zdjecie robione na trybie sportowym:
jakoś wg mnie rozmazane.
jak prawidlowo robic zdjecia na trybie sportowym ??
Ogólnie mam wrazenie ze olek c 760 nie nadaje sie do robienia zdjeć w ruchu.
zdjecie robione na trybie sportowym:
jakoś wg mnie rozmazane.
jak prawidlowo robic zdjecia na trybie sportowym ??
Ogólnie mam wrazenie ze olek c 760 nie nadaje sie do robienia zdjeć w ruchu.
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
Zdjęcia w ruchu - czas otwarcia migawki to podstawa! Dużo zależy w takiej sytuacji od światła, jeśli jest wystarczająco, to można używać bardzo krótkich czasów naświetlania bez obawy o niedoświetlenie zdjęcia.
Druga sprawa to ustawienie fotografowanego obiektu, tzn. w którym kierunku się porusza w kadrze. Jeśli w skrajnym wypadku jest to ruch prostopadły to także trzeba użyć min czasu, przy ruchu równoległym (czyli obiekt porusza się po linii prostej w naszym kierunku) można już znacznie czas wydłużyć.
Dlatego polecam robić zdjęcia nie w trybie tematycznym a np. z priorytetem czasu migawki S.
Na Twoim zdjęciu masz 1/800sek czyli prawie tyle 'co fabryka dała'. Widocznie koleś tak szybko machał nogami że i tak wyszedł rozmazanyTrzeba było zrobić serię zdjęć, któreś mogłoby wyjść lepiej.
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Dzięki No-shadow Kick.
Poniżej kilka nowych fotek i mam kilka pytań.
1.
2.
3.
4.
5. Zastanawiam się czemu aparat złapał ostrość na drugi plan a nie na rycerzy w akcji.
Jeśli chodzi o mojego olka c 760 to zauważyłam, ze ma problem z ostrzeniem. Czy ktoś może mi powiedziec jak ostrzyc, żeby wychodziły na zdjeciach ostre obiekty, które ja chce żeby były ostre, a nie te które sobie automatycznie wyostrzy olek?
O widzę, że byłaś dziś na Grodzisku
Co do samego AF, to ciężko powiedzieć, zresztą już od dłuższego czasu skarżysz się na ten efekt.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to przełączyć AF z trybu iESP na SPOT. Aparat powinien bezwzględnie ostrzyć na punkt w ramce pośrodku kadru, jeśli jest inaczej to ciężka sprawa. Może rzeczywiście coś z nim nie tak...
PS. Albo ostrzyć ręcznie
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
@No-shadow Kick
Zdjęcia są robione na SPOT - tak na samym początku radzono mi na forum.
Po długim weekendzie bede go reklamowała.
Zanieść go do punktu, w którym został kupiony czy jest w Trójmiescie jakieś bezpośrednie przedstawicielstwo OLYMPUS ??
a mi sie wydaje ze to jest Twoja wina a nie apartaubo wracajac do tego zdjacia tancerza to zalosc nie jest zbyt ostra, a nie tylko on... wiec wydaje mi sie ze [ chociaz glowy uciac sobie nie dam ] ze to Ty stwarzasz takie problem na zdjeciach... sproboj zaczac robic zdjecia w manualu, wyczuwajac zmiany w efekcie zdjec manipulujac czasem migawki i otworem przeslony...
pozdrawiam
@milo:
tancerza wrzuciłam na forum bo uwazam, ze aparat ma problem. robiąc zdjecie tancerza celowałam na niego jako na pierwszy plan, a aparat sie pogubił. tak jak wszyscy mi radzili na forum do połowy najpierw wciskam spust, ostrze tak zeby było ok i .... jest lipton
. Na poczatku też myslałam ze to moja wina. Zaczełam zwracać uwagę na kazdy moj ruch przy robieniu zdjęć. Korzystam ze wskazówek z forum i zdjecia i tak nie wychodza takie jak powinny być.
Milo, a jak skomentujesz zdjecie 5 ??
Pozdrawiam
Takie gubienie ostrości może pojawiać się przy maksymalnym zoomie.Szczegolnie jak obiekt na który nastawiasz ostrość jest mało kontrastowy albo porusza się.Zauważylem to w C-760 i w Pansonicu FZ15 przy AF centralnym i punktowym.
C-760 ,UV+PL Hakuba,Fuji 128Mb,makro domowej roboty (soczewka achromatyczna +5D MC z lornetki)
wniosek z tego jest taki, ze c760 w pełni nie mozna wykorzystac
zdjecia dobre mozna pstrykac tylko pod katem olka. zero zabawy i eksperymentów łeeeeeeeeee. czas go zmienić :P
Pozdrawiam
moim zdaniem na 5 jest ten sam problem, ale jesli robisz zdjecia na maks zoomie pamietaj ze ostrzy aparat wtedy dopiero od kilku metrow...
pozdrawiam