Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: jak uzyskac taka GO?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez uranium
    manualnym focusem + dobre swiatło i spoko głębia. jest trochę zabawy, ale efekt do uzyskania jak najbardziej.
    Chyba za wcześnie jak na prima aprilis?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam

Ja sądze że koledze uranium chodzilo o taki trik, że ustaiamy ręcznie ostrość tak aby fotografowany objekt znalazł się na krawędzi ostrości. Ale nie wiem czy takie coś przyniesie efekt jak pokazany na fotkach.
    C-770 - tuleja - filrt UV

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Osobiscie nie probowalem, ale cos mi sie wydaje ze nie do konca bedzie to efekt o jaki chodzi. Glebia ostrosci jest "plynna", tzn. nie ma tak ze jest zakres w ktorym jest super ostro i nagle ciach i wszystko rozmyte. Jak sie postawi obiekt na granicy glebi ostrosci to nie bedzie on tak ostry jak powinien byc.

Nie mowiac juz o efektach wykorzystywanych np. przy portretach, gdzie praktycznie tylko jedna plaszczyzna jest ostra (np. oczy) , a to co jest dalej (np. uszy) i blizej (np. nos) sa rozmyte.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pazurek
    Tutaj sobie mozna obliczyc rozna glebie ostrosci w zaleznosci od rozmiaru sensora
    http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...f_Field_01.htm
    Bardzo fajny kalkulator. Dzięki niemu rozwiałem swoje wszelkie wątpliwości. Myślę, że Pazurek ma racje co do krawędzi ostrości - jest ona płynna.

może nie jest to odpowiednie miejsce na umieszczanie fotek, ale chciałbym pokazać co dzisiaj udało mi się wycisnąć z mojej c750-tki

1.

2.

3.

wiem, że pełno tu przepaleń i kadry może nie ciekawe, ale to prawie na pełnym zoomie robione było. Można jeszcze przyczepić się do abberacji. Jeśli ktokolwiek będzie zainteresowany to mogę podać EXIFy

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jako tworca tego watku dodam ze mi chodzilo o GO ktora pojawia sie juz "od razu" czyli ostra glowa a na szyji juz widac rozmazanie (np. http://plfoto.com/zdjecia/455757.jpg )

BTW taka fajna GO to jedna z przyczyn dlaczego chce kupic lustrzanke cyfrowa

Pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dokladnie z tego samego powodu po głowie chodzi mi ten pomysł.

pozdrawiam

Mieszka w
    ŻORY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A wie ktoś może jak uzyskać taki efekt aparatem C-765UZ ??

Ktoś ma jakies pomysly prosze napisac....!

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie da się

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

:-D

To proste.

Draxan już na wstępie napisał, że:
    teoretycznie fullzoom teoretycznie max otwarta przyslone ale masz byc przy celu teoretycznie jak najblizej mozesz i ustawic ostrosc na "twarz" wtedy powinno cos wyjsc
    To proste. Im większa ogniskowa, mniejsza f i mniejsza odległośc tym mniejsza GO. Niec dodac nic ująć.

http://fotografia.interklasa.pl/inde...okaz&id=106925
    http://fotografia.interklasa.pl/inde...okaz&id=105006
    http://fotografia.interklasa.pl/inde...okaz&id=104836

Tu nic nie było robione z GO - to 14-54 - przy ok 40mm f:4,0 - odległość od twarzy około 1 metr.

Jest taka sztuczka dla "zaawansowanych" wynikająca z budowy obiektywów. Podzielę się nią z wami. Zakładająć, że mamy ogniskową Xmm a f wynosi Y - obliczylismy sobie, że GO jest 9 cm. W KAŻDYM (podobno) obiektywie syst. AF - jest tak, że Af syf=gnalizuje poprawną ostrość gdy 2/3 ostrości są za punktem na który celujemy a 1/3 przed.

Przechodząc na manuala, wystarczy ustawic troszke ostrość "przed" obiektwm tak by 2/3 było przed a 1/3 przypadała na. Właśnie po to w OLYMPUSIE jest funkcja AF + MF, która pozwala przeostrzyć na końcu. Stosuję tę sztuczkę z powodzeniem od dawna

Ale nie mówcie nikomu, że tak się da!!

Ciiiiiiiiiiii....
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Magnus z E-1 to proste, ale Noterek cyka c765

a co do opisanej przez Ciebie "sztuczki" - czy obiekty wychodza ostre?

bo mi to przypomina proponowane w tym wątku ustawienie obiektu na "granicy ostrości"

tyklo że tej granicy nie ma