Cześć. Mogę Ci wysłać na priv. filmik jak to zrobić w Gimpie. Nie jest to takie trudne jak się wydaje.
Pozdrawiam. romeq
Cześć. Mogę Ci wysłać na priv. filmik jak to zrobić w Gimpie. Nie jest to takie trudne jak się wydaje.
Pozdrawiam. romeq
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Z mlecznym niebem specjalnie nie powojujesz
Chyba, ze w stronę mroczności, ale ileż można![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Co to to nie - wiekszą część roku mam szare niebo wiec nie chcę już niczego przyciemniać
Chodziło mi tylko wydobycie szczegółów jak na zdjęciu bo nie spodziewałem się niczego ciekawego uzyskać - wrzuciłem plik do SNS-HDR i...pojawiło się extra niebo a podczas fotografowania niebo wydawało się nijakie.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Adres proszę. Flash Player będzie Ci potrzebny, ale to chyba niemożliwe żebyś nie używał.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
< Do wywołania pierwszego użyłem Olympus Viewer2....>
i on również pokazuje na histogramie przepał w kanale R
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
Jestem za helmutem tam jest przepał jak nic "z cienia coś wyciągniesz ale z przepału nic"
W cieniu też może być "przepał".
!!!Ważne!!!
Nie należy mylić prze/niedo-świetlenia z przepałem.
Przepały to obszary gdzie nie ma żadnej informacji o obrazie - obszary poza histogramem.
Natomiast prześwietlenia, to obszary gdzie zarejestrowano informacje o obrazie,
jednak są one zbyt jasne lub zbyt ciemne.
Prze/niedo-świetlenia da się ratować, przepały - nie.
Różne RAWery różnie sobie z tym radzą, jeden wyciągnie prze/niedo-świetlenie, inny nie...
jeden wyciąga lepiej z ciemnicy, inny zaś ze "słońca", itd., itp.
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 8.08.10 o 04:42
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
Czyli R, G, B przyjmuja skrajne wartosci?
Czyli choc jeden kanal R, G, B (ale nie wszystkie na raz) przyjmuje skrajne wartosci?
Przez skrajne rozumiem 0 oraz 255. Choc spotkalem sie z opinia, ze 0-10 oraz 245-255 tez sa juz uwazane za skrajne.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43