tylko smaczku genialnym utworom.
    Pytając dlaczego uważam jego dzieła za wyjatkowe, o wyjątkowych walorach artystycznych jestem w stanie wskazać konkrety; i tego samego chciałbym dopatrywać sie w obrazach, a osoby które wypracowały w sobie umiejętność odbioru sztuki ( wiedza, praktyka itp), tworzenia jej, były w stanie uzasadnić/ nauczyć innych patrzenia na obraz. I niezależnie od gustu a co za tym idzie emocji wskazały istotne elementy obrazu, z powodu których artysta pokusił się o złamanie powszechnie stosowanych prawideł kadrowania, kompozycji.
    Chciałbym wiedzieć , dlaczego np pokazanie połowy twarzy, do góry nogami , gdzieś na skraju kadru jest uzasadnione ?

pozdrawiam

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    Chciałbym wiedzieć , dlaczego np pokazanie połowy twarzy, do góry nogami , gdzieś na skraju kadru jest uzasadnione ?
    Chetnie zobacze to zdjęcie, powodem może być otwarcie gigantycznego drzewa możliwości do interpretacji, jeżeli mamy tam dodatkowy element (wskazówkę) można znaleźć która gałąź powinna zostać eksplorowana, lub bardzie prozaiczny - wywołanie odpowiedniej emocji, ostatni powód - artystyczny bełkot.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ale chyba w temacie nie mamy czy 4/3 to wlasciwy format czy 3/2,4/4,16/9,21/9.W kazdym z nich te charakterystyczne punkty beda w innych miejscach.Inaczej budujemy porzadek na obrazie w kazdym z tych kadrow.Mamy tzw. zloty podzial kadru a nie stosunek jego bokow.To calkiem dwie rozne sprawy.
    No właśnie. Poza tym jakoś mnie nie przekonuje nadal zasada ciachania jak "pies lał". Mając czas, mogę budować kompozycję w 4/3, jak chcę. I nie wiem czemu zakładać, że dany format dla kadru ogranicza? Oglądam dużo zdjęć przyrody i jakoś nie widzę tam, aby każdy przycinał zdjęcie, by mu się kompozycja zgadzała.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie - lubicie kadry w kwadrat?
    A sa aparaty, ktore robia niekwadratowe zdjecia?
    (lubimy niezmiennie od osmiu lat)

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Oczywiście w pewnych dziedzinach fotografii reguły są łagodniejsze, trudniej myśleć o mocnych punktach w streecie lub reportażu.
    Alez czemu nie? Robie zdjecia na ulicy, ktorych w 99% nie kadruje (po zrobienu zdjecia). Odruchowo ukladam to co widze juz w celowniku. A oprocz ogolnego kadrowania dochodzi jeszcze kontrola kilku planow. I da sie nad tym zapanowac tez na ulicy. O tak jak tu np:

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Przycinam foty tak, by wg. mnie najkorzystniej wyglądały.
    Mi to nie wychodzi z jednego powodu. Odruchowo kadruje w tym co widze. Chcialem robic kwadratowe zdjecia "normalnym" aparatem ale zawsze w ferworze walki zapominam o zostawieniu miejsca po bokach i rozstawiam wszystko w calym kadrze.

Ktoś, kto focił przed laty analogowo nie widzi problemu. Klatka filmu małoobrazkowego miała proporcje boków 3:2. Ale papiery fotograficzne już niekoniecznie. Popularny był papier 30cm x 40cm. I których proporcji miał się trzymać fotograf? Tych narzuconych przez producenta filmu czy tych narzuconych przez producenta papieru?
    A papier 40cmx50? To już w ogóle dziwoląg.
    Rafal. Bo to co zostawalo to bylo miejsce na margines, gdzie mogles wstawic zamaszysty podpis, albo atystyczna deklaracje

Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    Wystawie sie na bicie. Specjalnie ucialem glozy, zeby pokazac nos

Moim - malo znaczacycm - zdaniem, kadrowac (komponowac) mozna jak tylko czlowiek zamarzy. Nie przejmowac sie zadnymi regulami poza jedna: Utrzymac harmonie w zdjeciu.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    A nie wydaje Ci się, że ci wielcy będąc wcześniej małymi musieli poznać przynajmniej jakieś podstawy, żeby mieć wstęp do dalszych kombinacji?
    Wiesz, na krzywe drzewo i Salomon nie naleje.
    wydawalyby sie, ze oczywiste stwierdzenie, jednak historia lubi byc zlosliwa i zna mnostwo przypadkow samoukow wychowanych za stodola i oglaszanych pozniej Wielkimi w wielu dziedzinach

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    ... Jednak należy mieć swiadomość, że dowolnym kadrowaniem czy zmienianiem proporcji nie zyskamy aprobaty w oczach tych, na których uznaniu tak naprawdę nam w głębi duszy zależy - osób, które na fotografii się znają, które fotografię rozumieją i którzy zainteresowawszy się naszą twórczością mogą przenieść nas z okręgówki do ekstraklasy (czy "na salony" jak kto woli) promując nasze nazwiska w świecie prasy, mody czy gdzie kto ma jakie aspiracje.
    Tak sądzę.
    no o takie poglady, to cie nie podejrzewalem.... a jak rozpoznajemy tych, ktorzy sie znaja? to ci z broda? ale ciesze sie, ze wskazales tak naprawde dwie istniejace drogi rozwoju (artysty, rzemieslnika itp, itd) : kariera i ta druga.

Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Dla mnie kadr jest ważny - potrafi zepsuć zdjęcie lub uczynić je ciekawym. Kadrowanie nie jest jednak ważniejsze od przedmiotu czy tematu zdjęcia. Nie podobają mi się a nawet w jakimś sensie drażnią mnie zabiegi mające z kadru uczynić główny walor zdjęcia. Mam na myśli zdjęcia "puste", nieciekawe zamknięte jednak w jakiś kontrowersyjny kadr - np. cięcie po oczach i podobne kontrowersyjne zabiegi. Ktoś kiedyś nazwał takie działania "leceniem w sztukę".
    nie napisales, ze dotyczy to tylko kadrowania istot ludzkich, wiec traktuje to jako uogolnienie, z ktorym sie niestety nie moge zgodzic
    a ty z kolei ze mna ale zapewniam cie, ze mozna znalezc przyjemnosc w kadrowaniu rzeczy tak beznadziejnie banalnych, ze az obrzydzenie bierze w takich wypadkach banalnosc rzeczy jest zaleta i li tylko dodatkiem do kadru, ktory gra pierwsze skrzypce.

szczerze mowiac, to nadal nie wiem, co to jest "swiadome kadrowanie" ale wychodzi na to, ze jestem nieswiadomy, bo nie znam zasad (zloty podzial zobaczylem po raz pierwszy jak kupilem e520 i znalazlem opcje), kadruje na kompie po zrobieniu zdjecia, robie pelno podobnych kadrow, z czego wiekszosc jest centralna, nie trzymam proporcji, wystawiam zdjecia na internetowej galerii, ktora ogladaja jedynie ci, ktorzy nie moga przeniesc mnie z obecnej okregowki do ligi mistrzow, nie uzasadniam swoich zdjec i kadrow, generalnie robie foty "na czuja", itp, itd...
    ....normalnie zbiera mi sie na focha
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    a jak rozpoznajemy tych, ktorzy sie znaja?
    Po nazwiskach
    Czasem warto poszukać autorytetów dalej, niż w forumowych nickach

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Specjalnie ucialem glozy, zeby pokazac nos
    No wreszcie jakiś konkret a nie przerzucanie się błyskotliwymi replikami
    Od razu nasuwa się pytanie- zakładając, że obcięcie głów jest OK (jest?), czy obcięta stopa jest OK i gdzie jest mocny punkt?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Oglądam dużo zdjęć przyrody i jakoś nie widzę tam, aby każdy przycinał zdjęcie, by mu się kompozycja zgadzała.
    Wiesz, dla mnie mistrzowie pędzla są jednak większym autorytetem niż anonimowi fotografowie przyrody z forów (for? Ja to odmienić?) internetowych.

No to jeszcze raz:

http://www.mojeobrazy.com.pl/malarz....Che%B3mo%F1ski

http://www.mojeobrazy.com.pl/malarz....ovanni+Boldini

http://www.mojeobrazy.com.pl/malarz....Hieronim+Bosch

Więcej przykładów olewania proporcji boków 4/3 i 3/2 przez nieuświadomionych malarzy w poniższym linku:

http://www.mojeobrazy.com.pl
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 5.10.09 o 19:26
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    A sa aparaty, ktore robia niekwadratowe zdjecia?
    (lubimy niezmiennie od osmiu lat)
    No raczej są... większość robi prostokątne. Kwadrat jest prostokątem o równych bokach, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wiesz, dla mnie mistrzowie pędzla są jednak większym autorytetem niż anonimowi fotografowie przyrody z forów (for? Ja to odmienić?) internetowych.
    A tam. Kiedyś używano świeczek zamiast żarówek, a to nie oznacza, że się trzeba na tym wzorować.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 5.10.09 o 19:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    No raczej są... większość robi prostokątne. Kwadrat jest prostokątem o równych bokach, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A tam. Kiedyś używano świeczek zamiast żarówek, a to nie oznacza, że się trzeba na tym wzorować.
    w domu mam dwa aparaty-jeden robi w prostokat, drugi w kwadrat- statystycznie wiec (mz) co drugi
    a co zlego w swieczkach??
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++