Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Helios 58/2 i Pentacon 200/4

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Helios 58/2 i Pentacon 200/4

Mam te 2 obiektywy, zamierzam kupić adapter 4/3 -> m42 i nie wiem czy bedzie wszycho lazilo jak nalezy, poniewaz obiektywy maja juz troche lat, co sie stanie jak je podepne pod mojego e-400? glownie mi chodzi o to jak z ustawianiem przeslony. Widzialem juz duzo watkow o przejsciowkach ale w zadnym nie bylo to wyjasnione, prosze o szybka odpowiedz
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja używam Helios 58/2 z E500/E3 i zrobiłem blokadę przesłony i fajnie się robi..nie ma problemu

| OlyJedi Awatar rafakk
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam Heliosa a nawet dwa różne i wygląda to tak: mają one z tyłu bolec który musi być wciśnięty aby można było sterować przesłoną, a żeby to zrobić należy kupić przejściówkę z blokadą np. "u Pana z Lublina" Jak masz przejściówkę bez blokady to musisz zastosować patent z izolacją lub wkładem od długopisu aby ów bolec zablokować, ale lepsze jest rozwiązanie pierwsze bo taka przejściówka jest chyba 5 zł droższa, więc nie ma sensu się bawić w druciki itp. Reasumując wszystko bangla jak trzeba, ostrość manualnie się nastawia fajnie choć potrzeba trochę wprawy, ale nie jest tak strasznie jak niektórzy piszą. Jak podepniesz stare manuale to są dwa wyjścia albo się zakochasz albo pierdykniesz to w kąt. Ja się zakochałem, ale focę rzeczy raczej statyczne i jak idę w plener to mam czas. A no i pracujesz w trybie priorytety przesłony albo M. W miejscu przesłony masz w wizjerze kreseczki a nastawiasz sam czas lub korektę ekspozycji.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Aaaa no widzicie, ja bym pewno zwykla najzwyklejsza kupil, ale dobra, dzieki, a jak rozpoznac taka przejsciowke z blokada? bo to ze z lublina to slyszalem w jednym z tematow ale czym sie to rozni

Tak na marginesie, mam nadzieje ze jestem w bledzie, ale albo mi sie zdaje albo nie ma kart xD powyzej 2gb? prosze, obym byl w bledzie
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Aha, a moglibyscie sie jeszcze opowiedziec, apropo m42, jaki obiektyw najlepszy do portretow? zostac przy heliosie, czy czegos innego jednak poszukac?
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 25.08.09 o 22:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików

| OlyJedi
    Mieszka w
    Jarocin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Starsze heliosy nie miały przecież bolca.
    Zalezy jeszcze, którą wersję tego obiektywu masz Sam używam przejściówkę z blokadą i heliosa 58/2 44M-6 MC. Efekty bywają ciekawe

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    mam starego, ale pewnie nie az tak, ten juz ma bolca, a co z tymi kartami? rzeczywiscie nie ma wiekszych niz 2gb (mowie tu o xD), i te przejsciowki sprzedaje jeden facet?? bo slyszalem ze z blokada wychodza TYLKO z lublina, to ocb?
    Cezary Pawlików