Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Obiektyw "na scene"

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Obiektyw "na scene"

Mam pytanie dotyczace obiektywu jasnego* stalki/nie stalki (obojetnie) w naprawde rozsadnej cenie (czyt. tanio). Mam heliosa 50/2 ale i tak go trza przymknac do f4 zeby nie mydlilo (z tego co slyszalem) przygladalem sie tez pentaconowi 135/2.8 jego podobno zeby miec ladny obraz nie trzeba az tak przymykac. A wy, co polecacie?

*obiektyw ma mi posluzyc do teatru, jako ze jezdze ze swoja grupa teatralna a flesza rzadko pozwalaja uzywac (prawie nigdy) mam heliosa 50/2 ale i tak go trza przymknac do f4 zeby nie mydlilo (z tego co slyszalem)
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

:)

Może coś z szkieł Zuiko OM wybierz...

Zuiko OM 50/1.4 z przeróbką
    http://www.allegro.pl/item723409812_...ry_piekny.html

A tu bez http://www.allegro.pl/item725722190_...osc_zuiko.html

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tez wolalbym cos systemowego ale... patrz na cene 50/1.4 a na pentacona 135/2.8 pentacona nawet za 140zeta wytrzasniesz.

Poprawka
    Aaaaa bo to OM no to tym bardziej, jeszcze przejsciowke trza skolowac, a do m42 czy tak czy tak bede kolowal
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Aha i czy ktos mi moze podpowiedziec jaka ogniskowa lepsza... w granicach 50 czy moze wlasnie cos dluzszego?

A tak w ogole to lampy, w jakiej cenie, jaka najlepsza z najtanszych itp itd (od najtanszej do najdrozszej)

Jedyne jakie znam to fl-36/50
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 29.08.09 o 00:00 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

...

Do tego pierwszego co zapodałem...właśnie już nie musiałbyś kołować przejściówki

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mydlenie powoduje światło, którego za dużo wpada przez szkło. Trzeba zastosować ramkę, która ograniczy ilość niepotrzebnego światła, albo przymykać obiektyw do f/4. Ramkę trochę większą niż matryca aparatu, należy zamontować za obiektywem, najlepiej na wysokości przelotki (przykleić czymś do tejże przelotki tak by jej lustro "nie zabrało" - to chałupnicze rozwiązanie i robi się to na własne ryzyko).

Poza tym by wyeliminować odbicia i źródła światła poza kadrem przyda się jeszcze osłona na obiektyw, czyli jakiś tulipan.

Dobór ogniskowej obiektywu zależy od tego jak blisko będziesz mógł podejść do sceny i jakie kadry chcesz zarejestrować. Jeśli znasz spektakl to możesz sobie wybrać momenty, które warte są zarejestrowania i tylko na nie czekać. Dźwięk migawki, która strzela przez cały spektakl bez ładu i składu rozproszy widzów jak i aktorów o ile nie zagłuszą jej dźwięki spektaklu.

Jeśli chodzi o lampę błyskową, to odradza się jej stosowania przy koncertach i spektaklach. Psuje to efekt jaki miał w zamyśle autor i wykonawca, a poza tym rozprasza ludzi na scenie i publiczność.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    hmmmm no tak ale sory... ja troszke ciemny jestem, ocb z ta ramka? jak to ma wygladac i na czym polegac... ma sie to znajdywac wewnatrz aparatu czy jak bo troszke nie czajem i jeszcze jedno, czy do heliosa sa oslony? Bo ja jakos nie widzialem
    Cezary Pawlików

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    hmmmm no tak ale sory... ja troszke ciemny jestem, ocb z ta ramka? jak to ma wygladac i na czym polegac... ma sie to znajdywac wewnatrz aparatu czy jak bo troszke nie czajem i jeszcze jedno, czy do heliosa sa oslony? Bo ja jakos nie widzialem
    Tu cały wątek o tym https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494