Przyłączam się!
Przyłączam się!
od konstrukcji, czyzby panowie nie mieli fizyki w szkole ? Czyzby sie to Optyka nazywalo ?
Ojej! To znaczy że ja urwałem się właśnie z tej lekcji gdzie było o konstrukcji współczesnych obiektywów!![]()
![]()
Doskonałe wyjaśnienie... Wobec takiej odpowiedzi cofam moje pytanie.Zamieszczone przez DraXan
mariush, nawet ludzkie oko ma ograniczony zakres ostrzenia. Wynika to pewnie z fizycznych niemozliwosci zmiany ksztaltu soczewek czy też ich nadmiernego przemieszczania się w obiektywie.
Króko - wzgledy fizyczne o czym wspomnial DraXan, choć lakoicznie.
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
Tak - ale jestem ciekawy co konretnie wpływa na min. odległość ostrzenia. To, że mają na nią wpływ fizyczne właściwosci obiektywu sam sobie wykombinowałem, optyka (o której istnieniu uświadamia mnie DrXanZamieszczone przez NimnuL
) - tylko co konkretnie? Dlaczego np. 14-54 ostrzy z kilku cm, a 40-150 z dwóch metrów?
Też jestem ciekaw szczegolow zatem wpinam sie w pytanie.
BTW - wczoraj sprawdzalem jak sie sprawdza 14-54 w zblizeniach ... niegłupie makra mozna tym robic. Aż się zdziwiłem.
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
Zauważyłem że im krótsza ogniskowa tym mniejsza min odległość ostrzenia.
braklo tam a w moim niku :P
hehe, what's up doc?Zamieszczone przez DraXan
![]()
Habilitacja szybsza niż zakupy dyplomu na bazarze DrXan![]()
Przy kicie i tele olka tak jest. Ale np. taki panasonic fz20 z ogniskową 6-72 ostrzył na min. ogniskowej z ok. 3 cm - a minolta a1 (7,2-50,8 mm) z 25 cm. Ogniskowe (dolne) praktycznie jednakowe - a rozbieżność niesamowita.Zamieszczone przez zdrip