Jesli robisz makro z odległości 7cm to zoom musi byc ustawiony w pozycji wide.Jesli ustawisz w pozycji tele to aparat nie bedzie łapał ostrości.
Jesli robisz makro z odległości 7cm to zoom musi byc ustawiony w pozycji wide.Jesli ustawisz w pozycji tele to aparat nie bedzie łapał ostrości.
C-760 ,UV+PL Hakuba,Fuji 128Mb,makro domowej roboty (soczewka achromatyczna +5D MC z lornetki)
przeman: właśnie tak sobie tez pomyslałam, ale wolałam sie upewnić. czy powinam wiedziec coś jeszcze o makro ??
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
W trybie makro minimalny obszar fotografowany to ok 56 x 42 mm.Obojętnie z jakiej odległosci.Zoom wpływa na na odległosc z jakiej mozesz uchwycic taki kadr.
http://www.plfoto.com/zdjecia/399802.jpg to zdjecie zrobielem z prawie maksymalnym zoomem z odelgłosci ok 1m (tryb makro)
W trybie supermakro minimalny obaszar fotografowany to ok 35 x 26 (odległosc 3cm).W S.makro jeszcze trudniej złapac ostrosc.Polecam reczne ustawianie i statyw.
C-760 ,UV+PL Hakuba,Fuji 128Mb,makro domowej roboty (soczewka achromatyczna +5D MC z lornetki)
a czy mozna moim aparatem zrobić takie makro aby było widac siateczke na oczach owadów??
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
To musiałby być owad dość sporych rozmiarów, taki z filmów SF![]()
Hehe, żeby robić takie zdjecie trzeba mieć konwerter makro, albo pobawić się z odwróconym, starym obiektywem od analogówki, jak to niektórzy robią z całkiem niezłym efektem
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Niestety bez dodatkowych wydatków nie uzyska sie takiego powiekszenia.
Moze byc cos takiego http://foto.e-cyfrowe.pl/produkt.php...d268f64&id=752
Ja wybrałem stary obiektyw portretowy Jupiter 9 85mm i uzyskane powiekszenia sa bardzo duze.
Albo polecam poeksperymentować z soczewką np. z lorynetki, tak jak ja to robiłem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
luc4s: makra robią wrażenie
sądzę, że makra staną się dla mnie wyzwaniem![]()
potrzebuje jeszcze pomocy związanych z czułością ISO. Kiedy jakiej używać?? Na pewno wiem, że w trybie nocnym nie używać 400 (chociaz w analogach wskazane) bo wychodzą straszne niebieskie plamkitak jak widać na http://arturo.serv01.net/olympus/upl...i/PA270268.JPG
Czym mniejsze ISO tym mniejsze szumy. Ja staram się nie wychodzić ponad 100, gdzie większość zdjęć robię przy ISO64. Wiąże się to z dłuższym czasem naświetlania, ale jakość jest o wiele lepsza. W nocy i tak trzeba skorzystać ze statywu, dodatkowo lepiej mieć włączoną opcję NR (Noise Reduction).
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
W C-760 nie można ustawić ręcznie ISO 64 a szkoda.Jesli robie zdjęcia na słoncu to iso mam ustawione na auto.Aparat przewaznie dobiera 64-100 max.W pomieszczeniach albo w pochmurny dzien mozna ustawic ISO100 aby automat nie ustawiłe jeszcze wyzszej czułosci bo to szumi.