Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Domowe studio - blenda za grosze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajkert Zobacz posta
    Poza tym czasem poza walorami utylitarnymi liczy się tzw. "fun" że coś się samemu zrobiło
    Dokładnie. Ja z tego samego założenia wychodzę. Do dziś jestem dumny z mojego "Kaszmirowego dotyku".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pomysł interesujący. Można zamiast płyty dorwać kawał dość sztywnego drutu i koc zawinąć na nim. Plusy takiego rozwiązania są takie, że można sobie to wyginać jak się chce (np w takie "L"). Wady te co u Ciebie: z mobilnością krucho
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja pomysł popieram, szczególnie w wersji uproszczonej czyli sam styropian. Argument mariusha uważam za niesłuszny... TVP ma kasę na sprzęt praktycznie nieograniczoną, a jednak używa (widziałem w plenerze) płyt styropianowych do odbijanie światła --pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    TVP może sobie pozwolić na transport takich płyt. Mimo wielu zalet styropian jednak dosyć trudno się składa.
    Osobiście jednak popieram wszelkie własne pomysły, tym bardziej, że satysfakcja z wykonania czegoś własnoręcznie jest niezaprzeczalna.

Pomysł na mobilną blendę: http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=360
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 9.09.09 o 08:42

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Rozwiązanie na mobilność blendy z koca ratunkowego jest prostsza niż nam się wydaje.
    Kupujemy zasłonkę do samochodu:

Wycinamy całą tą szmatę ze środka. Z ramki zrobi nam się koło o średnicy ok 80cm. Do tej ramki mocujemy koc za pomocą taśmy i mamy blendę złoto-srebrną co najważniejsze mobilną. Składa się tak jak normalną blendę. A jeżeli kupimy zasłonkę w takim plastikowym etui to mamy też gdzie ją pakować.

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Może pracownicy TVP chcą być w każdej chwili gotowi do strajku?

W każdym razie fajne.

--

west73: zarąbiste
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73 Zobacz posta
    Rozwiązanie na mobilność blendy z koca ratunkowego jest prostsza niż nam się wydaje.

Wycinamy całą tą szmatę ze środka. Z ramki zrobi nam się koło o średnicy ok 80cm. Do tej ramki mocujemy koc za pomocą taśmy i mamy blendę złoto-srebrną co najważniejsze mobilną. Składa się tak jak normalną blendę. A jeżeli kupimy zasłonkę w takim plastikowym etui to mamy też gdzie ją pakować.
    Także popieram, ale dodałbym doczepianą powłokę z foli mlecznej do paneli podłogowych. Wtedy efekt będzie podobny do odbicia ze styropianu. Goła folia srebrna może dać czasem zbyt ostre odbicia światła... pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ile plenerów wytrzymają takie blendy DIY? Dwa, trzy? Potem trzeba nową majdrować. Nie chodzi tylko o koszty (bo w obydwu przypadkach są znikome), ale równiez o czas (zakup, przygotowanie, itp.)
    Sorry, ale wg mnie to żadna oszczędność. Nie lepiej kupić jedną normalną, którą da się po ludzku złożyć (i nie zajmuje połowy pokoju) na lata?

Naprawdę nie chce nikogo zniechęcać, ale wiem (rózniez z własnego doświadczenia) że takie patenty z reguły nie mają racji bytu. Wszelkie kubeczki od danona, statywy produkowane z wieszaków, parasoli foto produkowane z parasolek z Tesco, itp. - wszystko to odpowiedniki niewielkich wydatków, po co się produkować?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Po co się produkować?
    Już dwie osoby odpowiedziały na to pytanie - dla funu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73 Zobacz posta

Dokładnie, można także kupić osłonę przeciwsłoneczną na szybę samochodową (taka srebrna, składana) i zamontować do niej naokoło drut lub pręt ze sztywnego pvc. Cena samej osłony nie przekracza 12 zł.