Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Monopod do 50-200mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Monopod do 50-200mm

Robię sporo zdjęć sportowych, w związku ze zmianą 70-300mm na 50-200mm mysle nad statywem, ciekawe są monopody, łatwe do przenoszenie, szybko można złożyć itd.

Może ktoś korzysta z takiego statywu? Jakiej firmy najlepiej kupić?
    RE: Poprawiłem tytuł
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 25.08.09 o 15:31
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shaqal Zobacz posta
    Robię sporo zdjęć sportowych, w związku ze zmianą 70-300mm na 50-200mm mysle nad statywem, ciekawe są monopody, łatwe do przenoszenie, szybko można złożyć itd.

Może ktoś korzysta z takiego statywu? Jakiej firmy najlepiej kupić?
    RE: Poprawiłem tytuł
    Tak dla jasności:
    statyw = tripod = trzy nogi
    monopod = jedna noga

Kupiłem monopoda Velbon z głowiczką kulową. I ta głowiczka to jego najwieksza wada - nie ma płytki szybkiego montażu a bieganie z kijem przyczepionym do aparatu jest tak samo niekomfortowe jak ciągłe rozkręcanie i skręcanie zestawu. MSZ więc szukaj czegoś z głowicą z szybkim montażem lub bez głowicy i kup ją osobno.
    Teraz mam dokręconą głowiczkę Manfrotto do tej na monopodzie wygląda to zabawnie ale działa.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Monopod nie zastąpi statywu, choć w pracy może pomóc. Sam kijek nie jest specjalnie wielkim wyzwaniem. Byle klamry nie były kulawe. Używam chińczyka od lat i jestem w miarę zadowolony. Bardzo podoba mi się patent stosowany w Manfrotkach, służący do szybkiego rozstawiania monopodu. Tak czy inaczej o wiele większe znaczenie od samego kijka ma głowica, którą do niego przykręcisz. I tu już trudno powiedzieć, czy będzie ci wygodniej z głowicą pistoletową, czy wystarczy kulowa, czy może maleństwo dedykowane do monopodu z jednym stopniem swobody.
    Zaleta monopodu to jego waga i szybkość rozłożenia stanowiska. Dlatego na przykład głowica pistoletowa ma wady i zalety. Zaleta - szybkość obsługi, wada - ciężar.
    Nie wiem gdzie skierować cię byś pomacał kilka różnych rozwiązań. W sklepach sprzedających statywy Manfrotto powinno być kilka monopodów do pomacania.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Podepnę się pod temacik. Właśnie rozglądam się za jakimś fajnym monopodem do 50-200 + ec-14. pech chce, że te jakie miałem w rękach to były tylko amatorskie i raptem 3 firmy :/

Ma ktoś coś fajnego (do 400zł) do polecenia?

Na czym mi zależy:
    -Wymiary tak pod 176cm
    -Solidny i trwały
    -Wiem, że pewne modele mają taką "nóżkę" do przydepnięcia co poprawia stabilność(fajna sprawa jak dla mnie) ale przeglądając skąpca nie widać ich na fotkach :/

Wolałbym wydać w okolicach 200zł ale jak wyżej napisałem mam więcej kasy - byle nie było to dopłacenie +5 do szpanu

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ja mam monopoda Manfrotto 681B , sprawuje się świetnie jest wysoki ma podwójny gwint a po założeniu głowicy zyskał na wysokości ale i na wadze. Wiec często go używam bez głowicy. W razie potrzeby może posłużyć jako broń oburęczna
    Ostatnio edytowane przez taztaz ; 19.03.10 o 21:37
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Również polecam monopod Manfrotto. Sam mam 679B i do tego głowiczkę 234RC. Lekki i poręczny zestaw.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A miał ktoś do czynienia z czymś takim? :

http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9850s

Zastanawia mnie jak funkcjonują te dodatkowe nóżki i dziwi adnotacja, że nie ma blokady nóg. Znaczy się sam ciągle rozsuwa? Inna sprawa, że o marce ledwo słyszałem...

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kup Manfrotto i będziesz miał spokój (679B lub 680B). Używam 679B już ładnych parę lat i nic się nie dzieje. Głowicę mam taką:
    http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-234rc,9839s
    Idealna do monopodów (mała i lekka) a spokojnie kilka kilogramów wytrzymuje - więcej niż w opisie.
    Benro nie jest złą marką, ale ja bym nie ryzykował.
    Chyba że masz dużo zbędnej gotówki to pomyśl o Gitzo
    http://fotozakupy.pl/monopod/gitzo-g...edition,10607s
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Kup Manfrotto i będziesz miał spokój (679B lub 680B). Używam 679B już ładnych parę lat i nic się nie dzieje. Głowicę mam taką:
    http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-234rc,9839s
    Idealna do monopodów (mała i lekka) a spokojnie kilka kilogramów wytrzymuje - więcej niż w opisie.
    Spadłeś mi jak z nieba .
    Przymierzam się do zestawu Manfrotto 680B + Głowica 234RC, a więc taka głowica jak w Twoim linku. Właśnie mam wątpliwości co do tej głowicy - teoretycznie wytrzymuje 2,5 kg, a monopod 10 kg i taki zestaw wydaje się dosyć niekonsekwentny, chociaż piszesz, że wytrzymuje więcej. Jeszcze jedno, nie miałem tej głowicy w rękach - ona ma tylko jedno pokrętło i zdaje się tylko jedną płaszczyznę obrotu - do zdjęć poziom/pion. Zastanawia mnie na ile jest takie rozwiązanie wygodne w sytuacji kiedy chcę aparat skierować dość mocno w dół, lub w górę przy kadrze poziomym. Czy muszę wówczas pochylać całym monopodem tak jakbym nie miał żadnej głowicy, czy może mogę wpiąć szykbozłączkę w głowicę w obu płaszczyznach, a może przykręca się ją do aparatu w poprzek?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Spadłeś mi jak z nieba .
    Przymierzam się do zestawu Manfrotto 680B + Głowica 234RC, a więc taka głowica jak w Twoim linku. Właśnie mam wątpliwości co do tej głowicy - teoretycznie wytrzymuje 2,5 kg, a monopod 10 kg i taki zestaw wydaje się dosyć niekonsekwentny, chociaż piszesz, że wytrzymuje więcej. Jeszcze jedno, nie miałem tej głowicy w rękach - ona ma tylko jedno pokrętło i zdaje się tylko jedną płaszczyznę obrotu - do zdjęć poziom/pion. Zastanawia mnie na ile jest takie rozwiązanie wygodne w sytuacji kiedy chcę aparat skierować dość mocno w dół, lub w górę przy kadrze poziomym. Czy muszę wówczas pochylać całym monopodem tak jakbym nie miał żadnej głowicy, czy może mogę wpiąć szykbozłączkę w głowicę w obu płaszczyznach, a może przykręca się ją do aparatu w poprzek?
    Też mam tą głowicę, nie do końca "czuję" pytanie ale:
    1. głowica ma tylko jeden stopień swobody - pokrętło umożliwia pochylanie "przód-tył", sama głowica nie obraca się, ale przy monopodzie to IMHO nie problem
    2. płytka jest typowa dla frotek (zadbałem o to żeby mieć taką samą w głowicy 3D) i ma możliwość przykręcenia do aparatu w 2 pozycjach, do samej głowicy montuje się ją tylko w jednej pozycji
    3. jedyny dla mnie sposób wykorzystania tej głowiczki z monopodem to odkręcenie pokrętła i pozostawienie swobody pochylania (obrotu?) aparatu, nie widzą możliwości ożywania układu "na sztywno", monopod stanowi tylko podparcie w przeciwieństwie do statywu
    The question is: What is a Mahna Mahna?