Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 181

Wątek: I kto tu rządzi ?? (str. 15)

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zdjecie robione na trybie sportowym:

jakoś wg mnie rozmazane.
    jak prawidlowo robic zdjecia na trybie sportowym ??

Ogólnie mam wrazenie ze olek c 760 nie nadaje sie do robienia zdjeć w ruchu.
    760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
    Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zdjęcia w ruchu - czas otwarcia migawki to podstawa! Dużo zależy w takiej sytuacji od światła, jeśli jest wystarczająco, to można używać bardzo krótkich czasów naświetlania bez obawy o niedoświetlenie zdjęcia.
    Druga sprawa to ustawienie fotografowanego obiektu, tzn. w którym kierunku się porusza w kadrze. Jeśli w skrajnym wypadku jest to ruch prostopadły to także trzeba użyć min czasu, przy ruchu równoległym (czyli obiekt porusza się po linii prostej w naszym kierunku) można już znacznie czas wydłużyć.
    Dlatego polecam robić zdjęcia nie w trybie tematycznym a np. z priorytetem czasu migawki S.

Na Twoim zdjęciu masz 1/800sek czyli prawie tyle 'co fabryka dała'. Widocznie koleś tak szybko machał nogami że i tak wyszedł rozmazany Trzeba było zrobić serię zdjęć, któreś mogłoby wyjść lepiej.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki No-shadow Kick.
    Poniżej kilka nowych fotek i mam kilka pytań.

1.

2.

3.

4.

5. Zastanawiam się czemu aparat złapał ostrość na drugi plan a nie na rycerzy w akcji.

Jeśli chodzi o mojego olka c 760 to zauważyłam, ze ma problem z ostrzeniem. Czy ktoś może mi powiedziec jak ostrzyc, żeby wychodziły na zdjeciach ostre obiekty, które ja chce żeby były ostre, a nie te które sobie automatycznie wyostrzy olek?

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O widzę, że byłaś dziś na Grodzisku
    Co do samego AF, to ciężko powiedzieć, zresztą już od dłuższego czasu skarżysz się na ten efekt.
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to przełączyć AF z trybu iESP na SPOT. Aparat powinien bezwzględnie ostrzyć na punkt w ramce pośrodku kadru, jeśli jest inaczej to ciężka sprawa. Może rzeczywiście coś z nim nie tak...

PS. Albo ostrzyć ręcznie

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @No-shadow Kick
    Zdjęcia są robione na SPOT - tak na samym początku radzono mi na forum.
    Po długim weekendzie bede go reklamowała.
    Zanieść go do punktu, w którym został kupiony czy jest w Trójmiescie jakieś bezpośrednie przedstawicielstwo OLYMPUS ??

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a mi sie wydaje ze to jest Twoja wina a nie apartau bo wracajac do tego zdjacia tancerza to zalosc nie jest zbyt ostra, a nie tylko on... wiec wydaje mi sie ze [ chociaz glowy uciac sobie nie dam ] ze to Ty stwarzasz takie problem na zdjeciach... sproboj zaczac robic zdjecia w manualu, wyczuwajac zmiany w efekcie zdjec manipulujac czasem migawki i otworem przeslony...
    pozdrawiam

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @milo:
    tancerza wrzuciłam na forum bo uwazam, ze aparat ma problem. robiąc zdjecie tancerza celowałam na niego jako na pierwszy plan, a aparat sie pogubił . tak jak wszyscy mi radzili na forum do połowy najpierw wciskam spust, ostrze tak zeby było ok i .... jest lipton . Na poczatku też myslałam ze to moja wina. Zaczełam zwracać uwagę na kazdy moj ruch przy robieniu zdjęć. Korzystam ze wskazówek z forum i zdjecia i tak nie wychodza takie jak powinny być.
    Milo, a jak skomentujesz zdjecie 5 ??

Pozdrawiam

Awatar przeman
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Takie gubienie ostrości może pojawiać się przy maksymalnym zoomie.Szczegolnie jak obiekt na który nastawiasz ostrość jest mało kontrastowy albo porusza się.Zauważylem to w C-760 i w Pansonicu FZ15 przy AF centralnym i punktowym.
    C-760 ,UV+PL Hakuba,Fuji 128Mb,makro domowej roboty (soczewka achromatyczna +5D MC z lornetki)

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wniosek z tego jest taki, ze c760 w pełni nie mozna wykorzystac
    zdjecia dobre mozna pstrykac tylko pod katem olka. zero zabawy i eksperymentów łeeeeeeeeee. czas go zmienić :P

Pozdrawiam

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    moim zdaniem na 5 jest ten sam problem, ale jesli robisz zdjecia na maks zoomie pamietaj ze ostrzy aparat wtedy dopiero od kilku metrow...
    pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów