Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Egzotyczne mirror'y

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aleś mi Rafał "namieszał" , trafiłem na takie coś, Falcon 500mm f8, za 349 zł.
    Lub Samyang 500mm F6.3, za 400 zł.
    I próbuje się dowiedzieć czy warto i jaki, no i oczywiście o całym dobrodziejstwie jakie niesie taki obiektyw. Jestem na tyle świadomy, żeby wiedzieć że każdy ma swoje plusy i minusy, a ideałów nie ma.
    No i zostaje kwestia jak sobie radzić z potencjalnymi problemami, ale to potem jak już kupie.
    Ostatnio edytowane przez Takaszi ; 31.08.09 o 13:50
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Na kółeczkowy boke to po zakupie nic nie poradzisz.
    Trzeba przyznać, że 500 mm waży jak piórko. Teoretycznie nie powinno być aberracji, bo lustra jej nie wprowadzają ale jak ktoś tu zauważył, reszta optyki potrafi i w tej dziedzinie namieszać.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nigdzie nie mogę trafić na fotki widoczków robionych tymi obiektywami, takich bez obróbki. Wszędzie napisone jakie te obiektywy ach i och, a ja chce tylko surowe fotki zobaczyć, macie może to wklejcie. PLZ.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Witam, to może i ja podłączę się pod pytanie, ale z trochę innej strony. Otóż właściwie zdecydowany jestem na Rubinara, tylko ... jaka jasność? Miałem do czynienia z "lunetą" Samyang f/8 i było ciut ciut za ciemno (ale w dzień słoneczny absolutnie wystarcza) więc wolałbym 5.6. I tutaj pojawia się pytanie: czy ustrojstwo o takich gabarytach da się podpiąć do E-620? Chodzi mi o to, czy nie będzie zawadzać np. o lampę błyskową, po zastosowaniu normalnej przejściówki.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A, zapomniałem o jeszcze jednym - czy dandelion będzie działał z f/8? Ponoć tak jest ale wolę się upewnić...
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 1.09.09 o 10:49 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Takaszi Zobacz posta
    Nigdzie nie mogę trafić na fotki widoczków robionych tymi obiektywami, takich bez obróbki. Wszędzie napisone jakie te obiektywy ach i och, a ja chce tylko surowe fotki zobaczyć, macie może to wklejcie. PLZ.
    Dobra, specjalnie dla Ciebie postaram się coś wieczorkiem wrzucić. Samyang 500/6.3.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    Dobra, specjalnie dla Ciebie postaram się coś wieczorkiem wrzucić. Samyang 500/6.3.
    Dzięki, dziś i wczoraj szukam w necie i nic kompletnie nic.
    A szkoda bo chce podjąć świadoma decyzję. I co więcej,
    ten obiektyw też zwrócił moja uwagę, jeżeli można to proszę z tłem coby bokeh zobaczyć. Ciekawe czy do tego co sobie obmyśliłem się to nada?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wrzucilem na http://kzgutka.webserwer.pl/testowe/...rubinar300-4.5 jeszcze 3 zdjecia widoczkow ze zlotu z kazimierza.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki, na podstawie tych fotek, wnioskuję, że Należy unikać ujęć z obiektami na pierwszym planie, które mogą się załapać na "dziwny" bokeh.
    I drugie spostrzeżenie, to ostrość, tu faktycznie trzeba uważać, ale po zmniejszeniu zdjęcia jest oki.
    Czyli do fotografowania odległych elementów krajobrazu, gdzie dotarcie jest niemożliwe to taki obiektyw może się nadać.

Na razie na - za zakupem - 80%
    przeciw to - 20%

Dziękuję bardzo, teraz poczekam na fotki od Ceat. Zobaczymy co z nich wyniknie. Kolega dysponuje obiektywem o interesujących mnie parametrach.
    Ostatnio edytowane przez Takaszi ; 1.09.09 o 14:01

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Wysmażyłem w osobnym wątku, może się komuś jeszcze przyda:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=350831
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wysmażyłem w osobnym wątku, może się komuś jeszcze przyda:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=350831
    Pozdrawiam.
    WIELKIE Dzięki.

O to chodziło. Takie fotki i opisy dają pełny wgląd w możliwości sprzętu.
    Teraz wiem, (co jem ) kupuje. Dokładnie o takie cos mi chodziło.
    Cena więcej niż rozsądna, to i nie żal wydać. Zwłaszcza, że do sporadycznych zastosowań. Pokazałeś w pięknym stylu co zacz za wynalazek.

A swoją drogą ciekawe jak by tak porównanie zrobić z rubinarem. Ciekawe czy jakość usprawiedliwiała by cenę. Czy tylko działa tu metkologia, ale to tylko tak na marginesie.

I może taka mała wrzutka do mistrzów - adminów, zastanówcie się czy z materiałów klubowiczów nie dało by się zrobić pseudotestu i gdzies na stałe umieścić. Np. jako prezentacja możliwości. Taka wklejka może się przydać przy podejmowaniu decyzji.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów