Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Ulec czarowi OM...

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Drogi, za mniejsze pieniądze masz to z Białegostoku, poniżej połowy ceny. Nie warto takiej kasy wydać, lepiej dokupić jakieś szkło za różnicę.
    http://www.allegro.pl/item753821922_...obaczenia.html
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Morlok Zobacz posta
    Ta sama matówka 1-13. Ostrzy się tak samo. Wizjer w OM-2 większy ale to różnice minimalne. Om-40 jest nowszy. Szkoda, że nie jesteś z Łodzi mógłbyś się pobawić moim OM-40. Może w Poznaniu macie jakiś komis, może tam będzie można pomacać.
    Dzięki za propozycję, bardzo miło. Też żałuję...
    Komisu poszukam.
    Naprawdę nie warto ładować się w tą OM2?

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    za takie pieniądze, nie warto
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dobry wieczór

Ale z Waszych rozważań (i specyfikacji, w którą się jeszcze raz wgryzłem) wynika, że w OM 40 jest jaśniejszy wizjer? To dość istotna dla mnie - okularnika - sprawa... A znów w OM2 wg specyfikacji - wizjer jest większy.
    Dalej jestem w kropce. Którym łatwiej się ostrzy, Panowie?

Pozdrawiam
    Pat
    Korpusy amatorskie od bodajże OM-20 ( o ile dobrze pamiętam ) mają matówkę Lumi-Micron i jest ona jaśniejsza od matówki 1-13 stosowanej standardowo w OM-2.

Posiadam OM40 właśnie z Lumi Micron, oraz OM2N i OM2SP ( z matówkami 1-13) - jasniejsza matówka to Lumi-micron.

A co do wielkości to fakt, korpusy pro , czyli OM-1 oraz OM-2 mają większe wizjery ( pole pokrycie i powiększenie ) jednak nie jest to jakaś kolosalna różnica.
    Jednak dla okularnika ( jakim również jestem ) mniejsze pole wizjera w OM-40 jest łatwiejsze do ogarnięcia, gdyż wizjer w OM2 jest chyba największym w swojej klasie.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Być może OM-40 ma ciut jaśniejszą matówkę, ale jednocyfrowe OMy mają wystarczająco jasno w wizjerze. A obraz jest tak wielki, że trzeba się rozglądać po kadrze. To oczywiście nie wada lecz zaleta.

Ja Cię namawiam na OM-2. To aparat nie do zajechania. Sama świadomość, że fotografuje się sprzętem używanym dawniej przez profesjonalistów jest przyjemnością samą w sobie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miałem kiedyś 40-stkę i były problemy z prądem (szybko wyczerpywała się bateria).
    Następnie zakupiłem OM1 i OM2, te dwa korpusy to bajka.
    Jedynka czaruje naciągiem migawki i klapnięciem oraz wstępnym podnoszeniem lustra.
    Dwójka jest szybsza (preselekcja przysłony) i ma perfekcyjny pomiar światła zastanego i błyskowego (doskonale naświetla z długimi czasami).
    Polecam te jednocyfrowe.

pat.p
    Gość
    Ale fajnie...
    Dzięki za głosy wszystkich. Coś się kroi, coś się kroi
    Napiszę, jak będę wiedział na 100%. Najlepsza opcja chyba - od Kolegi z Forum.
    Heyahero - zdrowia życzę
    Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ale fajnie...
    Dzięki za głosy wszystkich. Coś się kroi, coś się kroi
    Napiszę, jak będę wiedział na 100%. Najlepsza opcja chyba - od Kolegi z Forum.
    Heyahero - zdrowia życzę
    Pozdrawiam
    Pat
    A dzięki, dzięki pat. Właśnie zostałem oddelegowany przez szefową do domu. "Znaczysie" - mam rysować w domu

Pozdrawiam OManiaków i innych zbójów
    "There's no such thing as free titties"

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bierz OM1 albo OM2, a przekonasz się co znaczy klasyka. Ostatnio zabrałem swoją omdwójkę na spacer. Zobaczył mnie sąciad i powiada "kurcze zgrabna to twoja omka i jak świetnie wykonana".
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów