Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Ulec czarowi OM...

pat.p
    Gość
    Słuchajcie.
    Brać tę OM 40? Czy spokojnie poczekać na lepszą okazję jednocyfrową?
    http://allegro.pl/item744845086_korp...pus_om_40.html

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Słuchajcie.

Pozdrawiam
    Pat
    Ja ze swojej jestem b. zadowolony. Sprawdź jakie opinie ma sprzedawca, to handlarz, więc może być różnie. Jeżeli jest w stanie jak na foto i działa to brać. Ja za swój dałem 350 - body . Na szczęście jest sprawny i ma jeszcze jedna zaletę ma gripa jak E-410, to bardzo ułatwia trzymanie aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 30.09.09 o 18:41
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Rafał, jasne że tak można, tylko po co ? - skoro można szybciej. A dla mnie szybciej jest z każdym korpusem z preselekcją przysłony. Ot co.
    Ostatnio edytowane przez rumpel ; 30.09.09 o 18:56

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Rafał, jasne że tak można, tylko po co ? - skoro można szybciej. A dla mnie szybciej jest z każdym korpusem z preselekcją przysłony. Ot co.
    Przez lata miałem OM-1, sprzedałem jakiś miesiąc temu. Analoga używam do zdjęć gdzie nie ma pośpiechu. Mogę sobie spokojnie nastawić co chcę. A przy odrobinie wprawy można manualnym aparatem focić naprawdę szybko. Kiedyś tylko takie były i powstało mnóstwo genialnych zdjęć reporterskich.

OM-2 jest uniwersalny, bo ma preselekcję przysłony i manual. Co kto lubi.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

OM-2 jest uniwersalny, bo ma preselekcję przysłony i manual. Co kto lubi.
    OM-40 takoże, a w dodatku ISO do 3200. Do streeta to wolę OM od E. Wiem na co ostrość nastawiona i przy 28mm na hiperfokalnej można jechać. Niet problema z szybkością

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morlok Zobacz posta
    OM-40 takoże, a w dodatku ISO do 3200. Do streeta to wolę OM od E. Wiem na co ostrość nastawiona i przy 28mm na hiperfokalnej można jechać. Niet problema z szybkością
    Ja jednak jestem fanem jednocyfrowym OMów. Choć te amatorskie też są fajne. Kiedy byłem dzieckiem o tych aparatach mogłem tylko pomarzyć.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Słuchajcie.

Pozdrawiam
    Pat
    Sam szukam OM-40. Ale jakoś mnie ta oferta nie podrywa. Po pierwsze - handlarz. Tak, jak już pisano, nie wiadomo, czy sprzęt sprawdzony na 100%. Wg mnie guma klejona na obiciu. Nie pierwszy raz wystawiany ten OM-40, nie ostatni. Niemniej OM-40 brzmi nieźle
    Najkorzystniej wygląda ten srebrny OM-2 w kicie. Jak masz kasę na zbyciu, to bierz. Ten czarny OM-2 wygląda, jakby z ciężarówki podczas jazdy wypadł.

Te sprzęty mają po 30 latek. Jak już kupować, to coś zadbanego. Nie ma sensu dopłacać za naprawy itp. OM-40 mimo, iż traktowany jako amatorski ma chyba najlepszą, jasną matówkę. Mniej ziarnistą, niż OM-1 (mam 1-1 z samym rastrem i wiem co mówię). Dodatkowo podświetlanie ustawień w wizjerze to po prostu "mniód" (w OM-3/OM-4 pewnie jest lepsze, ale np. taki OM-2SP się chowa). Przydaje się to np. przy robieniu zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.

Przy okazji OM-1. Mam jedną z pierwszych wersji i kocham ten sprzęcik Obecnie podczepiłem do niego Zuikacza 35mm/f2.8 i nie zamierzam zmieniać na nic innego. No, może jeśli się trafi jakaś korzystna oferta OM-2, OM-4... albo OM-40 jako drugie body.

Pozdrawiam

PS. Ludziska, co wyście z ta korektą EV w trybie manualnym poszaleli?? Jak niby to ustawiacie w korektę EV na waszych cyfrówkach podczas zmiany ustawień na tryb M? Trzecią rolką??! Dla OM-1 jest to po prostu zbędne - korektę robi się czasem albo przysłoną. Aczkolwiek zgadzam się z przedmówcami - tryb A przydatny jest do "strita" i basta

PS2. Sorkens za brak składności w wypowiedzi - gorączka robi swoje...

Cytat Zamieszczone przez Morlok Zobacz posta
    Wkładasz do OM-1 baterię 1,5V i dajesz korektę na pokrętle ISO o 1,3EV w dół (lecąc w dół wychodzi mi na 1250 - tak akurat to działa w moim om). No i masz wskazania jak dla ISO3200. Baterii 1,35V już chyba nie produkują, a adapter jest dość drogi (~30 baksów). To jest mniej lub bardziej istotna wada OM-1, a nie brak jakiejś tam korekty EV w trybie manualnym.

Cheers!
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 30.09.09 o 19:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "There's no such thing as free titties"

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Ludziska, co wyście z ta korektą EV w trybie manualnym poszaleli?? Jak niby to ustawiacie w korektę EV na waszych cyfrówkach podczas zmiany ustawień na tryb M? Trzecią rolką??! Dla OM-1 jest to po prostu zbędne - korektę robi się czasem albo przysłoną.
    Dokładnie. O tym właśnie pisałem w poprzednich postach.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Wszystkie korpusy OM, za wyjątkiem OM-1 mają pokrętło korekty ekspozycji, nie dla picu, tylko dla wygody.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów