Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Samsung GX-10 vs. Olympus E-30

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Samsung GX-10 vs. Olympus E-30

WSTĘP
    Przez kilka dni posiadałem aparat Samsung GX-10. Body miało uszkodzony system AF jednak bez problemu mogłem robić zdjęcia moimi obiektywami manualnymi pod M42.
    Jedną z cech, które łączą Samsunga GX-10 z posiadanym przeze mnie E-30 jest ich ulokowanie w hierarchii obu systemów. Oba znajdują się o stopień niżej oo najnowszych modeli. Tak jak u Olympusa takim modelem jest E-3 tak u Samsunga GX-20. Nie sposób pominąć milczeniem powiązania kapitałowego i bliskość technologiczną przy produkcji lustrzanek pomiędzy Pentaxem a Samsungiem. Omawiany przeze mnie GX-10 jest bardzo zbliżony do modelu K10D Pentaxa (patrz porównanie parametrów). Wg krótkiej opinii różnica polega na pojemności bufora, Pentax K10D na 12 RAWów w serii a w GX-10 ta liczba wynosi 9 RAWów. Częsta jest opinia, iż soft (menu) u Samsunga jest bardziej intuicyjne niż w Pentaksie.
    Nawiasem mówiąc ciekaw jestem co zaprezentuje Samsung w swojej odpowiedzi na K7 Pentaxa. Czy będzie to zapowiadany GX-30 czy raczej inny kierunek a mianowicie kompakt z wymienną optyką, Samsung NX?

Porównanie: Olympus E-30 vs Samsung GX-10 vs Pentax K10D vs Samsung GX-20
    http://www.letsgodigital.org/en/came...1380-1758.html

BODY- Design
    Body Samsunga GX-10 jest o kilkadziesiąt gramów cięższe od E-30, ale może to wynikać z faktu, iż Samsung jest uszczelniony (710g vs. 655g). Ergonomia obu jest dobra, u Samsunga akcent rozłożony jest na część uchwytu kciukiem (ścianka tylna), zaś u Olego na chwyt palcami (przednia część body).

Foto Samsung GX-10

Porównanie gabarytów GX-10 z E-30:

Do menu i przycisków fumkcyjnych w E-30 już się przyzwyczaiłem ale podobają mi się w Samsungu nastawy na body (RAW, ekspozycja). Rozłożenie przycisków i menu w Samsungu jest czytelne i intuicyjne. W GX-10 menu nie jest w jężyku polskim. Górny wyświetlacz w Samsungu ukazuje mniej informacji niż w E-30, jednak biorąc pod uwagę przedział cenowy i rok wejścia na rynek tego modelu (2006 r.), tj. na dwa lata przed E-30 a rok przed flagowym modelem Olympusa E-3, to był znaczący krok naprzód Samsunga
    W GX-10, tak konkretnej puszce, trochę pociesznie wygląda gniazdo na karty pamięci SD,takie zagubione w masie tego body. Ale mozna się przyzwyczaić a i kilka sztuk SD-ków posiadam jeszcze z kompaktów. W Samsungu dingsy od zamykania gniazda na kartę pamięci a szczególnie na baterię wydają mi się trochę za małe (bez posiadania paznokci, tym większy problem

Potwierdzenie ostrości- w przypadku potwierdzenia ostrości przy użyciu szkieł manualnych widoczna jest różnica w szybkości. GX-10 w porównaniu do E-30 wydaje się trochę "mułowaty", z lekkim opóżnieniem potwierdza ostrość. E-30 w tym temacie wręcz bryluje, szybko i bezbłędnie , poprzez dandeliona, potwierdza ostrość do nieskończoności.

Szybkość migawki (fps)- Wykazywana w opisach technicznych różnica w szybkości migawki pomiędzy obu modelami, w rzeczywistości potwierdza ją. (GX-10= 3fps ; E-30= 5fps)
    Przykład:
    GX-10 Samsung GX-10 - eSnips, share anything
    E-30 Olympus E-30 - eSnips, share anything

M42
    Jak przystało na "macierzystą" stajnię systemu mocowania M42 Pentaxa, body Samsunga bez większego wydatku przystosujemy do mocowania obiektywów na ten gwint. Koszt to ok. 30 zł i poprzez adapter Pentax K+M > M42 możemy ostrzyć do nieskończoności z potwierdzeniem. W systemie Olympusa zakup adaptera z potwierdzeniem do nieskończoności (dandelion 4/3>M42) to koszt ok. 160 zł. Jednak mając porównanie z montażem i demontażem dandeliona 4/3 > M42 oraz adaptera Pentaxa, zdecydowanie bardziej przyjaznym jest posługiwanie się tym pierwszym. Adapter Pentaxa ze względu na wymagania systemowe (nie wystaje poza obręb mocowania w body) wykonany jest ze stosunkowo cieńkiej blachy. Do mocowania tego adaptera konieczny jest klucz. Już w sklepie zostałem wyczulony na złożoność mocowania tego zestawu (m.in. ułamywanie się ząbków klucza). Poza tym należy uważać przy korzystaniu z tego klucza abu przypadkiem nie wymsknął się któryś z ząbków i nie porysował aluminiowego mocowania gwintu. W moim przypadku nie mogłem przekręcić do końca na pozycję końcową tego adaptera. Powodowała to, że obiektywy były dokręcone ale na "godzinie" 11,00 zamiast na 12,00.
    Omawiana redukcja Pentaxa
    http://photos02.allegroimg.pl/photos...5/04/739450412

