Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
RE: chyba niespecjalnie doczytałeś to co napisałem - chce mieć 100-400 a nie 50-200 czyli chodzi mi o obiektywy typu
Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM - ok 5800
Nikkor AF VR 80-400mm f/4,5-5,6D ED - ok. 5900
które na cropowej matrycy 1,5 czy 1,6 dają mi najdłużsżą goniskową 600-640 mm w przeliczeniu na 35mm
50-200 daje 100-400 a to jest za krótko dla mnie a 70-300 olkowe na 300mm jest już słabe (co jeszcze pewnie bym przeżył, ale przede wszystkim brakuje mu szybkiego silnika i bardzo lubi się zgubić na tej ogniskowej - choć po zmianie softu mu sie wyraxnie poprawiło)
Wiem, że jest Sigma 50-500 pod olka, ale wszystkie zdjęcia, które z niej widziałem nie powalają na kolana... Natomiast sigm do N i C w tych zakresach jest kilka do wyboru i to nawet po niższych pieniądzach niż 5-6 tys.
Hmmm, no tak, do APS-C wynik jest inny.
Sigma 50-500 to bezużyteczny klamot - szkło za ciemne dla Olka, pewnie też za ciemne na inne systemy.
Dziwi mnie, że tak strasznie się krzywisz na 50-200, zawsze możesz go dopalić TC 1.4 i pewnie wyjdziesz finansowo podobnie. Posiadając jednak całkiem jasne szkło prawie uniwersalne, średnio jasne super tele po zakręceniu konwertera.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 13.10.09 o 16:11
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
50-200 x 1,4 daje 140-560 przy świetle (OIMDW, więc poprawcie jeśli się mylę) 4 do 5 czyli w innym systemie mam to samo bez konwertera...
A konwerter olkowy x2 powoduje, że 50-200 nie obsługuje innego niż centralny punkt AF no i juz sie robi ciemnica (5,6 do 7,1) poza tym gdybym chciał sie rozwijać dalej to kolejne tele u oka sa w cenie samochodu a w inych systemach jeszcze mozna szukac i kombinować.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie krzywię się, bardzo chciałbym je obecnie mieć, ale po przeliczeniu z konwerterem daje 560mm a mnie obecne 600mm często nie wystarcza.
Byłbym przeszczęsliwy posiadając stałkę 300/2,8 + konwerter, ale w olku cena takiego zestawu jest totalnie chora sprawą.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tymczasem u canona już całkiem fajną stałkę
Canon EF 400mm f/5,6L USM mozna mieć za 5289 PLN.
Ostatnio edytowane przez Ruff ; 13.10.09 o 16:23 Powód: Automatyczne scalenie postów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Miałem w rękach wczoraj 7D... Wydmuszka... Nic a nic mnie nie przekonała.
![]()