Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Kopiowanie slajdów

Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kopiowanie slajdów

Czy ktoś próbował już to robić za pomocą cyfrówki? Kiedyś była już jakaś wzmianka o tym, ale chyba nikt się nie wypowiedział. Posiadam sporo slajdów jeszcze z czasów ORWO i chciałbym to przenieść do komputera. Posiadam skaner z przystawką do slajdów ale efekty są marne. Wiem, że można to zrobić za pomocą specjalnie do tego skonstruowanych skanerów ale wiąże się to z niemałymi kosztami.
    Stąd moje pytanie może ktoś próbował jakiejś przystawki na obiektyw?
    Posiadam C-750 z tuleją, gdyby tak coś do niej dokręcić....... i w trybie makro?
    Ciekawe czy efekt byłby lepszy niż z przystawki w moim skanerze?

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja się kiedyś do tego przymierzałem, bo znajomy chciał przenieść do postaci cyfrowej trochę slajdów. Ale w końcu jakoś sprawa się rozeszła.
    Myślę, że można spróbować ze specjalną przystawką do obiektywu. Potem od tyłu oświetlić pozytyw jednolitym światłem, ustawić ostrość manualnie i spróbować co z tego może wyjść. jeśli nie masz takiej przystawki, to można wykombinować coś ala Adam Słodowy

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Robiłem coś takiego z negatywem
    aparat C460 ustawiony na smakro jako tubę wykorzystałem kawałek rury pcv fi50 ustawiłem to na negatywie położonym na lampie w pokrywie skanera ( Plustek UT12 ) załączyłem sterownik Twain skanera z opcją NEGATYW potem fotka , odwrócenie w PS korekcja koloru niebieskiego( jest za dużo) efekt napewno lepszy niż ze skanera...ale czy warto?
    w większości labów robią odbitki lub skany negatywów czy slajdów za stosunkowo niską cenę , ja zrobiłem to z ciekawości jednak nakład pracy jest ogromny

Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez abratek
    w większości labów robią odbitki lub skany negatywów czy slajdów za stosunkowo niską cenę , ja zrobiłem to z ciekawości jednak nakład pracy jest ogromny
    Kiedyś skorzystałem z usług fotojekera. Była promocja i przy odbitkach odpowiedniego formatu skanowali negatyw na płytę gratis. Zeskanowane zdjęcia były w małej rozdzielczości, niektóre klatki poucinane w połowie, a kolory twarzy purpurowe. Ale może dlatego, że to promocja. Gdy zareklamowałem, owszem reklamację przyjęli ale za tydzień dostałem drugą płytkę z jeszcze gorszym materiałem.
    Olympus C-750 + 512MB + 256MB + 128MB + 16MB xD + tuleja + UV HOYA + DF-50

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niestety Fotojoker ma różne opinie, a ty trzeba labu który ma sprzęt do tego odpowiedni.
    gdybyś mieszkał pod warszawą poleciłbym Ci Profilab ( www.profilab.pl ) na Wolskiej lub na Dzikiej w Wa-wie ( współpracują z www.e-foto.pl ) tam mają dobry sprzęt