juz lepiej ze swiatłem na tej fotce?
19.
juz lepiej ze swiatłem na tej fotce?
19.
robisz zdjęcie dziewczynie, czy zdjęcie okna? bo oba te elementy są tak samo ostre...
portret ma pokazać OSOBĘ, więc najlepszym sposobem będzie zmniejszenie głębi ostrości.
poza tym jak na początku dostałeś porady - opanuj światło. zdjecia są ciemne, mdłe.
mam Olumpusa SP-560 wiec tutaj troche ciezko bawic sie głębią ostrosci...
to przeciez nie lustrzanka....
bym musial daleko odejsc i robic zdjecie z najwiekszej ogniskowej, ale wtedy pewnie by sie poruszyło a statywu ze sobą akurat nie mialem, wiec tutaj to jedynie moze pomóc tylko PS..?
Jak jest jasno to nie poruszysz. Jak nie użyjesz maksymalnej ogniskowej, ale dość dużą to tym bardziej nie poruszysz. Jeśli nie będziesz focił w trybie zombieto również zwiększysz stabilność. Wreszcie, nie tylko przysłona i ogniskowa ma wpływ na rozmyte tło - znajdź brakujący element.
Czy koniecznie musi kombinować z rozmytym tłem? A może lepiej poszukać tła nie odrywającego uwagi?
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.
tyle ze zmieniajac przesłone , nie widze roznicy miedzy tłem ...
to chyba działa tylko w lustrzankach...
a co do tła.. faktycznie te moze nie jest odpowiednie, ale miejsce w ktorym robilem zdjecie, a raczej te drzewo, ciekawie odgrywalo swoją role.
Olympus SP-560)
lepiej? (;
20.
Ostatnio edytowane przez mati1993 ; 30.09.09 o 20:50
Olympus SP-560)
tło teraz mniej zwraca uwagę, ciekawe, lecz tym razem nie trafiłeś z ostrością w to co najpiękniejsze - oczy/ albo po zmniejszeniu zdjęcia nie wyostrzyłeś go ponownie
A czy ta fotka też aby trochę nie szumi? Chyba, że to jakieś mega kadrowanie...
po zmniejszeniu nic z nim nie robilem... nie wyostrzalemzapomnialem jakos..
a co do szumienia.. byc moze, tam bylo troche ciemno i ISO 400, wiec..
tutaj orginal zdjecia :
http://i38.tinypic.com/121dipy.jpg
Ostatnio edytowane przez mati1993 ; 30.09.09 o 20:40
Olympus SP-560)