Ostatnio kupilem pelenga i znieksztalcenia nie sa az tak straszne. Za to ostrosc zdjec wymiata.
Ostatnio kupilem pelenga i znieksztalcenia nie sa az tak straszne. Za to ostrosc zdjec wymiata.
Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 4.11.09 o 16:45
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Pomyślę jeszcze o tych fisch.
Mam jeszcze pytane bo właśnie znalazłem na aukcji jeden obiektyw
http://www.allegro.pl/item799370836_...0mm_1_1_4.html
Cena jest jak dla mnie ale mam pytanie czy on też bardzo straci szerokokątność po podpięciu do olego i czy - bo nie mam doświadczenia w tym temacie, trzeba stosować adapter czy nie bo nie wiem czy bagnet w olym nie zmienił się od czasów analogów?
Wydzie z tego krotkie tele i potrzebny bedzie adapter om->4/3. Kat widzienia zmniejszy sie o ~polowe. Do portretu fajne szklo, ale tostandard na 35mm i nijak sie ma do szerokokatnych szkiel.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
alternatywą dla Simy 30 jest Sima 30)))))))
nie ma co oszczędzać - w tej cenie IMHO nie ma alternatywy -chyba że Leica)))
Niezależnie jaki masz obiektyw, zdjęcie otrzymasz takie, jakbyś miał szkło z ok. 2 razy dłuższą ogniskową. Zuiko 50mm jak i w/w OM 50mm da w zasadzie takie samo pole widzenia obiektywu [no może o mikrometry różnicy, bo trzeba przelotki, nie wiem, aż tak się nie znam, ale zakładam taką różnicę].
Bagnet się zmienił, jak wyżej, potrzebna przelotka.
Na tej samej zasadzie podłączysz obiektywy na m42
A tak przy okazji, przeczytajcie sobie opis tej podlinkowanej aukcji![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Sigma 30 żadnym cudem nie jest, szczególnie przy obecnych cenach... Miałem, trochę nią pofociłem i jakościowo mnie nie powaliła. Trzeba domykać do 1.8-2.0 żeby obraz zbliżył się jakościowo do progu akceptacji, w sumie tak samo jak stałki w konkurencyjnych systemach. Niby jasne ale modele do 1,5 klocka są zwykle do niczego na pełnej dziurze (aberracja w całym kadrze, kolory tęczy, zielony, fioletowy, co tylko chcecie).