Witam, ostatnio stałem się posiadaczem Olympusa e-300. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Wcześniej używałem Olympusa kompaktowego. Wiem, że pytania które tu zadam mogą się wydać śmieszne, natomiast dla mie to wszystko na razie pozostaje w sferze rzeczy nie do końca zrozumiałych.
Po pierwsze jak to jest, że na obiektywie jest napisane, że przesłona którą mogę ustawić waha się w granicach 3.8 - 5.6, a w rzeczywistoście w aparacie można ją ustawić nawet na f22?
Po drugie, dlaczego pokręcając pierścieniem obiektywu, mogę tylko obraz przybliżyć i oddalić (zmiana ogniskowej) natomiast nie mogę go wyostrzyć. Wyostrzenie natomiast następuje po użyciu AF. Jeżeli chciałbym uzyć szkła Zuiko OM i przejściówki, to jak mam wyostrzyć obraz, skoro w wizjerze obraz pozostaje nieostry?
Kolejne pytanie jest takie, jeżeli mam przysłonę ustawioną na f22 i uzywam flasha, to dlaczego flash przez długi czas się żarzy (wiele błysków na raz) dopiero po dłuższym momencie przyciskania przycisku migawki w końcu robi zdjęcie?