Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 156

Wątek: Plotki o Olympusie E-P2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    znacznie lepiej się czuje jak widzę dobrej jakości obraz.
    Qbic, juz raz sie Ciebie o to pytalem Spytam jeszcze raz, bo powtarzasz to jak mantre

Jak chcesz zobaczyc roznice na ekranie monitora, na scianie z projektora o rozdzialce Full HD, nawet na wydruku A4?

Zastanow sie. Do takich celow jest u43. Jak potrzebujesz wieksze powiekszenia, moze jeszcze wiecej kropowac - kupujesz bardziej profesjonalny i drozszy sprzet.

Jak mozna traktowac powaznie takie podejscie... To tak jakbys wszedl na forum kompaktow i tam pisal ludziom, ze przeciez tego nie da sie uzywac, bo szumi od ISO 100, a w ogole pixeli napchali i mydlo z wbudowanego zoom'a... Bo Ty jak piszesz lepiej sie czujesz jak widzisz obraz dobrej jakosci. Ogladasz powiekszenia 100%

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Qbic, juz raz sie Ciebie o to pytalem Spytam jeszcze raz, bo powtarzasz to jak mantre
    Jestem z tego znany, jako stary Krysznita.

Jak chcesz zobaczyc roznice na ekranie monitora, na scianie z projektora o rozdzialce Full HD, nawet na wydruku A4?
    Nie noszę okularów.

Zastanow sie. Do takich celow jest u43. Jak potrzebujesz wieksze powiekszenia, moze jeszcze wiecej kropowac - kupujesz bardziej profesjonalny i drozszy sprzet.
    To nie kwestia celów, ale tego co wyprawia/robi producent.

Ogladasz powiekszenia 100%
    Zapewniam Cię że jakość widać bez oglądania obrazu w trybie Turbo Pixel Pro 2009 2:1.

Jeżeli u43 ma być ultra drogim kompaktem (napakowanym DSPkami żeby ratować denka od J) to cala idea tego systemu jest dla mnie chora.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Jak mozna traktowac powaznie takie podejscie... To tak jakbys wszedl na forum kompaktow i tam pisal ludziom, ze przeciez tego nie da sie uzywac, bo szumi od ISO 100, a w ogole pixeli napchali i mydlo z wbudowanego zoom'a... Bo Ty jak piszesz lepiej sie czujesz jak widzisz obraz dobrej jakosci. Ogladasz powiekszenia 100%
    ale kompakt nie kosztuje 1000€+500€
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Wyjdź... bo trolujesz niemiłosiernie.
    Grizz, staram sie pisac, z czym mam do czynienia. Nie tylko w tym watku.

A szczerze mowiac - Twoje i Qbica posty w kilku watkach u43 - nic nie wnosza do dyskusji - a jedynie swiadcza o Waszym niezrozumieniu tematu, spojrzeniu przez SWOJ PRYZMAT. Tylko z WASZEGO PUNKTU WIDZENIA.

Czym to sie dzis konczy? Wlasnie rada wyjscia. A ja przyjmuje inne podejscie wspolpiszacych. Rozni ludzie, rozne potrzeby, rozne doswiadczenia z przeszlosci. Nie kaze im wychodzic.

Malo tego - w watku o przyszlosci u43 - pojawila sie krytyka wobec kilku osob, nawet nie do mnie bezposrednio, ze za duzo jest niepotwierdzonych plotek. I SZCZERZE zapytalem - zatem co filtrowac, na czym sie skupiac. Nie dostalem odpowiedzi... A liczylem na nia, gdyz mialem zamiar ja potraktowac powaznie i poproszony - nie dawac wiecej linkow do 43rumors.

Bardzo mi to przypomina posty ludzi, ktorzy cholernie chetnie zabieraja glos w watkach o body lub szklach - nie majac ich w reku, za to przeczytwaszy setki testow.

Bez obrazy!

qbic
    Gość
    a jedynie swiadcza o Waszym niezrozumieniu tematu, spojrzeniu przez SWOJ PRYZMAT. Tylko z WASZEGO PUNKTU WIDZENIA.
    Trudno żebym pisał z twojego punktu widzenia. Próbujesz udowodnić usilnie ze u43 to cudowne urządzenie z optyka porównywalna z L-kami Canona - dla mnie to niedorzeczne.

Pytanko małe, jakie wypowiedzi w/g Ciebie wnoszą coś do dyskusji (pomijając pochwalne dla korygowanych szkiełek)?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ale kompakt nie kosztuje 1000€+500€
    Oj spotkalem sie nieraz z opinia - co ten kompakt taki drogi, przeciez za te pieniadze mozna juz nabyc 'entry level' lustro.

PEN'a, czy GF1 z kitem - mozna bedzie juz niedlugo pewnie nabyc za ok. 2 500 pln. To juz nie jest chyba zaporowa cena na system z wymienna optyka?

Dla mnie najwieksza zaleta u43 jest MOBILNOSC oraz dobra jakosc obrazu.
    Nie BARDZO DOBRA jakosc obrazu.

Przyjmuje krytyke Qbica i Grizz - ze za drogo za to Panas, czy Oly kaza sobie placic. Coz mozna powiedziec... Bedzie konkurencja - bedzie taniej.

Wiec jak dla mnie - i mysle wiekszosci nabywcow u43 - wazniejsza jest dzis mobilnosc. Wole zaplacic nawet wiecej za u43, niz mniej za wieksze lustro, o jeszcze lepszej jakosci!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Trudno żebym pisał z twojego punktu widzenia. Próbujesz udowodnić usilnie ze u43 to cudowne urządzenie z optyka porównywalna z L-kami Canona - dla mnie to niedorzeczne.
    Pierwszy raz zetknalem sie z u43 widzac zdjecia G1 i SUMMILUX 25mm f/1.4. A patrzylem, co uzytkownicy 5D kupuja jako backup. Zdjecia te nie odbiegaly od zdjec, ktore znam z L-k.

Dla mnie najwieksza zaleta u43 jest MOBILNOSC oraz dobra jakosc obrazu.
    Nie BARDZO DOBRA jakosc obrazu.

Pytanko małe, jakie wypowiedzi w/g Ciebie wnoszą coś do dyskusji (pomijając pochwalne dla korygowanych szkiełek)?
    W watkach sprzetowych u43 - wiekszosc postow ludzi, ktorzy maja ten sprzet, albo planuja zakup, poszukuja. Ludzi, ktorzy znalezli cos ciekawego w necie. Ludzi, ktorzy chca o cos zapytac, cos sprawdzic.

Rowniez posty w stylu - jednak za slabo dla mnie, moze z czasem bedzie lepiej. Kazdy ma prawo to powiedziec - jak ostatnio Radek.

Ale okreslanie u43 drogim badziewiem - nie wnosi nic do dyskusji

Wysmiewanie cen u43 - ta raczej dyskusja filozoficzna, dotyczaca polityki cenowej. Moze warto zalozyc osobny watek o IQ u43 versus 43, moze versus lustra.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 4.11.09 o 21:58 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W tym sek Radek!!! Widzialem wczesniej szkla Canona, wlacznie z L'ka 16-35 - gdzie takie mydlo bylo, ze nawet nie bylo czego soft'owo korygowac. A szkla dobre sa po 7-8 tys. PLN (sa pewnie wyjatki jak 85mm f/1.8, nie L).
    A praca z RAW'ami z 14-140mm oraz 20mm w LR - sama przyjemnosc.
    Hmmm, mam (no, żona ma) 24-70 L przykręcone do Canona 5d. Możliwe, że powtarzasz czyjeś opinie, sam nie miałeś okazji poużywać takiego zestawu. Jest winieta, i to koniec wad, pomijając ceny wagę i rozmiary.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 4.11.09 o 22:09
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Niestety trend się już zaczął i jest nie do odwrócenia. Stara gwardia wie, że porządnego słoika nic nie zastąpi (w końcu jego tez można korygować) lecz wygra ekonomia.
    Podobna sytuacja była jak wchodziły w segment Hi-Fi magnetofony kasetowe. Magnetofon szpulowy, dobry, z trzema głowicami, z prędkością 19cm/s uzyskiwał bez problemów jakość lepszą niż kaseciaki z różnymi zabiegami voodoo. Dalszy ciąg znamy. Ekonomia i wygoda.
    To samo będzie z foto-pstrykami, nawet tymi dla zaawansowanych fotoamatorów czy może mieniących się takimi. Zawszeć to taniej zrobić szkło takie sobie, nie koniecznie badziewne, i nawtykać softu. Dla przeciętnego fotografującego nie będzie różnicy, a dochody robi obrót.
    Czy to lepiej czy gorzej, nie wiem. To zależy tylko od efektów. Lepsze szkło zawsze będzie lepsze, tylko jaka ilość ludków zechce za to zapłacić.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jeszcze wrócę do tego czym różni się korekcja sprzętowa od programowej.
    Przeskoczenie jakości kita z innych systemów, zwłaszcza w zakresach gdzie to trudno porównać (jak choćby 7-14) nie jest trudne. Problem w tym, że kiedy wszystko stoi na oprogramowaniu, z zestawu szkło/korpus wyciskane są ostatnie soki. Fajnie, ze jest "ostrzej" i równiej jak z kita. Tylko to jest granica. Nie da się jej przeskoczyć. Nie da się wyostrzyć obrazu, bo jest tajnie wyostrzany po zejściu z matrycy, przed zapisaniem RAW, nie da się poprawić jakości, bo AC już bardziej się nie podciągnie. A tu nagle się okazuje, że gdzieś potrzeba tej mocy przetwarzania danych. Tej mocy, która jest marnowana na naprawianie kichowatości produktu. I nagle w zastosowaniu filmowym już się korekcji nie da wprowadzić, albo się pojawi rolling shutter, albo nie da się zapisać z normalną ilością klatek, albo dobrze skompresować, albo zezre mi prąd z akumulatora, albo się środek niepotrzebnie nagrzeje. I to jest pułapka korekcji. Z zestawu niekorygowanego elektronicznie sam mogę sobie zrobić tuning, z zestawu na elektronicznych sterydach już nie. To ogranicza. To powoduje, że kupując szuwaks wydaje mi się, że kupiłem cos wartościowego. Nie łapię tej filozofii, nie chcę takich produktów. Chcę żyletkę z 7-14, o daje mi 4/3. Po prostu żyletkę.
    A to, że amator to kupi, amator, taki co fotografuje swoje dzieci i po to kupił aparat, nie odróżni aberracji chromatycznej od bloomingu. Łyknie zaś każdy kit, jaki wyczyta na portalach o fotografii.
    Wejda inni producenci w EVILa i tyle widzieli Panasa a za nim Olympusa, bo inne nie będzie korygowane elektronika i okaże się lepsze. Przecież to pułapka!

Ci, którzy mogą wyznaczyć nowe trendy wybiorą rozwiązania konkurencji, bo tam tych problemów nie będzie. Robienie klienta w trąbę nie jest ostatnio popularne. Jest kryzys i to klient wybrzydza.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Hmmm, mam (no, żona ma) 24-70 L przykręcone do Canona 5d. Możliwe, że powtarzasz czyjeś opinie, sam nie miałeś okazji poużywać takiego zestawu. Jest winieta, i to koniec wad
    Radek,
    mialem to szklo dokupic do 16-35mm.

Ze wzgledu na ostrosc i swiatlo - zdecydowalem sie na stalki 35mm oraz 85mm. Tak jak wiekszosc slubnych na Canon desce, ktorzy jeszcze dodaja 24mm oraz 135mm. A pozbyli sie wlasnie 24-70. Co oczywiscie nie znaczy, ze to szklo jest zle. Wszystko zalezy od celow.

Tutaj male porownanie ostrosci: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=3
    (po najechaniu myszka - zmienia sie obraz w zaleznosci od szkla)

Mialem wtedy inne wymagania, dzis mam inne.
    Mobilnosc przede wszystkim, ale nie na slabym poziomie, jaki oferuja kompakty.

PS: Nie jest to zapewne rzeczywista probka - ale znam tylko jedna osobe ktora weszla w u43 majac wczesniej kompakt. Cala reszta - ok. 10 osob - uzywala lub lub uzywa nadal rownolegle lustra. I ma dosyc dzwigania klamotow.
    Oczywiscie, jak ktos ZARABIA - wtedy podzwiga jeszcze pewnie dlugo. Albo ma inne wymagania, ktorych jescze u43 nie spelnia, a jest ich troche.