A mi się 18 bardzo podoba![]()
A mi się 18 bardzo podoba![]()
Najbardziej podoba mi się tło na 19Super jesienne
![]()
Plus za oryginalne ujęcie makro - ta obszrpana różyczka... Generalnie kwiatków nie lubie w kadrach, ale ten się broni. Taki charakterny, na pewno będzie zawziecie bronił tego swojego ostatniego listka przed jesienną zawieruchą![]()
Wielkie dzięki za opinie.
Kolory jesieni.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
A czy możesz polecic jakąś lekturę do przeczytania, bo ja też mam lustrzankę od niedawna i stawiam pierwsze kroki: w kadrowaniu, obróbce, ustawieniach aparatu ...
Polecam książki Bryana Petersona -Czas naświetlania bez tajemnic i pozostałe z tej serii. Naprawdę fajnie napisane i zrozumiale. Poszukaj ma forum wiem, że jest sporo polecanych.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
Cześć JacekO,
Fajne te twoje podróżnicze fotki, widać, że warto pojechać w te miejsca.
KOledzy radzili jak rozjaśnić prostować itp itd, ale pamiętaj o tym podczas robienia zdjęcia. Szukaj też czegoś innego, niż wyłacznie widoków - jak zrobisz widok szerokiego planu, to 'poczęstuj' odbiorcę jeszcze jakimś detalem z otoczenia, jak masz detal, to pokaż jak był on osadzony.
pozdrawiam i życzę sukcesów,
Zaglądam do Twojego wątku dość regularnie....
Te ciekawsze:
15, 16, 17. Wszystkie te zdjęcia są w/g mnie delikatnie mdłe. Rozumię, że zdjęcia były robione w trudnych warunkach pogodowych mgła etc. ale nie jest to usprawiedliwieniem na brak wyrazistości np w 16 drzewa to jakieś plamy zieleni w 17 troszkę lepiej to wygląda. Jeżeli już robisz zdjęcia w takich warunkach to postaraj się to poprawić bardziej agresywną obróbką np tak na szybko:
Ogólnie jest coraz lepiej
Pozdrawiam
Dzięki za wizyty w moim wątku![]()