ZDJĘCIA
    Oba modele różnią się rodzajem zastosowanych matryc:
    - GX-10: Matryca CCD 10.20 Mpix, max. 2592x3872 -> 2,40 MB/jpg
    - E-30: Matryca LiveMOS 13.10 Mpix, max. 3024x4032 -> 3,67 MB/jpg

Biorąc pod uwagę surowe zdjęcia i ich zapisanie w .jpegach, zauważyć można w GX-10 systemowe przyciemnianie zdjęć w jpg. Zupełnie odwrotnie rzecz się ma w przypadku E-30. Kolorki i nasycenie są lekko podbijane, dając już na wejściu niezły efekt.
    Niech za przykład posłużą dwa zdjęcia poniżej (Super Takumar 135/2.5, ISO 400) :
    - Samsung GX-10 .jpg
    - Olympus E-30 .jpg

Przykłady zdjęć poddanych obróbce, wołane z RAW (.orf lub .dng). format .jpg, resize do najdłuższego boku 600x+ delikatne , jednakowe wyostrzenie
    Odległość do obiektu (świeczki) ok. 60 cm, Super Takumar 50/1.4, światło 1.4, czułości podane przy adresach

E-30 fotki .jpg wołane z .ORF
    ISO 100 ISO 400 ISO 800 ISO 1600

GX-10 fotki .jpg wołane z .DNG
    ISO 100 ISO 400 ISO 800 ISO 1600
    Po obejrzeniu wywołanych już w sofcie zdjęć w .jpg przyznać muszę, że dokładniejsze odzwierciedlenie barw świeczki oddaje obraz Samsunga. Świeczka jest w rzeczywistości koloru błękitnego! Jednak różnica barwowa mogła wyniknąć z zastosowania różnych wołaczy tych RAW-ów. Pliki .dng wołałem u siebie w UPIX3, zaś .orf w komercyjnym programie.

Dla ścisłości podaję poniżej, surowe pliki RAW obu aparatów.
    Odległość do obiektu (świeczki) taka sama czyli ok. 60 cm, Super Takumar 50/1.4, światło 1.4, czułości podane przy adresach

E-30- testy .ORF
    ISO 100 http://www.esnips.com/doc/98f3ebfe-2...0f1.4+-ISO-001
    ISO 400 http://www.esnips.com/doc/6a7021ca-3...0f1.4+-ISO-003
    ISO 800 http://www.esnips.com/doc/1fd01d01-7...0f1.4+-ISO-004
    ISO 1600 E-30- Test ORF- RAW - eSnips, share anything

GX-10- testy .DNG
    ISO 100 http://www.esnips.com/doc/16f68be1-f...0f1.4+-ISO-003
    ISO 400 http://www.esnips.com/doc/289d719f-2...0f1.4+-ISO-005
    ISO 800 http://www.esnips.com/doc/26fe45ec-a...0f1.4+-ISO-006
    ISO 1600 http://www.esnips.com/doc/c6af58ae-d...0f1.4+-ISO-007

Moje wrażenia
    Generalnie jestem pod wrażeniem solidności puszki Samsunga, to kawał konkretnego body. Nie miałem sprawnego AF i korzystałem tylko ze szkieł M42, jednak moja uwaga została zwrócona na:
    - matryca Samsunga zwróciła moją uwagę na uwypuklanie brązów na fotkach, podoba mi się to!
    - wolny wobec E-30 pomiar ostrości na manualu
    - "wyraźnie" widoczna szybkostrzelność obu puszek, na korzyść E-30
    - na pełnej dziurze mojego M42 soft Samsunga przyciemnia jotpegi zdecydowanie za bardzo, czy chodzi o to aby móć lepiej wyciągać barwy?
    - ergonomia, Samsunga (4+), Olego (-5)
    - wyprowadzone nastawy niektórych funkcji u Samsunga, zdecydowany plus
    - czyszczenie matrycy aktywne w obu systemach
    - sądząc po zdjęciach z Samsunga na wyższych czułosciach, szumofob znajdzie argument przeciwko temu body. Oczywiście Samsung posiada odpowiednie filtry .

Powyższe opinie wynikają z mojego krótkiego testu Samsunga GX-10 wraz z obiektywami manualnymi M42.
    Chętnie poznam inne opinie lub dopełnienie moich spostrzeżeń. A użytkowników Samsungów GX lub Pentaxów serii "d" zapraszam do podzielenia się swoimi wrażeniami na Forum.

Pozdrawiam
    Kaz
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    - sądząc po zdjęciach z Samsunga na wyższych czułosciach, szumofob znajdzie argument przeciwko temu body. Oczywiście Samsung posiada odpowiednie filtry .
    Nie mam czasu teraz babrać się w weryfikację, ale... nie popełniłeś jakiegoś błędu przy wywołaniu? Szumi nawet jak na moje wyluzowanie, za bardzo.

ps. Ciekawy tekst swoją szosą.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Przy świetle 1.4 jotpegi z puszki wyszły mi takie:

ISO 100- jpg

ISO 400- jpg

ISO 800- jpg

ISO 1600- jpg

A ciekawe bo przy świetle 5.6 szumy były mniejsze. Tu podaję tylko jotpegi. Posiadam też RAWy, jeżeli kogoś to zainteresuje.

ISO 100

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

Czy to może być jakas prawidłowość czy też problem z softwarem? Wydaje mi się, że przy wyższej przysłonie (mniej światła) to szumu powinno byc więcej.

Inna sprawa, że body było nabyte jako uszkodzone i tylko AF a może było coś więcej ... .

Pozdrawiam
    Kaz
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 15.09.09 o 00:30
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Kaz de Wro, napisz coś o wizjerach.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ściągnąłem rawy i wywołałem w RawTherapee. Z tym samsungiem chyba coś jest nie tak. To niemożliwe, żeby w pełni sprawnym aparacie był taki koszmarny banding i szumy wyraźnie wyższe niż w olku (powinny być na podobnym poziomie). Natomiast różnice w kolorach to kwestia interpretacji balansu bieli przez różne wołarki.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 15.09.09 o 00:23 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kaz de Wro, napisz coś o wizjerach.
    Podam tylko suche fakty:
    Samsung GX-10- pentapryzmatyczny- krycie 95% i powiększenie 0,95x
    Olympus E-30- lustrzany-pentamirror- krycie 98% i powiekszenie 1,02x

Do wizjera nie przykładałem zbytniej uwagi.

Przy testach nie może zabraknąć fot dynamicznych, patrz bańki mydlane

lub

albo bardziej statycznych

Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 15.09.09 o 00:46
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    w e-30 wystarczy przestawić WB na światło żarowe i świczka jest błękitna miałeś na auto dlatego kolory są takie, E-30 zawsze był chwalony za oddanie barw
    Swoją drogą na podstawie rawa z E-30 Iso 1600 można zaobserwować jak ważne jest prawidłowe ustawienie WB na wysokim Iso, po przestawieniu na światło żarowe połowa szumu znika
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ISO- 100--E-30%2B TAK 50f1.4%2B ISO 001.jpg
Wyświetleń:	402
Rozmiar:	164,3 KB
ID:	23414  
    Ostatnio edytowane przez geo ; 15.09.09 o 09:00
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Podam tylko suche fakty:
    Samsung GX-10- pentapryzmatyczny- krycie 95% i powiększenie 0,95x
    Olympus E-30- lustrzany-pentamirror- krycie 98% i powiekszenie 1,02x
    Do wizjera nie przykładałem zbytniej uwagi.
    Tyle że te powiększenia odnoszą się do innego materiału źródłowego...
    Faktycznie wizjery są bardzo podobne z lekkim wskazaniem na Pentaxa jeśli chodzi o rozmiar, nie potrafię rozstrzygnąć który jest jaśniejszy bo nigdy nie miałem równocześnie obu aparatów.

Wielkościowo powinno to być mniej więcej jak na załączonym rysunku
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wizjerGX10_E30.jpg
Wyświetleń:	357
Rozmiar:	10,9 KB
ID:	23418  
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Kaz de Wro, fajny tekst popełniłeś. Nie używałem Pentaxów/Samsungów, ale nawet ich wygląd może przyciągnąć wzrok, bo wydaje się, ze jest to kawałek porządnego sprzętu. Mam takie pytanie, czy lustro głośno w nich pracuje, bo coś takiego słyszałem?
    PS. A tak na marginesie trzeba chyba dodać, ze cena korpusów Samsunga tez potrafi być przyjazna dla kieszeni
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Geo- z obróbką RAW-ów nie mam doświadczenia, dlatego podałem surowe do ściagnięcia.

MAF- generalnie wizjery w obu puszkach są porównywalne, tj. gdyby była znaczna różnica, zapewne zwróciłbym na to uwagę (gdyby punktem odniesienia był np. wizjer z E-3)

Zigger- głośność pracy lustra GX-10 nie odróżnia się zbytnio od puszek tego samego poziomu cenowego w innych systemach.
    Powyżej w pierwszym poście podałem przykłady szybkosztrelności obu puszek, mozna porównac głosość.

"Ubogi krewny" Pentaxa (lustra Samsunga) jest chyba skazany na pół kroku do tyłu, ale za to cena jest b. konkurencyjna
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 15.09.09 o 22:16
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.