JA też czekam na te argumenty dlaczego mniejsza matryca jednak jest lepsza![]()
JA też czekam na te argumenty dlaczego mniejsza matryca jednak jest lepsza![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ciekawie... Średni format to brzmi dumnie, nawet lepiej niż magiczne "full frame". 44x33mm to jest jednak matryca mniejsza niż ramka na średnioformatowym filmie o szerokości 60mm. W przypadku Pentaxa 645 było to zdaje się 55x42mm, a to już był "mały" średni format. Oczywiście matryca 44x33mm pod niektóre zastosowania może się okazać strzałem w 10.
Fotoamatorzy pentaksiarze pewnie z większym entuzjazmem przywitali by jakieś wieści o FF od Pentaxa, bo 645D to raczej oferta nie dla nich. W nowym Pentaxie zastanawiają funkcje żywcem wyciągnięte ze sprzętu amatorskiego - HDRy prosto z aparatu i korekcja dystorsji i aberracji szkieł.
"Kropowy" średni format? Ale będzie marudzenia.
problemem w cropie na śrenim formacie są raczej obiektywy których nie produkuje się tak masowo
w 6x6 albo w 6/4,5 spokojnie 30mm wystarczało do zobrazowania kąta 180mm
przez crop raczej będzie to nie możliwe co poważnie upośledza szerokie kadry w architekturze i krajobrazie nie pamiętam czy było coś szerszego od 45mm
ciekawe kiedy zaczną drożeć stare Zeissy - pasują przez adapter![]()
Ale róznica pomiędzy tą matrycą a FF jest większa niż pomiędzy FF a APSc...![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Może chodziło o to aby zrobić wszechstronnie przyjazne body i udostępnić możliwość fotografowania taką matrycą np. bogatszym amatorom, bez konieczności porzucania wszystkich nawyków wyniesionych z pracy lustrzankami aps-c czy też ff. Może niektórzy, których odstraszał np AF w dotychczasowych aparatach MF się przekonają. Naprawdę ciekawy aparat, ale niestety poza moimi możliwościami finansowymi.
pozdrawiam
Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2
Szkoda ze cena jest tak wysoka, drugi powazny problem to brak wymiennosci dupek, jak ktos wchodzi w mf to bierze tez pod uwage w jaki system, moze kupic szkla mamiya i dupke leaf bo tak chce