Zgadza się...Noterek cyka OLKIEM C-765 i choć w porównywalnym stopniu chcialby cos takiego uzyskac![]()
Zgadza się...Noterek cyka OLKIEM C-765 i choć w porównywalnym stopniu chcialby cos takiego uzyskac![]()
zobacz na zdjęcia na poprzedniej stronie tego wątku
jest to max możliwości mojej 750tki
Hmm.....chcesz mi powiedziec ze moja 765-tka prawie identycznie na maxiora zrobi takie zdjecie...! Jezeli tak to coz nie jest to az tak źle...Jednakze zanim ja zrobie taki efekt to troszke minie...bo poczatkujacy ze mnie fotografek
A moze napisalabys w jaki sposob udalo ci sie to zdjecie zrobic...
trzymając się tej zasady z pewnością się uda (jeśli cię to zadowala)Zamieszczone przez Magus
kilka wskazówek
1. Ustaw aparat na preselekcję przesłony (A) - wówczas możesz wybrać najmniejszą jej wartość, a reszta (czas) zostanie dobrana automatycznie
2. Staraj się robić zdjęcia na max zoomie i jak najbliżej osoby fotografowanej - w przypadku c7xx strasznie zawęża to kadr, ale coś za coś
3. i to chyba wszystko - próbuj a się uda
Oczywiście, że:
1. Kompaktem trudniej niż E-1 zrobić takie zdjęcie bo ma mniejszą matrycę wobec czego większą GO prz porównywalnych przysłonach (z tego powodu po przeliczeniu ogniskowej już, 100mm f 2,0 w DSLR Canona da mniejsza GO niż 100mm f 2,0 w 4/3 - niestety)
2. Będzie ostre
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Według mnie powinna być ładniejsza modelka i wtedy zdjecia byłyby na pewno OK.
Boskib_ /c70 zoom/
gwoli ścisłości - kompakty mają większą GO nie dlatego, że mają mniejszą matrycę - a dlatego, że ich obiektywy mają krótsze ogniskowe.Zamieszczone przez Magus
na GO wpływają trzy czynniki:
1. ogniskowa - (największy) im dłuższa ogniskowa tym GO mniejsza,
2. przesłona - im mniejsza wartość przesłony tym GO mniejsza
3. odległość do fotografowanego przedmiotu - im bliżej, tym GO mniejsza.
i nic więcej.![]()
GO WEST ???
Boskib_ /c70 zoom/
A co z dopuszczalnym krążkiem rozproszenia?Zamieszczone przez mariush