Strona 141 z 188 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.401 do 1.410 z 1879

Wątek: Nyny'ego RAWów siorbanie....

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    rozumiem, ze chodzi o ta automatyczna, a nie o manualne sanki makro jak np. te:
    http://www.ceneo.pl/Fotografia;szuka..._pExoCDNPw_wcB

Tez mozna jak najbardziej.

I tu jest maly problem.
    O ile do niezbyt wymagajacych stakow, zwlaszcza do wiekszych obiektow i jak nie robimy wiecej jak 4-6 klatek, to OK, mozna sie posilkowac zmiana pierscieniem,
    Ale...
    Pierscien nie bedzie taki precyzyjny jak sanki nawet manualne, no i niestety skala zmienia sie co moze powodowac bledy w skladaniu.

Reasumujac, jako srodek jak nic nie mamy pod reka, a potrzebujemy wystakowac z nieduza iloscia klatek to mozna sie posilkowac krecac pierscionkiem.
    Jednak 100x lepsze, wygodniejsze i precyzyjniejsze w pracy sa sanki, nawet manualne.
    Stakernica to juz jest top topow, bo mozna z dowolna precyzja, stabilnoscia i powtarzalnoscia ruchu robic wszsytko w dowolnej ilosci strzalow, zwlaszcza jak ktos operuje w domu na trupkach wtedy to najbardziej spektakularnie widac moc stakowania

Jutro ide w plener i jak nie bedzie mega wialo to postaram sie cos znowu za pomoca stakernicy zrobic, bo sanki manualne to mam zawsze ze soba i juz nie wyobrazam sobie zycia bez nich. I juz nawet nie chodzi mi o same staki, ale o wygode uzycia, bo nie trzeba statywu do kadrowania przesuwac, tylko jezdzimy w dowolna strone
    Ja do codziennego uzytku uzywam nastepujacego setapu:
    Sanki: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/novofl...nastawcze.html
    I jako zapas (zwlaszcza do mikrusa): http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon...TTVELSUPERMAGS
    Glowica: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfro...-zebatymi.html
    Statyw: http://www.lightinthebox.com/pl/indu..._p1996148.html

pozdro
    Witam,

przejrzałem wątek z zaciekawieniem. Gratuluję pięknych kadrów. Nie ukrywam, że próbuję swych sił w makro, zbieram materiał zdjęciowy i jak będzie tego trochę, wrzucę luźno na OC, być może założę osobny wątek. Na razie trenuję mZd 60, a przede wszystkim swoją cierpliwość do wiecznie ruszających się i uciekających robali. Przymierzam się też do stackowania, nie będę się tym zajmował docelowo ale z pewnością spróbuję. Na razie zgłębiam wiedze teoretyczną na ten temat i do spięcia całości brakuje mi już właściwie tylko zrozumienia skuteczności działania sankami lub stakernicą. Rozumiem istotę zmiany punktu ostrości przy pomocy pierścienia na obiektywie. Ale nie rozumiem jak zmiana punktu ostrości poprzez ruch sankami lub stakernicą (nawet minimalny na 1 klatkę) nie wpływa na przesunięcie obiektu w kadrze czy też odwrotnie. Czy te ruchy są rzeczywiście na tyle minimalne, że są pomijalne dla programu do stackowania ? Jeśli można prosiłbym o pomoc w zrozumieniu tej kwestii.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post był o 19:42 ----------
    Ostatnio edytowane przez rados ; 21.07.15 o 20:14

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Odpowiadjąc na pytanko co do przesunięcia detalu w kadrze po przesunięciu apratu.

Z tym sobie radzi soft, po złożeniu stacku należy wyciąć część kadru pozostałość po stackowaniu. Program sklauje i przesuwa zdjęcia tak aby wyszło OK.
    Minimalne przesunięcia so wybaczale (ale tylko całego kadru) jeśli np. owad przesunie odnóże wszystko idzie w łeb.
    Im mniejsze przesunięcia i ruch w kadrze tym wszystko wychodzi czyściej.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    OK. Dziękuję. Przyjmuję, że tak jest. Ale czy nie lepiej jednak wykonywać ruchy pierścieniem obiektywu, oczywiście, przy założeniu, że aparat jest stabilnie zamocowany i ani drgnie. Wówczas nie trzeba by było niczego usuwać w programie...

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Powiem tak spróbuj to zobaczysz różnice i wszystko zrozumiesz
    Kręcąc pierścieniem ostrości zmieniasz skalę odwzorowania.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    Powiem tak spróbuj to zobaczysz różnice i wszystko zrozumiesz
    No ale to chyba zależy w którą stronę kręcę. Powyżej 1:1 nie wyjdę. Ale OK, to może być argument. Będę musiał spróbować obiema metodami. Dziękuję i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    No to czekamy na zdjęcia

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    I to jeszcze mocno się zmienia niestety (mZD60)
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    No to czekamy na zdjęcia
    Na swoje stacki to i ja jeszcze poczekam, muszę najpierw sanki kupić . Te "zwykłe" dam wcześniej.

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post był o 21:53 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    I to jeszcze mocno się zmienia niestety (mZD60)
    Kręcąc w obie strony?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Przesuwasz, przod/tyl, przy stalej skali odwzorowania zmienia sie tylko plaszczyzna ostrosci, czyli krotko piszac miejsce gdzie jest ostre. Jesli wszystko jest stabilne, owad, sprzet to nie ma prawa sie nic poruszyc (no chyba ze owad sam z siebie). Wtedy progdam sam sklada
    Jesli jakies drobne mikroruchy sie pojawia to czesc program jest w stanie zniwelowac, ale jak wiecej to juz trza klepac od nowa.
    Podpowiem tez, ze jak ktos wprawy nie ma to lepiej niech zostawi luzniejszy kadr by pozniej sobie ladnie mozna bylo dociac.
    Krecac pierscieniem jednak zmieniasz skale i czasami moze wyjsc kaszan, ale jak pisalem jak nieduze ruchy i malo klatek to dac rade powinno bez problemow

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    Kręcąc w obie strony?
    ??? Co przez to rozumiesz ?
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja