Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Wymiana E-500 na E-620 warto ???

Animator | OlyJedi Awatar Bartek Ezier
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    można też częsciej wykorzystywać przycisk blokady AEL powinno pomóc w trudnych kontrastowych kompozycjach
    mój wątek tutaj >>>klik<<<

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zastanawiam się jeszcze nad zamianą E500 na E30
    Na fotopolis.pl gdzie zbesztali E-620, E30 ma dobrą recenzję, piszą że dynamika jest na piziomie 10EV (E-500 7,5).
    Co o tym myślicie ? puszkę można już dorwać za ok 3 tyś zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Zastanawiam się jeszcze nad zamianą E500 na E30
    Na fotopolis.pl gdzie zbesztali E-620, E30 ma dobrą recenzję, piszą że dynamika jest na piziomie 10EV (E-500 7,5).
    Co o tym myślicie ? puszkę można już dorwać za ok 3 tyś zł.
    E-30 i E-620 praktycznie nie różnią się pod względem matrycy i wynikowych zdjęć. A przynajmniej tak można przypuszczać na podstawie dotychczasowych recenzji i faktu, że ukazały się blisko siebie.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    E-30 i E-620 praktycznie nie różnią się pod względem matrycy i wynikowych zdjęć. A przynajmniej tak można przypuszczać na podstawie dotychczasowych recenzji i faktu, że ukazały się blisko siebie.
    To skąd tak odmienne recenzje na ten temat? Mnie się też wydawało, że to ta sama matryca.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    To skąd tak odmienne recenzje na ten temat? Mnie się też wydawało, że to ta sama matryca.
    Bo oni sami nie wiedzą, co mierzą.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Powiedz czy aż tak poważnie zamierzasz korzystać z aparatu (jakaś komercja), że bardzo wnikliwie patrzysz na testy? Sam to przerabiałem i zapewniam cię że różnic pomiędzy E-30 E-620 w codziennym użytkowaniu nie zauważysz. Weź ten który ci lepiej leży w dłoni a będziesz zadowolony. Pewne jest że puszka to tylko puszka, którą stawiam na ostatnim miejscu napewno za obiektywem, o wiele ważniejszym. Powodzenia.
    mente et malleo

Alleg_pl
    Gość
    zaraz mi tu ktos wyjedzie ze pisze nie w temacie,
    ale jakie masz szkła do tej E-500?
    moze lepiej zainwestowac kase w lepsze szkło, ktore da Ci wiecej swiatla (czyli mniejsze iso, wiec i mniejsze szumy w zasadzie) i ladniejszy, bardziej plastyczny obraz?
    nie zebym ten tego cos... tak sie pytam...

bo E-500 to fajna puszka, bez lv, uchylnego lcd, i woglle stabilizacji i bajerów ale jednak to fajna pucha

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też miałem na oku tego typu update. E-500 -> E-620 (głównie ze względu na IS). ALE mikro grip w E-620 kompletnie rujnuje ergonomię tego aparatu dla mnie ze względu na duże łapska. E-500 ma lepszy grip. Obok leżał jeszcze E-520 i muszę przyznać, że z tej trójki to ma on najwygodniejszy, wyprofilowany szeroki uchwyt. Do E-620 przypinał bym głównie 14-54 i jakoś średnio mi się to widzi....
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    zaraz mi tu ktos wyjedzie ze pisze nie w temacie,
    ale jakie masz szkła do tej E-500?
    moze lepiej zainwestowac kase w lepsze szkło, ktore da Ci wiecej swiatla (czyli mniejsze iso, wiec i mniejsze szumy w zasadzie) i ladniejszy, bardziej plastyczny obraz?
    nie zebym ten tego cos... tak sie pytam...
    No to jakbyś przeczytał temat od początku to wiedziałabyś, że kolega całkiem przyzwoity obiektyw ZD14-54II, które spełnia kryteria inwestycji w "lepsze", jaśniejsze szkło.

Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    bo E-500 to fajna puszka, bez lv, uchylnego lcd, i woglle stabilizacji i bajerów ale jednak to fajna pucha
    I te wszystkie "bajery"= udogodnienia plus jeszcze kilka czynią E-620 konstrukcją wartą uwagi.
    A jeśli masz możliwości finansowe to warto rozważyć E-30, który zapewni Ci jeszcze ergonomię z E-500 + więcej.... szybki 11, punktowy AF, bardziej komfortowy wizjer, dodatkowy górny LCD, uzyteczne ISO 1600 bez bandingu, większa tolerancja w światłach i jeszcze kilka zupełnie nieistotnych udogodnień
    Osobiście dziwna jest tendencja do odradzania zakupu nowych, naprawdę usprawnionych korpusów. To jakby komuś odradzać zakup nowego Golfa na rzecz poloneza lub co gorsza 126p tylko dlatego, że tym też da się jeździć a nawet samemu naprawić E-500 był dobrym korpusem i do pewnych zastosowań z pewnością nadal użyteczny dlatego pozostawiłbym go sobie jako zapasowe body. Z mojego podwórka mogę jeszcze dodać, ze E-30 jest na tyle dobrą konstrukcją, że coraz częściej moje stare E-330 leży bezużyteczne.
    Chociaż początkowo, służyło za dodatkowy korpus by nie żaglować zbyt wiele szkłami, np. E-30 z podpiętym ZD50-200 a E-330 z 14-54 .Obecnie coraz rzadziej to robię a doprowadził do tego komfort z jakim użytkuje się E-30 .. właśnie te nikomu nie potrzebne bajery... szybki AF, duży wizjer, dwie rolki i podobne duperele
    Kilka wątków wcześniej jest porównanie E-520 vs E-620 po przesiadce użytkownika. Być może okaże się nie co pomocne w podjęciu decyzji.
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 21.09.09 o 19:32
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    Też miałem na oku tego typu update. E-500 -> E-620 (głównie ze względu na IS). ALE mikro grip w E-620 kompletnie rujnuje ergonomię tego aparatu dla mnie ze względu na duże łapska. E-500 ma lepszy grip. Obok leżał jeszcze E-520 i muszę przyznać, że z tej trójki to ma on najwygodniejszy, wyprofilowany szeroki uchwyt. Do E-620 przypinał bym głównie 14-54 i jakoś średnio mi się to widzi....
    Nie jestem fachowcem, miałem w ręce obydwa body i E-30 i E-620 , a mam małe dłonie () i dla mnie dużo wygodniejsze było body E-620, znajomy ma E-30 i nie ma dla mnie żadnych różnic w zdjęciach robionych w tym samym (prawie) momencie i tym samym obiektywem (fakt, że na auto) - wniosek - body ma dużo mniejsze znaczenie niż szkło i należy je kupować również do własnej ręki.