Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: fotografia nocna plus balans bieli

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odpowiedź dla kolegi Artur.

Są bardzo różne zdania n/t ustawień balansu bieli. Ja zastosowałem się do rad Bryana Petersona z książki "Fotografia bez tajemnic", (gorąco polecam- rewelacja). Autor wspaniałym językiem doradza jak robić foty każdym aparatem. Idąc za jego radami, ustawiam chmurkę i focę na manualu lub preselekcji przysłony.

Mnie się efekty podobają, choć nie ustrzegam się jeszcze błędów w detalach.

Pozdrawiam.

BIKER

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Ja zastosowałem się do rad Bryana Petersona z książki "Fotografia bez tajemnic", (gorąco polecam- rewelacja). Autor wspaniałym językiem doradza jak robić foty każdym aparatem. Idąc za jego radami, ustawiam chmurkę...
    Jesteś pewien, że autor dawał akurat takie rady? Mam tę książkę, ale nie przypominam sobie, aby było w niej cokolwiek o "ustawianiu chmurki" w fotografii nocnej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    tez mam i o chmurce bylo ,ale chyba nie w nocy
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kolego Epicure.

Peterson w swojej książce omawiając balans bieli wyjawił, że stosuje chmury na stałe. Dodał jednak że zaleca fotografowanie nocne w najlepszym czasie czyli tuż po zachodzie słońca. Jest to fotograf najwyższej klasy, z ogromnym doświadczeniem stosuje taki sprzęt i akcesoria, że mnie oczywiście trudno wszystko wypróbować. Wydaje mi się jednak, że w zalecanej przez niego najlepszej porze na fotki nocne, zastosowanie chmur może przynieść ciekawe rezultaty, poza powszechnie znanymi zasadami.

Pozdrawiam.

BIKER

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Kolego BIKER wydaje mi się ,że śnieg powinien być biały no . Myślę ,że Mirek ma rację - jeżeli robisz zdjęcia w formacie RAW zdaj się na pomiar auto a potem balans bieli skorygujesz w programie do obróbki zdjęć .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Kolego BIKER wydaje mi się ,że śnieg powinien być biały no . Myślę ,że Mirek ma rację - jeżeli robisz zdjęcia w formacie RAW zdaj się na pomiar auto a potem balans bieli skorygujesz w programie do obróbki zdjęć .
    Nie wydaje mi sie, zeby snieg oswietlony noca zoltym swiatlem sodowym byl bialy

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Peterson w swojej książce omawiając balans bieli wyjawił, że stosuje chmury na stałe. Dodał jednak że zaleca fotografowanie nocne w najlepszym czasie czyli tuż po zachodzie słońca. Jest to fotograf najwyższej klasy, z ogromnym doświadczeniem stosuje taki sprzęt i akcesoria, że mnie oczywiście trudno wszystko wypróbować. Wydaje mi się jednak, że w zalecanej przez niego najlepszej porze na fotki nocne, zastosowanie chmur może przynieść ciekawe rezultaty, poza powszechnie znanymi zasadami.
    Ustawienie balansu bieli "na chmurkę" ociepla kolory. Można to wykorzystać fotografując zachód słońca lub tuż po zachodzie, żeby podbić naturalny kolor światła. Natomiast o zmroku, kiedy słońca nie ma, a jedynym źródłem światła są lampy sodowe, i tak już dające wściekle pomarańczową barwę, raczej nie będziesz chciał jej dodatkowo wzmacniać (znaczy może Ty będziesz chciał, ale na pewno nie Peterson). Tutaj autor książki poleciłby Ci raczej zastosowanie balansu bieli "na żaróweczkę".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Nie wydaje mi sie, zeby snieg oswietlony noca zoltym swiatlem sodowym byl bialy

T.
    Temat barwy śniegu na zdjęciach powraca każdej zimy. Dla mnie jest oczywistym, że w żółtym/pomarańczowym świetle, śnieg przyjmuje poniekąd taką barwę. Odbija światło. To samo w dzień przy bezchmurnym niebie. Śnieg odbija kolor nieba i nie jest biały, tylko niebieskawy, powiedzmy "gołębi". Mózg nam oczywiście podpowiada, że to jest biel, bo śnieg jest biały Jeśli uparcie będziemy ustawiać na każdej fotografii biały/szary śnieg, to reszta barw ulegnie wypaczeniu, zwłaszcza w fotografii dziennej.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hmmm sniegu nie ma ale zwruc uwage na kolor latarni i swiatel byly zulte ale prawda jak w matrixie ,mozna ja troche zalamac poszedlem za rada mirka i balans korygowalem przy obrabianiu rawa ,pzdr.

ps. nie wiem czy to dobry przyklad ,ale jakos tak to wymyslilem.

https://galeria.olympusclub.pl/displ...um=4975&pos=14
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A nie bylo tam tak?